EXPOSITIE VAN HET WERK VAN HANSJE DE REUVER IN EETCAFÉ DE STEEK

 EXPOSITIE VAN HET WERK VAN HANSJE DE REUVER IN EETCAFÉ DE STEEK

Onder de vlag van Kunstroute Kralingen-Crooswijk wordt er komende zondag, 4 augustus om 16.00 uur, weer een nieuwe expositie in Eetcafé De Steek geopend. Dit keer is werk te zien van Hansje de Reuver; foto’s met gedichten en aquarellen.
Hansje is onder andere bekend van het boek ‘Hé, de Hef. een kranige brug’. Een fraai fotoboek met mooie gedichten van Rotterdamse dichters die dit Rotterdams icoon bespiegelden. Hansje maakte ook veel foto’s van het Rotterdamse culturele leven in de vroege jaren ’80 en werd daarmee chroniqueur van dat tijdperk. Daarnaast is ze aquarellen gaan maken, waarvan er ook een aantal te zien zijn.
De expositie wordt geopend door Peter Bulthuis, geworteld Rotterdammer en schrijver van boeken over tal van Rotterdamse iconen.
Uiteraard is er weer een mogelijkheid om na afloop te blijven eten.
De Steek verandert binnenkort van eigenaar. Daarmee is het onzeker of dit mooie initiatief blijft voortbestaan; een extra reden om deze opening bij te wonen.
Gastcuratoren en ander nieuws

Gastcuratoren en ander nieuws

Gastcuratoren

Elk jaar proberen we de kunstroute Kralingen-Crooswijk weer te vernieuwen en dit jaar gaan we daarvoor een aantal gastcuratoren vragen om zelf een expositie te organiseren. Namen kunnen we nog niet noemen, die hoor je in een volgende nieuwsbrief. We proberen vijf curatoren te vinden die elk in een bepaalde kunstvorm een expositie met professioneel werk samenstellen. Zij kunnen kunstenaars uit zowel Kralingen-Crooswijk als daarbuiten bij deze exposities betrekken, liefst op een bijzondere locatie die we gezamenlijk proberen te vinden.

Donderdag 3 tot en met vrijdag 11 oktober

Het programma duurt deze keer van donderdag 3 tot en met vrijdag 11 oktober, negen dagen vol kunst en cultuur in Kralingen-Crooswijk. We werken hard aan het bevestigen van locaties en zo mogelijk nieuwe locaties. Intussen is ons coördinatieteam versterkt met Tessa Schlechtriem. Zij gaat samen met Annejole Jacobs-de Jongh de coördinatietaken uitvoeren voor onze dertiende editie.

Kortom: we zien uit naar weer een mooie kunstroute. En we hopen natuurlijk dat jij gaat deelnemen!

Kunstuitleen Rotterdam

Kunstuitleen Rotterdam

Verleden jaar nam Kunstuitleen Rotterdam voor de eerste keer deel aan de kunstroute. Deelnemers aan de route werden onder meer aangemoedigd om deel te nemen aan ‘Pakje Kunst’. Die samenwerking is goed bevallen en ook dit jaar gaan we weer met Kunstuitleen Rotterdam in gesprek om te kijken hoe zij in het programma kunnen deelnemen.

Verleden maand waren we al bij Kunstuitleen Rotterdam op bezoek met ‘Het Gezelschap’, een gezelschap dat maandelijks een cultureel bezoek plant. Ellis van den Berg en haar medewerkers gaven leuke presentaties over de mogelijkheden van haar instelling. Zeer recent is er een vervolggesprek geweest en binnenkort hoor je daar meer over.

Expositie ‘De ontdekkingsreis’

Expositie ‘De ontdekkingsreis’

Midzomerfestival Kralingen

De Rotterdamse wijk Kralingen heeft een rijk cultureel leven op bijzondere locaties. Om dit onder de aandacht te brengen wordt dit jaar voor de vijfde keer het Midzomerfestival Kralingen georganiseerd.
Rondom de zonnewende brengt het Midzomerfestival Kralingen een gevarieerd aanbod van muziek, beeldende kunst, theater, dans, comedy, spoken word en poëzie in prachtige tuinen en aantrekkelijke concertzalen. Op vrijdag 21 juni om 17.30 uur opent stadsdichter Dean Bowen het festival in de Botanische Tuin Kralingen, Cederstraat 5 of Kralingse Plaslaan 110-b. Ensemble Bravura verzorgt de muzikale omlijsting.
In de tuin is gedurende twee weken een kinderexpositie te zien en werk van kunstenaars van Kunstroute Kralingen-Crooswijk.

tuinman Ton vertelt de kinderen van de Arentschool over de wereldreizen die de planten in de botanische tuin hebben gemaakt

Expositie de ontdekkingsreis

Gedurende het hele festival is in de Botanische Tuin een expositie te zien met werk van beeldend kunstenaars rond het thema ‘de ontdekkingsreis’. De expositie wordt georganiseerd door de Kunstroute Kralingen-Crooswijk en sluit aan bij de theatrale wandeling Expeditie Tuin van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten op 30 juni in Trompenburg Tuinen & Arboretum.
De exposanten in de Botanische Tuin Kralingen zijn Caroline Bijvoet, Michiel Boelaarts, Willem van Hest, Annejole Jacobs-de Jongh, Loraine Klaiber, Alina Eliza Smocov en Diet van Velzel.

Vrijdag 21 juni t/m zondag 7 juli
Openingstijden Botanische tuin: di. t/m vrij. van 9.00 tot 16.00 uur.

Het hele programma is te vinden op www.midzomerfestivalkralingen.nl

KUNST IN DE STEEK | THEA VAN DOORN

KUNST IN DE STEEK | THEA VAN DOORN

VROUW & HOND
26 mei – 5 juli 2019

Thea begint met tekenen en gaat pas daarna denken.
Ze werkt al een leven lang op papier én linnen en tekent op geheel eigen wijze portretten van mensen en dieren.
De opening van de expositie Vrouw & Hond in Eetcafé De Steek wordt verricht door film- en theatermaker, schrijver, host en DJ ARI DEELDER

Op zondag 26 mei 2019 om 16:00 uur. U bent daarbij van harte Welkom!
Zangeres GABRIELA PIMENTEL en gitarist PEDRO BARROS geven de middag een Zuid-Amerikaanse sfeer.

Blijft u eten? Reserveer dan een tafel: Telefoon 010 21 30 966
(Wij serveren al een ‘Steek van de week’ vanaf € 16,50!)

Eetcafé De Steek | Woensdag t/m zondag geopend vanaf 16:00 uur
Lusthofstraat 2a (hoek Waterloostraat) Rotterdam | Kralingen

Jan de Grauw leest voor uit nieuw werk

Jan de Grauw leest voor uit nieuw werk

UITNODIGING AAN VRIENDEN EN BEKENDEN VAN KUNSTROUTE KRALINGEN – CROOSWIJK

HET LATE LICHT

Op zondag 19 mei a.s. leest voormalig kunstroute voorzitter Jan de Grauw uit zijn pas verschenen bundel ‘HET LATE LICHT’ een selectie verhalen en gedichten voor.
Dat doet hij in Eetcafé DE STEEK, Lusthofstraat 2 a (hoek Waterloostraat) Rotterdam Kralingen.

