ZON. 4 OKTOBER 12.00 – 18.00 UUR

Croos Exercitiestraat 2

Croos wordt een nieuwe culturele hotspot in Crooswijk. Tijdens de Kunstroute is alvast een voorproefje te zien. Op zaterdag 3 oktober om 11.00 uur opent de Kunstroute in Crooswijk bij Croos met een welkomstwoord van Croos, een toespraak van Debora Fernald namens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk en uitleg over het Crooswijkerzand door Ivo Streng.
Er zijn muzikale optredens van het duo Stooker & Jansen (11.00, 11.45 en 15.30 uur), Freebird (14.30 en 16.00 uur) en Marlie’s Angels (11.20 en 15.00 uur). Marlie’s Angels (www.marliekefris. com) is een akoestisch trio met folk, pop en country muziek, zeer geschikt voor een zondagmiddag in de kroeg en natuurlijk ook bij (intieme) feestjes, partijen en huiskamerconcerten. Het repertoire varieert van Tom Waits tot Alison Krauss, met een theatraal randje. De formatie bestaat uit Max van Zutphen (percussietableau, basgitaar, zang), Jasper Zuidervaart (akoestische)gitaar, dobro, drums/percussie, zang) en Marlieke Fris (zang, ukulele, kazoo).
Literaire voordrachten in de vorm van poëzie en korte verhalen worden gegeven door Joop van den Bos (11.40 uur), Dik Vuik (11.55 uur), Dick Gebuys (14.15 uur), Arjen Baas (14.55 uur), Frank Vingerhoets (15.25 uur) en Wouter Julien van den Haak (15.55 uur). Vanaf 11.20 is er een doorlopend filmprogramma met een film over Camille Claudel en korte documentaires van Wijk TV (Ron Blom en Wim Wiegmann).
Wijk-TV toont aan de hand van korte interviews portretten met bewoners en ondernemers uit Kralingen Crooswijk. De gefilmde portretten van 5-7 minuten zijn in 2005 gemaakt en uitgezonden op Rotterdam-TV, als onderdeel van het project Wijkportretten. Verder zijn er clips te zien over het werken en wonen van inwoners uit de deelgemeente. Op laagdrempelige wijze vertelt steeds een andere bewoner over zijn/haar buurt. Interviews zijn afgewisseld met interieuropnames.
Om 16.30 uur komen Debora’s Dancers van dansschool Got2Groove aan. Altijd al willen leren dansen of zingen? Hiphop, streetdance, azonto of zelfs zingen? Bij Got2Groove DanceCentre kan dat allemaal! Er is een nieuwe locatie in Crooswijk, Pootstraat 82-84, speciaal voor kinderen. Zie voor informatie over een gratis proefles en het rooster Got2Groove.nl
Historicus Dik Vuik geeft op zondag 4 oktober vanaf 13.00 een cultuurhistorische wandeling door Nieuw Crooswijk.

extra toelichting:
GENTRIFICATION:
een videoinstallatie van Ron Blom in CROOS
Centraal in de installatie staat een serie wijkportretten die stg. Wijk-TV in 2005-2006 maakte in Nieuw Crooswijk. In deze periode werd een begin gemaakt met de grootschalige sloop van Nieuw-Crooswijk. Bestaande bewoners moesten verhuizen om plaats te maken voor nieuwbouw. Dit was voor stichting Wijk-TV aanleiding om onderzoek te doen naar de woonbeleving van bewoners en ondernemers in Nieuw Crooswijk.WIJKPORTRETTEN: Aan de hand van korte interviews met bewoners en ondernemers uit Kralingen Crooswijk zijn in 2005 portretten van 5-7 minuten gemaakt en uitgezonden op Rotterdam-TV, als onderdeel van het project Wijkportretten. Clips over het werken en wonen van een inwoner uit de deelgemeente. Op laagdrempelige wijze vertelt, steeds een andere bewoner over zijn/haar buurt. Interviews zijn afgewisseld met interieuropnames.