De 9e Kunstroute Kralingen-Crooswijk in oktober 2015

De eerste twee weekends van oktober 2015 stonden weer in het teken van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk.
Duizenden bezoekers trokken langs de kunstwerken van bijna 200 kunstenaars.
Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans-van Beuningen, opende de route op vrijdagmiddag 2 oktober in Galerie Kralingen.


opening door Sjarel Ex in Galerie Kralingen tijdens de opening bij Bob Smit
een deel van de overzichtstentoonstelling die te zien was in Galerie Kralingen een blik in het Slaakhuys, Slaak 34, waar werk te zien was
van 8 individuele kunstenaars en waar bijna 20 Rotterdamse galeries,
​tientallen beelden en installaties presenteerden


        
linkerfoto: Nivon, 2e foto:Arte Concordia waar onder me dit beeld van Albert Kramer te zien was, 3e foto: Beeld van Anton Vrede in de Botanische Tuin
rechterfoto: Werk van Jacqueline Specken die onder andere in Trompenburg Tuinen & Arboretum exposeerde.
  

Column

Openingscolumn bij de tentoonstelling met als thema 'Zomer'. Deze opening vond plaats op zaterdag 20 juni jl. in de botanische tuin in Kralingen. Als onderdeel van het midzomerfestival.

Zomer
door: Arjen Baas - 20 juni 2015

In mijn auto ligt een box met CD’s met oude hits uit de jaren 60 en 70; evergreens.
Op één CD gaan maar liefst drie nummers over de zomer: Summertime van Brainbox, een stevige rockuitvoering van een nog ouder stuk uit Porgy en Bess. Met de ijle stem van Kaz Lux en de snerpende gitaar van Jan Akkerman.
In de summertime van Mungo Jerry; een zomerhit die vooral gaat over door zon en zee opgezweepte hormonen. En dan The Loving Spoonful; het door John Sebastian warm gezongen Summer in the city. Ook al over die prikkels die zomerwarme en zomerlicht doen opvlammen. De zomer staat voor energie, warmte, voor leven.

Bij het lengen van de dagen en het oplopen van de temperatuur –hoe wisselvallig die nog is- kreeg ik zin in die muziek.
Ik krijg er dan ook beelden bij; een 13-14 jarige jongen in de polder. Het is eind jaren 60. Ik was net naar de middelbare school gegaan; er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik ontdekte de natuur. In al zijn facetten. De bloemetjes en de bijtjes. En de planten. Uiteindelijk ging ik naar de tuinbouwschool, een opleiding tot hovenier. En wat is er voor een oud hovenier mooier dan botanische tuinen.

Deze Botanische tuin was in die jaren totaal in verval. Binnen de gemeente Rotterdam was het beheer overgedragen van de afdeling onderwijs naar de afdeling Sport en Recreatie en kwam onder het regime van een gewezen badmeester. Een badmeester roept bij mij wel een associatie op met de zomer, maar niet met tuinen. Dat werd ook snel zichtbaar in deze tuin.

Pas na het vertrek van de badmeester en de opvolging door een gepassioneerde natuurbeschermer kwam hier een andere dynamiek. Dat was aan het begin van de jaren zeventig. Deze tuin was toen voor mij nog onontdekt. Ik kom hier sinds 1985 en lees dit allemaal in een fraai boekje dat ik afgelopen week van Jack kreeg. ‘De Stieftuin’ heet het, verwijzend naar verschillende momenten van verwaarlozing in de geschiedenis van deze prachtige tuin.

Ergens in deze tuin staat een haagbeuk. Carpinus Betules voor kenners. Hij staat er gehavend bij. Aan alle kanten zijn takken afgezaagd. Er is een ruïne overgebleven. Voor zover je dat van een boom kan zeggen. Vergane glorie. En toch... “Ik heb hem moeten kandelaberen”, zegt Jack op professionele toon. Hij werd te gevaarlijk. Jack heeft me naar heilige grond geleid. Voor mij de oudste Haagbeuk van Rotterdam. Het is duidelijk dat oud worden ook voor bomen geen pretje is.