Zijn voordracht duurt ongeveer 45 minuten en wordt ingeleid door Arjen Baas (huidige voorzitter van Kunstroute KC).
Daarna spreken we elkaar bij de borrel.
Muzikale bruggen worden geslagen door gitarist Ad Vermeer.
Aanvang 16.30 uur (inloop 16.00 uur)
Je bent van harte welkom; de toegang is gratis!

Inschrijving Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2019

Inschrijving Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2019


Beste kunstenaar,

Dit jaar wordt de 13de editie van de kunstroute in Kralingen-Crooswijk georganiseerd van 3 t/m 11 oktober 2019.
Kralingen en Crooswijk worden op zaterdag 5 en zondag 6 oktober verenigd in één weekend vol kunst en cultuur, waarbij gestreefd wordt naar een zo breed mogelijk kunstaanbod. Daarnaast belooft het in de omringende dagen wederom een bruisend programma te worden van activiteiten rondom kunst en cultuur, openingen, exposities, workshops, wandelingen en podia met poëzie, optredens en muziek. De kunstroute wordt afgesloten met een kunstveiling, gecombineerd met een mooi slotfeest op vrijdag 11 oktober.

Routes Crooswijk en Kralingen weer samengevoegd

De routes in Crooswijk en Kralingen worden weer samengevoegd. Zo hopen wij dat de bezoekers zich concentreren op een groot aanbod van alle deelnemende kunstenaars. 
Je kunt je werk laten zien in je eigen atelier of op een locatie die wij tijdens de kunstroute voor jou organiseren en waar we veel publiek verwachten.

Gastcuratoren


Dit jaar nodigen wij een aantal gastcuratoren uit die rondom een bepaald thema of bepaalde kunstvorm prikkelende overzichtsexposities gaan samenstellen, met werk van zowel de ingeschreven kunstenaars als gastkunstenaars.

Voorwaarden deelnemers


Iedere kunstenaar van binnen en buiten Kralingen/Crooswijk kan zich voor de kunstroute aanmelden. De inschrijfkosten bedragen € 45,00. Voor betrekkelijk weinig kosten kun je je aan een groot publiek laten zien. De afgelopen jaren telden we tussen 4000 en 5000 bezoeken aan locaties van de kunstroute.
Je krijgt hiervoor naast de mogelijkheid om te exposeren, een uitgebreid profiel op onze website met een link naar je eigen site, persoonlijke aandacht op onze Facebookpagina en Instagram. Tevens heb je de mogelijkheid om één van jouw werken te verkopen via de veiling en is het mogelijk om in de ochtend een eigen workshop te organiseren voor bezoekers van de kunstroute.
Ten aanzien van het programma zijn wij ons aan het beraden over de vorm waarin we dat gaan verspreiden. Dat kan een boekje zijn, maar ook een compacte hand-out die enkele weken voorafgaand aan de route wordt uitgebracht met daarin het programma, alle deelnemers met locaties en een plattegrond en verwijzing naar de website voor meer uitgebreide informatie. Over de definitieve vorm moet nog worden besloten. Suggesties zijn welkom.
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de 13de editie van de kunstroute? Vul dan het formulier in voor 31 mei a.s. via deze link of via de link op de site
Dertiende kunstroute in oktober

Dertiende kunstroute in oktober

Op donderdag 3 oktober 2019 wordt de dertiende editie van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk geopend.

Op donderdag 3 oktober 2019 wordt de dertiende editie van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk geopend. Het wordt een vernieuwende editie vol kunst en cultuur die je niet wilt missen!

De kunstroute duurt dit jaar van donderdag 3 tot en vrijdag 11 oktober. Kralingen en Crooswijk worden weer verenigd in één weekend vol kunst en cultuur, op zaterdag 5 en zondag 6 oktober. Op de doordeweekse dagen vinden extra activiteiten plaats zoals workshops, lezingen en kleine exposities.

Gastcuratoren richten dit jaar een aantal prikkelende thema-exposities in met werk van zowel de ingeschreven kunstenaars als gastkunstenaars.

Gastcuratoren richten dit jaar een aantal prikkelende thema-exposities in met werk van zowel de ingeschreven kunstenaars als gastkunstenaars. Er komen ook meer activiteiten waarbij het publiek zelf kan meedoen, zoals workshops. De kunstroute wordt afgesloten met een kunstveiling, gecombineerd met een mooi slotfeest op vrijdag 11 oktober.

Binnenkort kunnen kunstenaars uit Kralingen Crooswijk zich weer inschrijven voor de dertiende kunstroute.
Hou onze nieuwsbrieven in de gaten en kijk eens op onze website en facebook pagina als je onze vorderingen met het programma wilt weten!


SCHADUWKANTEN LEZINGEN OVER FAMILIEGESCHIEDENISSEN EN ROOFKUNST

SCHADUWKANTEN LEZINGEN OVER FAMILIEGESCHIEDENISSEN EN ROOFKUNST

KUNSTROUTE KRALINGEN- CROOSWIJK IN HET NIVON

DONDERDAG 25 APRIL 20:00 – 22:00 UUR

De Kralingse kunstenaar Jan Wagner geeft een lezing over zijn recente verhalenbundel Puin en vriendschap: over zijn Rotterdamse bestaan, zijn oorlogsherinneringen als kind van ‘foute Nederlanders’ en hechte vriendschappen. Na afloop signeert hij zijn boek.

Waarom roofkunst een zeer actueel thema is

Jan van Egmond speelt pianowerken van Schubert, Chopin en Debussy
Roofkunst is van alle tijden, maar heeft een vlucht genomen in de Tweede Wereldoorlog. Historicus Dik Vuik laat zien waarom roofkunst een zeer actueel thema is.

De avond Schaduwkanten vindt plaats in het Nivon Rotterdam,
Dirk Smitsstraat 76, 3031 XE Rotterdam-Crooswijk.
Donderdag 25 april van 20:00 – 22:00 uur; Inloop vanaf 19:30 uur.

U bent van harte welkom!
De toegang is gratis.

KUNST IN DE STEEK | ANNEJOLE JACOBS

KUNST IN DE STEEK | ANNEJOLE JACOBS

EXPOSITIE VAN HET WERK VAN ANNEJOLE JACOBS IN EETCAFÉ DE STEEK – ‘MADE IN KRALINGEN’ –

Van 7 april tot en met 17 mei 2019 exposeert de Kralingse kunstenares Annejole Jacobs haar werk in Eetcafé De Steek, Lusthofstraat 2a, Rotterdam-Kralingen. 

De expositie wordt geopend op zondagmiddag 7 april om 16:00 uur door Chiem van Houweninge, scenarioschrijver, acteur en voormalig Kralinger. Daarbij is iedereen van harte welkom!

In de Steek exposeert Annejole originele werken en Art-prints uit verschillende series van haar werk met bijzondere aandacht voor haar ‘Made in Kralingen schilderijen’, ontwerpen over Kralingen waar alles in is verwerkt dat Kralingen bijzonder maakt.

“Sinds mensenheugenis werd er al over Kralingen geschreven, maar een schilderij over Kralingen in al haar facetten dat was er tot op vandaag nog niet …

Ik ben op zoek gegaan naar alle bijzonderheden van Kralingen van toen en van nu en heb deze bij elkaar verzameld in een drietal schilderijen. Van Hoflaankerk en Hofvijver tot aan de Watertoren en de Kralingse Plas, van popfestival tot CHIO. Met de bekendste Kralingse gebouwen en locaties waar je allemaal wel eens bent geweest …”

Jole (Annejole Jacobs-de Jongh) maakt sinds 2003 ook moderne portretten als vrij werk en in opdracht van particulieren en bedrijven. Voor haar portretten op maat heeft zij een eigen stijl ontwikkeld ontstaan uit een combinatie van digitale fotobewerking en het handmatig tekenen van het uiteindelijke portret in lijnen of schaduwen. Jole werkt veel met grijs- en zwart/wit, maar ook met een of meerdere kleuren acryl op canvas.

