Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2013: twee weekends vol kunst en cultuur

Beste kinderen, volwassen bezoekers, kunstenaars, galeriehouders, beste Crooswijkers en Kralingers, en alle anderen die werk hebben laten zien of bekeken, in het echt of virtueel, die plezier hebben gehad en wellicht zaken hebben gedaan, die mee hebben gewerkt, hebben getwitterd en gefacebookt, in de zon hebben gelopen of de regen hebben getrotseerd, allemaal hartelijk bedankt en op naar weer een prachtige Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2014 !De datsja!-workshop in Pniël op de Oudedijk 15, zaterdag 12 okt. De resultaten waren 's avonds te zien tijdens drukbezocht optredens: muziek, verhalen, gedichten & rappende meisjes.Vrijdagavond 11 oktober in the kitchen: de opening van het Kralingse kunstroute-weekend.
Vandaag en morgen 12 & 13 okt. van 12 tot 6: op 40 locaties werk van 120 kunstenaars. Vanmiddag om half 6: de afsluiting van de eerste dag in Pniël met exposities, muziek, verhalen & gedichten.Donderdagmiddag 10 oktober opende Arjen Baas de expositie van JAYVEN in De Steek, een van de exposities in het kader van het Kralingse Kunstroute-weekend


foto's Ida Broekhart, Wil Verkleij en Willem van HestDe artparade 'Vuurpijl' opent de Crooswijkse kunstroute op zaterdag 5 oktober voor het door de paradijsvogels beschilderde gebouw tijdens Croosart-buitenkunst in de Rakakker
foto: Wil VerkleijPaulette Verbist & artpade 'vuurpijl' opende de overzichtsexpositie van de 7e kunstroute Kralingen-Crooswijk in galerie Kralingen op vrijdag 4 oktoberMaarten Laupman opent de foto-tentoonstelling in Buitenhuys Kralingen , donderdagmiddag 3 oktober 2013Donderdagavond in galerie Kralingen: het concert van Cruise Control en gedichten bij de tekeningen van Manuel Kneepkens
Column


Zóóóó 2013...

Bezuinigen, bezuinigen, het houdt maar niet op. Heb je al vijf crisisjaren achter de rug, komt Prinsjesdag er ook nog eens overheen...
In de wereld van kunst en cultuur merken we maar al te goed dat het geld niet meer aan de boom groeit. Musea krijgen minder subsidie en moeten bezuinigen. Museum Rotterdam heeft haar eigen deuren zelfs tijdelijk moeten sluiten, iets dat mij als Rotterdammer met schaamte vervult.

Wat kunnen wij er aan doen? Ervoor zorgen dat kunst en cultuur niet uit het hart verdwijnt en blijft floreren, dan maar met minder steun vanuit de overheid. Het bestuur van de stichting die jaarlijks de Kunstroute Kralingen-Crooswijk organiseert bestaat bijvoorbeeld uit vijf vrijwilligers. Ze proberen de laatste jaren tegen de stroom in de Kunstroute uit te breiden, in plaats van bij de pakken neer te zitten. Om hen heen zijn jaarlijks nog veel meer vrijwilligers actief. Betaalde klussen drijven op de medewerking van mensen van wie je het uurtarief niet wilt weten, zo weinig is het in vergelijking met de geleverde inspanning. Met z'n allen houden we de Kunstroute overeind. Dat doen ook al die kunstenaars die gezamenlijk initiatieven ontwikkelen voor de buurten en wijken waarin ze zelf leven.

Wat al die mensen drijft, is een groot hart voor kunst en cultuur. Er komen wel weer betere tijden, beloven we elkaar. En intussen geven we niet op om onze wijken te verrijken met evenementen als de Kunstroute. Het is onze vorm van Burgerkracht, of bewonersinitiatieven, of participatie, of hoe je het ook wilt noemen. We denken aan nieuwe vormen om steun te vinden. Crowdfunding wellicht, of 'Vrienden van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk' die het evenement ook de komende jaren overeind willen helpen houden.

Stilletjes kijken we vooruit. Naar de heropening van Museum Rotterdam. Naar tijden waarin mensen weer geld durven uitgeven aan kunstwerken, boeken en meer van dat dagelijks brood dat de geest voedt. We kijken vooruit naar tijden waarin kunst en cultuurliefhebbers deze column zullen herlezen met de gedachte 'dat was zóóó 2013'.

Intussen kunt u ons in 2013 vooral helpen door als bezoeker te laten weten dat u ook een warm hart hebt voor kunst en cultuur in Kralingen-Crooswijk. Bezoek onze kunstenaars, onze exposities, straatactiviteiten en Kunstroute Culinair zaken. Laat uw kinderen meedoen aan al die leuke activiteiten van de KinderKunstRoute. Trek de wijken in, op 5 en 6 oktober in Crooswijk en op 12 en 13 oktober in Kralingen. Het programma is als bijlage verschenen in weekblad De Ster en staat ook op deze website.

Laat u niet kisten door 2013. Dan doen wij dat ook niet en beloven we alvast een volgende Kunstroute in 2014. Doet u mee?

Dik Vuik
September 2013

12 juni 2013: column 'Verbeelding'
Foto'van Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2013 van Marita Beukers, Vera Harmsen & Willem van Hest


kinderen & optocht in Crooswijk


Kunstroute in Kralingen

Afgestudeerd, en nu?
Zelfvoorzienend overleven in de stad. Een mobiel object waar ik in kan slapen, deels mijn eigen groenten kan verbouwen, regenwater kan opvangen en zuiveren en kan koken op een zelfgemaakt kacheltje, dat tevens dient als verwarming. Franka te Lintel Hekkert met een (over)leef-unit in de Annastraat ( zondag staat ze er zelf bij)
Temporary art gallery Quint Hartman op de Oudedijk 177 b opende op 20 september zijn deuren met een expositie van Ytsen Engelsma en Gustav Sörenson, was net niet op tijd voor de uitgebreide programmakrant van de Ster, maar is erbij tijdens de kunstroute in Kralingen. quinthartmann.com


Yolanda van den Bosse exposeert in een etalage van de Vlietlaan
Halverwege winkelstraat Vlietlaan in Kralingen zijn vier schilderijen van Yolande van den Bosse, portretten. Ook tijdens de route dag en nacht te zien.Expositieruimte 'Vleesch noch Vis', op de grens van Crooswijk en het Oude Noorden is een initiatief van kunstpodium De Witte Slagerij en Stichting Brugwachtershuisjes en opent met een expositie van Denise Collignon & Aniek Meeldijk.

De start van de promotie-campagne van de 7e kunstroute tijdens de drakenbootrace aan de Kralingse plas, zondag 1 september