Het is een belevenis om met Jack de tuin door te gaan. Hij wijst mij op de oude linde, de metasequoia en de ginkgo. Die laatste heb ik zelf ook in de tuin, maar die kan niet in de schaduw staan van deze kanjer. Ik ben ook even terug in de tijd. In de jaren tachtig en negentig werkte ik bij de sociale werkvoorziening. Op deze tuin waren toen drie medewerkers geplaatst, ‘gedetacheerd’.
Een paar keer per jaar bezocht in Vittorio Antuzzi, de toenmalige beheerder. Een man met een feodale inslag. Ik kwam hier om over het wel en wee van zijn drie handlangers te praten, van wie hij gepaste afstand hield. Zachtjes kloppen op de deur van zijn het kantoor en netjes met twee woorden spreken. Na zijn tijd is de tuin opnieuw aangelegd, met mooie vierkante en rechthoekige vakken, omringt door Buxus. Daarbinnen een rijke schakering aan planten. Een zee van kleur en insecten. Een paradijselijke omgeving.

Ik ben niet de enige die hier op herhaling is. In de tuin staan op verschillende plaatsen beelden van Jacqueline Specken. In mooie, spetterde kleuren. Contrasterend met hun omgeving en tegelijkertijd perfect passend in deze kleurrijke oase. Ook zij was hier eerder. Een jaar of 10 geleden weet Jack zich te herinneren, met metalen beelden. Als ik thuis op haar site kijk vind ik foto’s van grote zinken kegels in mooie, soms futuristische vormen. Hier en daar denk ik plekken van deze tuin te herkennen. Dit zullen de beelden van Jack zijn. Er is veel meer te zien. Werk van Lara Muradjan, van Willemien Fransen, van Vera Harmsen en van Anton Vrede. Een grote diversiteit aan kunst; beelden en schilderijen. En vooral veel kleur. Want kleur is zomer.

En er is werk van Willem van Hest! Dat brengt mij natuurlijk bij … de kunstroute Kralingen – Crooswijk, die vooral hij organiseert. In het eerste en tweede weekend van oktober. Dat moest ik vooral niet vergeten te zeggen, heeft hij me wel drie keer op het hart gedrukt. Is dit niet een prachtig voorproefje? En ook deze zes kunstenaars doen dan weer mee.

Op internet vind ik ook nog een filmpje van een interview met Jacqueline Specken. Bij de vraag naar haar drijfveer zegt ze vooral plezier te hebben in het maken. Voortkomend uit plezier in het leven. Dat raakt me. En over inspiratie: “dat komt overal uit; uit de natuur, dichters, muziek. Alles zit in me en als je aan me schudt is het een verrassing wat eruit komt”. En dat geeft mij dan weer een heel zomers gevoel.

Hot town, summer in the city;
ik wens u een mooie, warme zomer met veel kunstplezier.

Arjen Baas

Andere columns:
12 juni 2013: column 'Verbeelding' - Arjen Baas
september 2013: column 'Zóóóó 2013...' - Dik Vuik
11 jan 2014: column 'Nu of nooit' - Arjen Baas'
27 april 2014: column 'Laat de zomer maar komen...' - Dik Vuik'
2 september 2014: column 'Spiegel' - Arjen Baas'
15 jan 2015: column 'Timbuktu' - Arjen Baas'


Midzomerfestival 20 en 21 juni 2015
Voor het eerst werd in Kralingen het begin van de zomer met een klein festival gevierd in het weekend van 20 en 21 juni. Dit festival wordt met o. a. optredens, wandelingen en maaltijden op verschillende locaties gehouden, onder meer in de Botanische Tuin, Pro Rege en Trompenburg Arboretum en Tuinen.
De Kunstroute Kralingen-Crooswijk nam deel met een expositie met het thema ‘zomer’.
Zie voor meer informatie: midzomerfestivalkralingen.nl facebook.com/midzomerfestivalkralingen

Zaterdag 20 juni 2014
Opening tentoonstelling 'Zomer' door Arjen Baas, voorzitter Kunstroute Kralingen-Crooswijk, met een muzikaal optreden van Freebird (Dave op gitaar) en interviews met de exposerende kunstenaars.
Zaterdag 20 juni | Zondag 21 juni 2014
Tentoonstelling 'Zomer', met werk van de kunstenaars Willemien Fransen, Vera Harmsen, Willem van Hest, Lara Muradjan, Jacqueline Specken en Anton Vrede.