Haar eigen werk bestaat uit series ‘portretten met een verhaal’. De achtergronden van de schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen digitale beelden, teksten en gescande originelen die zij over het te portretteren onderwerp verzameld. De beelden die zij gebruikt zijn afkomstig uit de kunst, geschiedenis, muziek, literatuur of hedendaagse tijd. 

Zij maakte onder andere een serie portretten van ‘Beroemde vrouwen’, ‘Famous love couples’, ‘Made in Holland’ en van ‘Van Gogh’. Ook maakte zij een tweeluik van Rotterdam waar alle beroemde Rotterdamse gebouwen, mensen, evenementen, uitspraken en merken in zijn verwerkt.

Jole exposeert en verkoopt haar werk rechtstreeks en via kunstmakelaars en galeries. Haar werken hangen inmiddels in zo’n 10 landen binnen en buiten Europa. Met het schilderij van Maxima won zij in 2009 de eerste prijs in een landelijke wedstrijd en exposeerde zij in het CODA-museum in Apeldoorn. Annejole werkt en woont in Rotterdam-Kralingen. 

Meer informatie: www.joleart.nl

K

Kunstroute Kralingen – Crooswijk zoekt een coördinator

Kunstroute Kralingen – Crooswijk zoekt een coördinator

Stichting Kunstroute Kralingen – Crooswijk organiseert dit jaar voor de 13de keer een kunstroute die gekenmerkt wordt door een diversiteit aan kunstuitingen, kunstvormen en kunstlocaties. De organisatie wordt gedaan door een bestuur en een tweetal coördinatoren. De kunstroute biedt een podium aan kunstenaars uit het gebied en wil daarbij kunst en cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek; kunstliefhebbers, geïnteresseerden en wijkbewoners uit straat en buurt.

Organisatie

Het bestuur bestaat uit een vijftal betrokken vrijwilligers. De coördinatoren fungeren als ‘spin in het web’ in de kunst en cultuur van Kralingen – Crooswijk. Bovendien hebben zij netwerken in de Rotterdamse kunst en cultuurwereld.

Door het vertrek van één van die coördinatoren is het bestuur op zoek naar versterking.

Taken

Bestuur en coördinatoren maken ieder jaar een projectplan voor de komende kunstroute. De coördinator gaat zich vooral bezig houden met het praktisch realiseren van de uitgangspunten uit het projectplan: de planning en budgetten van de kunstroute, coördinatie en (mede-)organisatie van programmaonderdelen, verbinden en samenwerken met andere Rotterdamse initiatieven op het gebied van kunst en cultuur, vergroten van de betrokkenheid van deelnemende kunstenaars en de ontwikkeling van het netwerk van (nog) niet deelnemende kunstenaars en collectieven, eindredactie en coördinatie van het programma(boekje) en werving en coördinatie van vrijwilligers.

Eigenschappen

Kennis van de kunst- en cultuurwereld in Rotterdam, bij voorkeur ook die van Kralingen – Crooswijk; beschikken over netwerken van Rotterdamse kunst- en cultuurorganisaties, lokaal  welzijnswerk, etc.; contactuele eigenschappen, een  ondernemende persoonlijkheid en organisatorische vaardigheden. Kortom; iemand die zich als een vis in het water voelt in de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld en die graag organiseert en samenwerkt.

Je wordt onderdeel van een enthousiast team, waarbij veel waarde wordt gehecht aan jouw inbreng. Er is ruimte om ondernemend bezig te zijn binnen het kader van het projectplan. Bestuur en collega coördinator zijn je sparring-partners. Het betreft een parttime functie waarvoor een vergoeding beschikbaar is. Jouw bijdrage aan de route is geslaagd als kunstenaars en publiek in grote getale deelnemen, de route bezoeken en enthousiast zijn over de kwaliteit en presentatie.

Heb je interesse?  Graag ontvangen wij voor 22 april a.s. je reactie per mail. Met daarin motivatie en persoonlijke achtergrondinformatie, afgestemd op deze oproep.

Mails kunnen gestuurd worden naar: dikvuik@nullgmail.com 

Voor informatie kun je contact opnemen met:

Arjen Baas voorzitter telefoon: 0613 737951

Dik Vuik secretaris telefoon: 0610 080405

Annejole Jacobs mede-coördinator telefoon: 0651 453789

Informatie over de kunstroute is te vinden op: www.kunstroutekralingencrooswijk.nl

EXPOSITIE VAN HET WERK VAN DJON LOUIS SEEDORF IN EETCAFÉ DE STEEK

EXPOSITIE VAN HET WERK VAN DJON LOUIS SEEDORF IN EETCAFÉ DE STEEK

Datum/Tijd

Date(s) – 10/02/2019 – 24/03/2019
Hele dag
– KICK OFF! –

van 10 februari tot en met 24 maart 2019 exposeert de ‘Kralingse’ beeldend kunstenaar én kunstdocent Djon Louis Seedorf zijn werk in Eetcafé De Steek, Lusthofstraat 2a, Rotterdam-Kralingen. 

De expositie wordt geopend op zondagmiddag 10 februari om 16:00 uur door Hans Sibarani, directeur van het literair festival ‘Woordnacht’. Daarbij is iedereen van harte welkom!

De expositie draagt de naam ‘Kick off!’ omdat de vorige curatoren Jan de Grauw en Ad Vermeer het stokje hebben overgedragen aan de voorzitter van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk: Arjen Baas. Jan en Ad hebben ruim vijf jaar prachtige exposities georganiseerd in Eetcafé de Steek. De Kunstroute Kralingen-Crooswijk en Arjen Baas zijn zeer verheugd om met een bijzondere ‘Kralingse’ kunstenaar aan een mooie nieuwe reeks te mogen beginnen! 

Djon Louis Seedorf is niet alleen een opvallende verschijning maar bovenal een beeldend kunstenaar die met zijn prachtige werk verrast, raakt en je aan het denken zet. In zijn werken zie je een weerslag van dat wat hem bezig houdt: De verhouding tussen gekleurd en wit, man en vrouw, tussen christendom en islam, Oost en West, waarheid en leugen, macht en populisme. De westerse wereld bevindt zich in een identiteitscrisis; alles verschuift en verandert of staat op z’n minst ter discussie. Dit alles komt terug in zijn, met vaart geschilderde, actuele werk. Soms kleurrijk, soms ingetogen en altijd verrassend. Zijn krachtige werk zet je vaak eerst op het verkeerde been en is nooit eendimensionaal.  Het centrale werk in de tentoonstelling Kick off! draagt de titel ‘Zwijgende stemmen’- 1. Leg niet je oor te luister, maar zie. De kijker mag de “sluier” optillen.

Voor meer informatie:
Monique Groeneweg
Mmn.groeneweg@nullgmail.com
mob: 06-5167560

Kunst in de Steek Djon Louis Seedorf met foto

PROGRAMMA Zondag 14 oktober

PROGRAMMA Zondag 14 oktober

Ook deze zondag weer een mooi kinderprogramma.

Opening om 13.45u van het Community Art project Love is All waarin samen gewerkt is met kinderen van RKS De Bavokring. Aansluitend een dansdemonstratie en kinderworkshops. Dit alles in de Botanische Tuin.

In het pand aan Boezemstraat 187, zijn naast verschillende tentoonstellingen ook de hele middag workshops Songwriting voor jongeren. Bijvoorkeur aanmelden via crooswijkerts@nullgmail.com. Kosten €1,-

En vergeet de veiling niet om 17u in Fleurs Depot. De kans om betaalbare kunst te kopen.

11.30 uur
Lezing over Specerijenhof en Sillevoldt door Dik Vuik bij De Achtertuin, Oostzeedijk 108
12.00-17.00
Open ateliers en kunstroute in Kralingen Midden-Oost. https://i1.wp.com/www.kunstroutekralingencrooswijk.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/KRKC-2018-krant-def-gecorr.jpg
12.00 uur
Optreden Henk de Bont en Hans Wap bij De Achtertuin, Oostzeedijk 108
12.30 uur
Wandeling van De Achtertuin naar de Specerijenhof door Dik Vuik, Honingerdijk
12.30 uur
Bezichtiging en mogelijkheid tot het doen van een bod op de veilingstukken van de kunstroute bij Fleurs Depot, IJsclubstraat 13-B
12.30 uur
Overpeinzing over liefde en vriendschap door predikant Ilse Hogeweg in de kerkzaal van Pro Rege, Oudedijk 113
13.45 uur
Opening Kinderkunstroute met tekeningen “Love is all” van leerlingen van de Bavo-Kring in de Botanische Tuin, Cederstraat 5
14.00 uur
Dansdemonstratie en kinderworkshops Studio 181 in de Botanische Tuin, Cederstraat 5
15.30 uur
Poëzie Erika de Stercke, Loraine Klaiber  en muziekoptreden in de Botanische Tuin, Cederstraat 5
16.00 uur
Optreden Jazz en tango Ruud Bergamin in de Paleiszaal, DWL/De Esch
16.00 uur
Opening expositie Michel Boelaarts bij De Steek, Lusthofstraat 2-A
17.30 uur
Veiling en feestelijke afsluiting met veilingmeester Kees Vrijdag bij Fleurs Depot, IJsclubstraat 13-B
Frank Stoopman staat met zeker 8 grote beelden in het plantsoen van Gerrit de koker op zaterdag en zondag a.s. van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Lees verder

PROGRAMMA Zaterdag 13 oktober

PROGRAMMA Zaterdag 13 oktober

11.00 uur
Kunstmarkt in de Lusthofstraat
12.00 uur
Bezichtiging en mogelijkheid tot het doen van een bod op de veilingstukken van de kunstroute bij Fleurs Depot, IJsclubstraat 13-B
12.00-17.00
Open ateliers en kunstroute in Kralingen Midden-Oost. https://i1.wp.com/www.kunstroutekralingencrooswijk.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/KRKC-2018-krant-def-gecorr.jpg
12.15 uur
Start wandelroute Struisenburg vanaf De Achtertuin, Oostzeedijk 108
13.00 uur
Beeldentuin bij het Hofje van Gerrit de Koker,
13.15 uur
Taborstraat tuin-ingang
13.15-17 uur
Koffie met koek bij Happy Cacao, gevolgd door speed-debat ‘Ruyters en rovers’, ’s Landswerf 21
15.15 uur
Optredens door shantykoor Rotterdam bij Happy Cacao, s Landswerf 21
16.15 uur
Start wandelroute Struisenburg vanaf De Achtertuin, Oostzeedijk 108
16.30 uur
Koffie met koek bij Happy Cacao, gevolgd door speed-debat ‘Ruyters en rovers’, ’s Landswerf 21
17.00 uur
Onthulling beeld 40 jaar Utopia bij Watertorenweg 180, DWL/De Esch
17.00 uur
Optreden Diana van den Bent, Franse chansons met gitarist bij restaurant De Watertoren, Watertorenweg 180 Wereldmuziek van Suzette Ronteltap en René Koop en wijnproeverij bij Wijnhandel Den Toom, Vredehofstraat 74

Lees verder

HOTSPOT LUSTHOF

HOTSPOT LUSTHOF

Lusthofstraat, Lambertusstraat

KUNSTBOULEVARD LUSTHOFSTRAAT
Zaterdag 13 oktober 2018
Locaties: Winkels en kunstmarkt in de Lusthofstraat
Wijnhandel Den Toom, Vredehofstraat 74

Ook dit jaar wordt de Lusthofstraat tijdens de kunstroute weer een echte kunstboulevard, waar je tijdens het doen van je boodschappen tevens kunst kunt kijken én kopen. In een groot aantal winkels exposeren kunstenaars hun werk en daarnaast is er dit jaar een kunstmarkt met zo’n twintig kramen waarin werk is te zien is van verschillende kunstenaars.
Liesbeth Verhoeven tekent tijdens de kunstmarkt portretten in houtskool. Kunstboulevard Lusthofstraat is tot stand gekomen in samenwerking met de Winkeliersvereniging Lusthofstraat.
Vanaf 17.00 uur spelen Suzette Ronteltap en René Koop wereldmuziek tijdens een wijnproeverij bij Wijnhandel den Toom in de Vredehofstraat. Deze wijnhandel serveert dan een bijzondere selectie van Oost-Europese wijnen, gecombineerd met kunst van de uit Oost-Europa af- komstige kunstenaar Michalina Malolepsza. U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken en te proeven! Kijk voor meer informatie over de exposities op onze website en facebookpagina.

ATELIERGEBOUW LAMBERTUS-
STRAAT
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 u Locatie: Lambertusstraat 104

In het ateliergebouw Lambertusstraat exposeren de volgende kunstenaars: Bert Mulder, Jaqueline Spec- ken, Jan Wagner, Olphaert den Otter, Pim van Halem. Naast de tentoonstelling van hun werk organiseren de kunstenaars tijdens het weekend een speciaal programma. Informatie hierover treft u aan op de website.

HOTSPOT PRO REGE

Pro Rege, hofje Gerrit de Koker

BEELDENTUIN
HOFJE GERRIT DE KOKER
Zaterdag 13 oktober, 13.00 uur (opening)
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 uur
Locatie: tuinzijde in de Taborstraat

In het Hofje Gerrit de Koker is voor de derde keer tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk een beel- dentuin te bewonderen. Beeldhouwers en keramisten exposeren er, met in elk geval werk werk van Marcel Koeleman, Jan Sinke, Jacqueline Specken, Rob van der Ven, Ineke Voigt en Jaap Rodrigues Pereira. Frank Stoopman. Laat u verrassen door hun werk in de tuin van het hofje.

 

VH GALERIE KRALINGEN
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 u
Locatie: Voorheen Galerie Kralingen, Gashouderstr. 9

Galerie Kralingen sloot afgelopen juni haar deuren na meer dan 25 jaar. Hier vond steeds de opening en vaak ook de veiling plaats van de route. De nieuwe eigenaar is zo vriendelijk om de grote zaal in de voormalige galerie nog eenmaal beschikbaar te stellen. Hier exposeert een aantal kunstenaars zonder eigen ruimte: Agnes Westerduin, Alina Eliza Smocov, Firas Kaloussiyh, Ilona Bruins, Jenny Kapteijn, Margriet Wehrmeijer, Michalina Malolepsza, Ropp Schouten, Tineke Schouten.