Arjen Baas opende de zomerexpositie in de Botanische Tuin Ernest van der Kwast opende het Midzomerfestival waar de zomerexpoitie deel van uitmaakte



De datsja!-workshop in Pniël op de Oudedijk 15, zaterdag 12 okt 2013 De resultaten waren 's avonds te zien tijdens drukbezocht optredens: muziek, verhalen, gedichten & rappende meisjes.




Vrijdagavond 11 oktober 2013 in the kitchen: de opening van het Kralingse kunstroute-weekend.
Vandaag en morgen 12 & 13 okt 2013 van 12 tot 6: op 40 locaties werk van 120 kunstenaars. Vanmiddag om half 6: de afsluiting van de eerste dag in Pniël met exposities, muziek, verhalen & gedichten.



Donderdagmiddag 10 oktober 2013 opende Arjen Baas de expositie van JAYVEN in De Steek, een van de exposities in het kader van het Kralingse Kunstroute-weekend






foto's Ida Broekhart, Wil Verkleij en Willem van Hest



De artparade 'Vuurpijl' opende de Crooswijkse kunstroute op zaterdag 5 oktober 2013voor het door de paradijsvogels beschilderde gebouw tijdens Croosart-buitenkunst in de Rakakker
foto: Wil Verkleij



Paulette Verbist & artpade 'vuurpijl' opende de overzichtsexpositie van de 7e kunstroute Kralingen-Crooswijk in galerie Kralingen op vrijdag 4 oktober 2013



Maarten Laupman opende de foto-tentoonstelling in Buitenhuys Kralingen, donderdagmiddag 3 oktober 2013



Donderdagavond in galerie Kralingen: het concert van Cruise Control en gedichten bij de tekeningen van Manuel Kneepkens (2013)

Foto's van de Kunstroute 2015


foto's van o.a. Ida Broekhart


De Kralingse dichter Joop van den Bos droeg in Crooswijk en in Kralingen zijn gedichten voor.





Nieuwjaarsbijeenkomst 2015 Kunstroute Kralingen-Crooswijk
Zondagmiddag 25 januari 2015, Deelen Art, Admiraliteitskade 90b, Rotterdam-Kralingen


 De Nieuwjaarsbijeenkomst 2015 van de Kunstroute
 Kralingen-Crooswijk in Deelen Art. Arjen Baas las
 de welkomscolumn als nieuwe voorzitter, terwijl
 links scheidend voorzitter Jan M.de Grauw
 één van de toehoorders was.



 Het barbershopkwartet 4 Now zorgde voor het
 muzikale onderdeel van de Nieuwjaarsbijeenkomst
 van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk,
 zondagmiddag 25 januari 2015


Lezing en wandeling EF 357
17 mei 2015

Op zondag 17 mei vond een uniek Kunstroute evenement plaats in Crooswijk.
De herdenking van 75 jaar Tweede Wereldoorlog werd verbonden aan een gebeurtenis die in Crooswijk diepe indruk maakte, het neerstorten van de Short Stirling bommenwerper EF 357 in 1943.
De wijk bleef gespaard, de bemanningsleden kwamen om en werden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.
Op 17 mei werd stilgestaan bij deze gebeurtenis en werd in een lezing zowel het historische verhaal verteld als bekeken hoe de oorlog in Rotterdam in kunstwerken is verbeeld.
Zou er ook een kunstwerk kunnen komen dat in Crooswijk aan de bemanning herinnert?

Het programma van 17 mei was als volgt:
11.15 uur Verzamelen bij hoek Boezemlaan / Nieuwe Crooswijkseweg

11.30 uur Start wandeling

12.30 uur Herdenkingsplechtigheid met bewoners bij de graven van de bemanning, Algemene Begraafplaats Crooswijk

13.00 uur Inloop kapel van de begraafplaats met koffie, thee

13.30 uur Beeldpresentatie en lezing: EF 357 – De laatste vlucht in perspectief (Dik Vuik) Oorlogskunst en oorlogsmonumenten in Rotterdam (Klaus Oordt)

14.30 uur Afsluiting met hapjes en drankjes

15.30 uur Einde van het programma

Deelname is gratis. Opgeven kan via een mail naar dik.vuik@hetnet.nl


like ons op facebook en volg ons op twitter