 

DE STEEK – EXPOSITIE
Zondag 14 oktober, 16.00 uur opening expositie Michel Boelaarts
Locatie: De Steek, Lusthofstraat 2-A

In het kader van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2018 exposeert Michel Boelaarts met fotobewer- kingen in ‘Kunst in De Steek’. ‘Kunst in De Steek’ is dagelijks geopend vanaf 16.00 uur; in het weekend van 13 en 14 oktober vanaf 12.00 uur. Bij de opening geeft Michel Boelaarts een toelichting op zijn werk. Daarbij is iedereen van harte welkom! De expositie is te zien tot en met 5 december 2018.

VEILING EN FEESTELIJKE AFSLUITING

VEILING EN FEESTELIJKE AFSLUITING

6 en 7 oktober, 12.00-17.00 uur
13 en 14 oktober, 12.00-17.00 uur
14 oktober. 17.30-20.00 uur veiling o.l.v. Kees Vrijdag
Locatie: Fleurs Depot, IJsclubstraat 13-B

Fleurs Depot is een nieuwe locatie die alweer voor de derde keer meedoet aan de kunstroute, een vintage woonwinkel in landelijke en industriële stijl. Fleurs Depot is gevestigd in het oude hoofdkantoor van de Nederlandsche Borduurfabriek in de IJsclubstraat 13-B (www.fleursdepot.nl).

Op 14 oktober, de laatste dag van de kunstroute 2018, vindt hier de veiling plaats onder leiding van veilingmeester Kees Vrijdag. De te veilen werken (in totaal circa 30) zijn gedurende de beide weekenden van de kunstroute van 12.00–17.00 uur in Fleurs Depot te bezichtigen.
U kunt daar dan al ter plekke een bod doen op een werk van uw voorkeur! Daarnaast exposeren in Fleurs depot drie kunstroute- deelnemers: Dorcas de Koning, José van ’t Hek en Annejole Jacobs-de Jongh.

HOTSPOT DE ESCH

HOTSPOT DE ESCH

DWL terrein, Pompgebouw, Hal 4

VEERTIG JAAR UTOPIA IN DE ESCH
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 u
Locaties:
HAL 3, Watertorenweg 180 Restaurant de Watertoren Paleiszaal Pompgebouw Waterbassins bij de filterhuisjes

Coöperatieve Verening Utopia is gevestigd in bij de Watertoren in De Esch, Kralingen, en bestaat in oktober veertig jaar. Een goede reden om hier aandacht aan te besteden tijdens de kunstroute. De leden van Utopia houden zich bezig met kunst, cultuur en tech- niek. De Watertoren, het Proeffiltergebouw, de Villa, Hal 1, Hal 2, Hal 3, restaurant de Watertoren en café TomTom, zijn allen onderdeel van Utopia.
Binnen Utopia bevinden zich diverse disciplines zoals architectuur, fotografie, grafische vormgeving, industriële vormgeving, 3-D design, 3-D printing, houtbewerking, metaalbewerking, edelmetaalbewer- king, muziek, film, patterns, schilderkunst, beeld- houwkunst en horeca.

De projecten waarmee Utopia als groep naar buiten is getreden zijn onder meer de futuristische HELIX-tentoonstelling, Ponton 010, Lijnbaanpoppen, stadhuiskamerinrichtingen, optredens en activiteiten in Hal 4, verlichting Watertoren en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie op http://www.utopia-rotterdam nl.
Tijdens de kunstroute laten leden van Utopia (onder meer Marieke van der Meer en Vadim Gryadov, Rein Janssen, Hans en Tineke Werlemann) hun werk zien in Hal 3, Watertorenweg 180. De ingang is aan de kant van de waterbakken.
Verder zijn tijdens de kunstroute in de waterbakken van De Esch de Drijvende Eilanden van Chiel van der Stelt, Paul Wiese en Han van Hulzen te bewonderen. Langs de waterbakken worden ook één of meer filterhuisjes opengesteld waarin Mark Bijl en andere kunstenaars hun werk presenteren.

 

Diana van der Bent zingt tijdens de Kunstroute Kralingen tweemaal.
Op zaterdagmiddag 13 oktober zingt ze tussen 16.00 en 18.00 uur Franse chansons in Restaurant de Watertoren.
Op zondagmiddag 14 oktober zingt ze als jazz-zangeres met de
band Cruise Control, onder leiding van Ruud Bergamin, in de Paleiszaal van Pompgebouw De Esch.

 

ATELIERGEBOUW NESSERDIJK (SKAR)
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 u
Locatie: Nesserdijk 406

In het Ateliergebouw Nesserdijk is een variatie te zien van schilderijen, keramiek, fotografie, beeld- houwwerk en figuratief werk van de volgende kunstenaars: Sander Buijk, Raoul Deleo, Eugenie Schardijn, Daniëlle Hefter, Geert Baas, Jan van de Pavert, Liesbeth van Ginneken

HOTSPOT HONINGEN

HOTSPOT HONINGEN

Trompenburg, Podium O950 e.o.
Thema Ira Bart

CULTUREEL PROGRAMMA IN PODIUM 0950
Locatie: Podium O950, Oostmaaslaan 950

Podium 0950 is een in 1963 door Gerrit Rietveld ontworpen centrum. De ‘opgetilde kubus’ is één van de mooiste locaties aan de Maasboulevard.
Het gebouw is destijds in opdracht van de Duitse evangelische kerken aangeboden aan de Rotter- damse bevolking, als verzoeningsgebaar voor het veroorzaakte leed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doet nu dienst als congres- en evenementencen- trum (www.podium-o950.nl).

Lezing over schrijfster Ira Bart (Ria Baart)
Donderdag 11 oktober, 19.30 uur inloop

Ria Baart (1947-1996), geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen, woonde sinds 1970 in Rotter- dam. Het huis met de kamers, negen korte verhalen, was haar debuutbundel in 1989 onder het pseudo- niem Ira Bart. Het openingsverhaal Stad, over het leven in Rotterdam, verscheen een jaar eerder in de Revisor. Bart was onder meer actief in Poetry Inter- national en bezocht jaarlijks het IFFR. Ontmoetingen met dichters en acteurs leidden tot enkele tot de verbeelding sprekende verhalen.
In de jaren ‘80 en ‘90 betrad Bart veelvuldig de bekende podia uit die tijd: de Consul, Nighttown, Popular, het Bibliotheektheater, Lantaren/Venster. Marja de Groote, zelf geworteld in Zeeuws-Vlaan- deren, vond in 2016 in de nalatenschap van haar moeder een Volkskrant artikel van Ira Bart uit 1991, raakte geïntrigeerd door de auteur en ging op zoek naar sporen van de in de vergetelheid geraakte Ira Bart.

foto: Joke Schot Photography

Programma
19.30 Inloop
20.00 Trio Negredo 010
20.15 Jana Beranova
20.30 Lezing Marja de Groote over Ira Bart 21.15 Rien Vroegindeweij
21.30 Trio Nigredo 010

Jana Beranová is dichteres-vertaalster. In 2008 ontving ze de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren. In 2009-2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Een keuze van haar poëzie verscheen in Werkboek (De Geus) met een dvd met trompetspel van Eric Vloeimans en animaties van Sybren Kuiper. Haar gedichten worden vaak aangebracht in open- bare ruimte. Ze is ook bekend door haar vertalingen van Milan Kundera en het werk van Tsjechische dichters, zoals Miroslav Holub.

Rien Vroegindeweij (Middelharnis, 1944) publiceerde proza en poëzie in diverse literaire tijdschriften en in boekvorm. Schreef voor het toneel, columnist, publicist, vertaler, bloemlezer. Hij was één van de oprichters van de poëziewinkel W. Pieterse
in poëzie, (mede)oprichter en redacteur van de tijdschriften Hard Werken en Rotterdams Mooi. In 1973 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, in 2009 verscheen Later wordt alles echter – een keuze uit de gedichten 1973 – 2009. Drager van de Erasmusspeld, winnnaar van de Gedichtendagprijs 2002 en laureaat Anna Blamanprijs 2009.
“Maak één water uit twee wateren.” Nigredo 010 onderzoekt en verdiept de mogelijkheden van het samengaan van taal, muziek, zang en geluid in de ruimste zin van het woord. Gesproken woorden, gezongen woorden, klank en soundscapes zijn inspi- ratiebron en vertrekpunt. Onze persoonlijke smaak, voorkeuren en interesses zijn hierbij leidend. Al het vertolkte materiaal is eigen werk. Het kerngroepje bestaat uit Lisse Knaapen, Pieter Loef en Bart Wolvekamp. Zij zijn thuis in meerdere theatrale en muzikale disciplines.

Documentaire
‘Stemmen uit de Toendra – de laatste der Joekagieren’
Vrijdag 12 oktober, 19.30-21.30 uur Entree 7.50 p.p.

Deze documentaire (2013, 66 minuten) werd geregisseerd door Edwin Trommelen en Paul Enkelaar en behaalde verschillende onderscheidingen.
Edwin Trommelen is aanwezig en beantwoordt vragen van bezoekers. In de Russische deelrepubliek Sakha (Jakoetië), boven de poolcirkel, wonen de Toendra- Joekagieren, een nomadenvolk van rendierhouders. Hun taal, Joekagiers, is uniek in de wereld omdat bij het vertellen van overleveringen de sprekers overgaan in gezang. Er zijn nog slechts twee oudjes in le- ven die dat goed beheersen, zodat dit unicum spoedig voorgoed van de aardbodem zal zijn verdwenen. De aan de Universiteit van Amsterdam verbonden taalkundige Cecilia Odé bezoekt de Joekagieren om hun taal vast te leggen en te bewaren voor het nageslacht. De docuemtaire volgt Cecilia tijdens haar werk en de voor westerlingen volstrekt onbekende levenswijze van de Joekagieren in de bittere kou.

 

PROGRAMMA Zondag 7 oktober

PROGRAMMA Zondag 7 oktober

12.00-17.00 Open ateliers en kunstroute in Crooswijk-Kralingen West. https://i1.wp.com/www.kunstroutekralingencrooswijk.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/KRKC-2018-krant-def-gecorr.jpg
12.00-17.00 Bezichtiging en mogelijkheid tot een doen van een bod op de veilingstukken van de kunstroute bij Fleurs Depot, IJsclubstraat 13-B
11.30 uur Muziekoptreden Joris Lutz met het muziekboek ‘Fred in de haven’ bij Croos, Exercitiestraat 2
12.30-17.00 uur Expositie Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand. Voordrachten door schrijvers in samenwerking met De Schrijfschool Rotterdam en vertoning jeugdfilm Pietje Bell bij Croos, Exercitiestraat 2
13.00-17.00 u Voordrachten van verschillende schrijvers en vertoning van de jeugdfilm Pietje Bell bij Croos Boekenkraam, Exercitiestraat 2
17.00 uur Muziekoptreden Stain Music bij NIVON, Dirk Smitsstraat 76
Aansluitend eten bij André (driegangendiner bij NIVON; 5,00 voor leden, 6,50 voor niet-leden)

 

Kunstroute Kralingen Crooswijk za 6 okt

Zaterdag 6 oktober
12.00-17.00 Open ateliers en kunstroute in Crooswijk-Kralingen West. Klik hieronder voor de deelnemende kunstenaars en locaties: https://i1.wp.com/www.kunstroutekralingencrooswijk.nl/site/wp-content/uploads/2018/09/KRKC-2018-krant-def-gecorr.jpg
12.00 uur Bezichtiging en mogelijkheid tot het doen van een bod op de veilingstukken van de kunstroute bij Fleurs Depot, IJsclubstraat 13-B
13.00-16.00 uur CultuurRijk programma met muziek van Semih Arikan en zijn muzikanten, een optreden door dansgroep Kralingen met een speciaal voor deze lokatie gemaakte dans en beelden van Frank Stoopman. Hotspot Couleur locale, locatie Alliantie Middelpunt.
15.00 uur Tekenen op pianomuziek o.l.v. Hella de Boo en Irene van Osch – workshop voor jong & oud bij NIVON, Dirk Smitsstraat 76
16.00 uur Muziekoptreden Ad Vermeer bij NIVON, Dirk Smitsstraat 76
20.00 -22.00 uur Comedy-avond ‘In the picture’, Boezemstraat 187 

 

UITNODIGING

UITNODIGING

Over enkele dagen gaat de Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2018 van start. Dit jaar met een aantal ingrijpende veranderingen. Na twaalf jaar Galerie Kralingen is de openingslocatie nu De Achtertuin (ism The Backyard Farm), Oostzeedijk 108. Een verborgen plek in Kralingen, achter het poortje naast de tramremise.

De opening vindt plaats op donderdag 4 oktober a.s. Inloop vanaf 17.30 uur. Deirdre Carasso, directeur van het stedelijk museum in Schiedam houdt de  openingstoespraak. Wij zijn blij en trots dat zij bereid is om de opening dit jaar te willen doen. Deirdre slaagde erin om het museum Schiedam weer op de kaart te zetten en aantrekkelijk te maken voor een breed publiek.

Lees verder

HOTSPOT PARADIJS

HOTSPOT PARADIJS

Croos, Nivon
Thema ouderenprogramma & kinderprogramma

NIVON
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober, 12.00-18.00 uur exposities
Zaterdag 6 oktober, 15.00-16.30 uur
Workshop tekenen op pianomuziek

Zaterdag 6 oktober, 16.30 uur
Optreden Ad Vermeer

Locatie: Dirk Smitsstraat 76
Bereikbaarheid: Tram 4 & 8 Noordsingel, of bus 38 Admiraal de Ruyterweg (wegens werkzaamheden geen tram en bus op halte Noorderbrug). Parkeren (sector 61): op zaterdag en zondag betaald parkeren tot 18:00 uur. In de aangrenzende sectoren 65 en 75 kunt u op zondag gratis parkeren.

In het NIVON wordt op zaterdag 6 oktober een workshop tekenen op pianomuziek georganiseerd.

Tijdens deze workshop maken de deelnemers tekeningen met pastelkrijt in diverse technieken geïnspireerd door live gespeelde pianomuziek van Irene van Osch. Hierbij worden zij begeleid door kunstenares/tekendocente Hella De Boo. Leeftijd onbelangrijk, geschikt voor jong en oud, ervaring is niet nodig.

Heb je interesse om mee te doen?
Toegang: gratis. Aanmelden is niet nodig.

Ad Vermeer
Ter afsluiting van de workshop treedt Ad Vermeer op. Ad is een Rotterdamse zanger en instrumentalist die speelt op gitaar (akoestisch en elektrisch), mandoline, stringbender, dobro, slide, banjo, bouzouki en viool. Uiteraard zijn alle deelnemers, bezoekers en buurt bewoners uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Zondag 7 oktober, 17.00-18.00 u Optreden Stain Music
Zondag 7 oktober, eten bij André (driegangendiner bij NIVON; 5,00 voor leden, 6,50 voor niet-leden)
Locatie: Dirk Smitsstraat 76

NIVON is gehuisvest in een 130 jaar oud school gebouw dat nog vele authentieke details heeft en alleen al een bezoek waard is.
In de bar exposeert tekenaar en schilder Hans van Rongen (Schiedam, 1950). Hij volgde zijn opleiding aan de academie van beeldende kunsten in Rotterdam. Zijn eerste leermeester was Hendrik de Vries (1891–1985) uit Santpoort. Sinds 1977 is Hans van Rongen actief met opdrachtenwerk, zoals stadsgezichten, portretten en illustraties. Hoewel de figuratie en het ambachtelijke altijd voorop staan, laten zijn grotere schilderwerken vaak een wat meer expressionistische kant zien.
In de grote zaal, eveneens op de begane grond, exposeert de fijnschildergroep van Jan Drenth. Jan Drenth (1943) heeft zich als oud douane-beambte ontwikkeld tot een autodidact kunstenaar. Van 2002 tot 2005 heeft hij zich op de kunstacademie te Wildt, de school voor realistische kunst. Hier maakte hij zich het fijnschilderen meester, waarna hij enkele jaren met acyl op papier schilderde bij beeldend kunstenaar Nelis Oosterwijk (Nivon). Toen Nelis in 2014 stopte, starte Jan met een cursus fijnschilderen met olieverf op paneel. De cursus telt gemiddeld tien cursisten, zowel beginners en gevorderen maar geen van allen heeft ervaring met olieverf op paneel.
De cursus bestaat uit elf lessen en vindt plaats vanaf de eerste woensdagmiddag in februari tot half april en laatste woensdagmiddag in september tot half december.

Stain Music
Op zondag wordt de kunstroute in Crooswijk afgesloten met een optreden van Stain Music (István Ouborg). Deze zanger-gitarist speelt akoustische muziek en heeft een zeer breed repertoire. Zijn voorliefde voor akoestische muziek begon al vroeg. Geïnspireerd door de 2 meter sessies van Jan Douwe Kroeske speelde hij zijn liedjes voor zijn publiek. Tijdens zijn performance gebruikt hij een vocal pedaal die zijn zang een oppepper geeft. Dit geeft een verrassend effect en een mooie sound.

 

PIETJE BELL EN DE BENDE VAN DE ZWARTE HAND
Zondag 7 oktober, 11.30-17.00 uur Locatie: café Croos, Exercitiestraat 2

Midden in de Kinderboekenweek (4 t/m 14 oktober) is Croos de plek waar je als kind wilt zijn! Joris Lutz opent de dag met een optreden rond het liedjes en voorleesboek ‘Fred in de Haven’. Hij zingt liedjes en leest voor uit het boek. Het boek, over de hond Fred die op zoek naar zijn baas in de Rotterdamse haven belandt, is op deze dag ook te koop. Het bevat een CD met de liedjes en prachtige tekeningen van Sebastiaan de Ruiter.

Vervolgens wordt een expositie geopend over de in Crooswijk opgegroeide schijver Chris van Abkoude en zijn geesteskinderen Pietje Bell en Kruimeltje.
Pietje Bell is de Rotterdamse kwajongen die avonturen beleeft in de stad en met zijn vriendjes de ‘Bende van de Zwarte Hand’ vormt. Pietje Bell verbindt generaties Rotterdammers en zijn bende komt deze dag weer helemaal tot leven! Van Abkoude gaf enkele jaren les op een volksschool in Crooswijk voor hij jeugdboeken ging schrijven.
Afgelopen jaar verscheen van de hand van Jan Oudenaarden en Jan Maliepaard de biografie ‘Dat is Pietje Bell. Het geheime leven van Chris van Abkoude.’ over het leven van de schrijver.
Aanstormend literair talent van De Schrijfschool Rotterdam draagt voor uit eigen werk.
Op de boekenkraam vindt je jeugdliteratuur, maar daarnaast ook andere boeken over Kralingen-Crooswijk en gratis exemplaren van de door Dik Vuik, Ron Blom en Wil- lem van Hest samengestelde Wandelgids Crooswijk.

Programma
11.30-12.30 u Optreden Joris Lutz
13.00-17.00 u Voordrachten van verschillende schrijvers en vertoning van de jeugdfilm Pietje Bell bij Croos Boekenkraam

HOTSPOT CROOSWIJK

HOTSPOT CROOSWIJK

De Nieuwe Branding, Pootstraat, Boezemstraat

BOEZEMSTRAAT 187 – EXPOSITIES EN COMEDY
Vrijdag 5 oktober, vanaf 17.00 u feestelijke opening
6 en 7 oktober, 12.00-17.00 u exposities
13 en 14 oktober, 12.00-17.00 u exposities
Zaterdag 6 oktober, 20.00-22.00 u In the picture Locatie: Boezemstraat 187

In deze grote en centraal gelegen locatie in Crooswijk exposeert een tiental kunstenaars in prachtig aan elkaar geschakelde zalen en in de etalages. Ook Galerie Thyade is hier te gast en toont werk van nog eens vier exposanten.
exposanten: Marcel Koeleman, Els van Teeffelen, Ineke Voigt, Judith Aardse, Sandra Wigbold, Thyade Art (Ank van der Kwaak, Jenny Olde Monnikhof, Erika Stanley, Lenie van den Bulk), Jackie Prick, Ron Blom, West Givener, Deborah Fernald en Ab Bol

Op vrijdag 5 oktober is er muziek van ‘Mima’ s Chio Manush trio’
bij de opening van deze locatie en wordt er een preview gegeven van de voorstelling op zaterdagavond: ‘In the picture – Art, comedy, cartoons & more…’

 

 

 

 

 

 

Comedy of the West
In the picture – Art, Comedy, Cartoons & More…
Locatie: Boezemstraat 187
Zaterdag 6 oktober, 20.00-22.00 uur

‘In The Picture’ is een project van Debora Fernald. Speciaal voor de twaalfde Kunstroute Kralingen- Crooswijk is Debora Fernald de samenwerking aan- gegaan met comedian Daveson Ignatia en kunstenaar West Givner. Op een unieke locatie zie je je favoriete Rotterdamse comedians en kunstenaars.
Wat is ‘In The Picture’? Kunstenaars en comedians tasten de grens af van wat een comedy-avond tussen kunst en kunstenaars zou kunnen zijn.
Laat je verrassen. Het kan gek, anders zijn, maar zeker om te lachen. Dus, hebben wij een date? En… de toegang is gratis!

 

Over de kunstenaars en hun werk:

West Givner komt uit Cleveland Ohio en woont in Rotterdam. Hij heeft een passie voor tekenen en tekent alles en altijd. Zijn motto is ‘You say it, I draw it’. Instagram: is givner_1

 

 

 

 

 

 

 

Debora Fernald wil met humor controversiële onderwerpen ter discussie stellen. Met als doel, mensen aan het lachen te maken en tegelijkertijd uit te dagen om in gesprek te gaan over taboe-onderwerpen.

In het werk van Debora Fernald staan zelfverzekerde mannen met zelfspot centraal. ‘En het is echt waar…Dicks missen in de kunstwereld.
Graag wil Debora Fernald met haar werk wat gendergelijkheid in de kunstwereld creëren.

Tel. 06-30.67.98.84 / doe. stoer@nullgmail.com

 

ATELIER POOTSTRAAT (SKAR), VERENIGING STUDIO KO
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober, 12.00-17.00 uur Locaties: RBV Crooswijk, Pootstraat 41
SKAR, Pootstraat 43

Op de grote zolders boven Boksvereniging Crooswijk is vereniging Studio KO te vinden. Een bolwerk van kunstenaars en ontwerpers uit allerlei disciplines.
U bent welkom bij Charlien Adriaansens & Louis van der Waal, Tja Ling Hu, Norman James, Bart Koppe, Willy Lamers, Anne-Mercedes Langhorst, Hanne Pierrot, Astrid van Rijn, Janina Schipper, & Mianne de Vries.

Vereniging Studio KO, https://studio-ko.nl; info@nullstudio-ko.nl.

Vlak naast de boksschool is het SKAR ateliergebouw op nr 43. Daar exposeren Machteld Wijlacker, Angelo Evelyn, Tom Waakop Reijers, Danny van Walsum, Vera Witleer, Gijs van der Wilt, Ineke Hekking en Fatima Barzngein

 

DE NIEUWE BRANDING
6 en 7 oktober, 12.00-17.00 u exposities Locatie: Isaäc Hubertstraat 153

HOTSPOT STRUISENBURG

HOTSPOT STRUISENBURG

Backyard Farm, Boerengat e.o.

DEIRDRE CARASSO OPENT TWAALFDE KUNSTROUTE
Donderdag 4 oktober, 17.30 uur Locatie: Oostzeedijk 108
Het is onwennig. Elf jaar lang trapte de Kunstroute Kralingen-Crooswijk af in Galerie Kralingen. Dit jaar gebeurt dat in De Achtertuin, i.s.m. The Backyard Farm, gehuisvest in een industrieel verzamelgebouw en naast de tramremise verborgen achter de huizen van de Oostzeedijk in Kralingen. Dit gebouw deed in de jaren zestig dienst als zeilmakerij. Daarna werden er praktijkopleidingen in gegeven. Nu biedt het ruimte aan innovatieve ondernemers en kunstenaars.

Opnieuw heeft de kunstroute weer een bijzondere gast uit
de kunstwereld bereid gevonden om de kick off te doen. Dit jaar is dat Deirdre Carasso, sinds twee jaar directeur van het Stedelijk Museum in Schiedam. Uit Rotterdam naar Schiedam gehaald om dat museum toegankelijk te maken voor een breed publiek. En dat is precies de reden waarom juist zij gevraagd is voor deze opening. Deirdre, kleindochter van een beeldhou- wer, is bekend met Rotterdam én met Kralingen. Zij werkte tien jaar in museum Boijmans van Beuningen en woonde aan de Voorschoterlaan. De avond wordt opgeluisterd door drumband Teamexplosion en DJ Peter met nostalgische vintage-muziek van 45 toeren vinylschijfjes.Op deze locatie zijn overzichtstentoon- stelingen van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk en kunstenaarscollectief Karmijn, een historische foto-expositie over de wijk Struisenburg en is een atelier gevestigd van jonge kunstenaars.

 

HOTSPOT STRUISENBURG
Zaterdag 13 oktober, 12.00-17.00 u Locaties: De Achtertuin, Oostzeedijk 108
Happy Cacao, ’s Landswerf 21

De maritieme geschiedenis van Struisenburg staat centraal tijdens een programma op zaterdagmiddag. Beleef de hoogtijdagen van weleer, waarop schepen af en aan voeren over het Buizengat en Boerengat en de tal van bedrijven aan de kades waren te vinden. Er is een foto-expositie van bewoners in De Achtertuin, er zijn twee wijkwandelingen en bij Happy Cacao is de hele middag koffie en cake en kun je deelnemen aan een speeddebat over de rol van maritieme helden uit het verleden.
Ook zijn er die middag drie optredens van Shanty- koor Rotterdam. Wandel, zing en doe mee tijdens dit evenement!

Programma:
12.00 Verzamelen bij de foto-expositie in De Achtertuin, korte bezichtiging
12.15 Wijkwandeling Struisenburg onder leiding van historicus Dik Vuik
13.15 Koffie met koek bij Happy Cacao, ‘s Landswerf
Speed-debat ‘Ruyters en rovers’ over de
maritieme helden uit het verleden 15.00 Verzamelen bij de foto-expositie in
De Achtertuin, korte bezichtiging
15.15 Wijkwandeling Struisenburg onder leiding
van historicus Dik Vuik
16.15 Koffie met koek bij Happy Cacao,
‘s Landswerf
Speed-debat ‘Ruyters en rovers’ over de maritieme helden uit het verleden

Aanbieding:
Uitgeverij Watermerk biedt deze dag de laatste exemplaren aan van het boek ’s Lands werf.
De roemrijke historie van een bijzondere plek in Rotterdam. (2010, 120 pg) Geschreven door
Piet de Ruiter. Dagprijs: 12,50

 

DE ACHTERTUIN:
KUNST- EN ERFGOEDEXPOSITIES
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 uur Locatie: De Achtertuin, Oostzeedijk 181

De Achtertuin is een bijzondere en spiksplinternieuwe locatie in Kralingen, gefaciliteerd door
The Backyard Farm. Na de opening van de twaalfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk is hier in verschillende zalen ook een expositie met van werk van deelnemende kunstenaars.
Verder zijn er meer dan dertig werken te zien van het Rotterdamse kunstenaars-collectief Karmijn.
Ten slotte is bij De Achtertuin een foto-exposiitie te zien van de bewonersgroep van de buurt Struisenburg. Zij zijn met een erfgoedproject begonnen om de rijke geschiedenis en ontwikkeling van hun buurt in beeld te brengen. Het eerste resultaat is te zien tijdens deze kunstroute: een foto-expositie met historische plekjes in de buurt, vastgelegd in heden en verleden.
In de achtertuin zelf is een atelier gevestigd dat tijdens de opening en in het weekend van 13-14 okt is te bezoeken. Vier jonge illustratoren en ontwerpers, Jasper van Doorn, Tharim Cornelisse, Bas de Geus en Floor Milou Smit met ieder een eigen stijl en interesse exposeren daar hun werk, onder meer prints, zines, muurschilderingen, animaties en 3D renners.
Gedurende het expositieweekend kunt u Floor Smit aan het werk zien in de Achtertuin, waar zij bezig zal zijn met het maken van een muurschildering.

 

Lezing Specerijenhof
Zondag 14 oktober, 11.30 uur
Locatie: De Achtertuin, Oostzeedijk 181

Waarom is er een Specerijenhof in Kralingen? Op die vraag gaat historicus Dik Vuik in tijdens een lezing over het oer-Kralingse bedrijf Sillevoldt, dat met de merknaam Silvo nog steeds in supermarkten is te vinden. Maar er is in Kralingen nog meer van het bedrijf terug te vinden dan alleen die zakjes kruiden…

Bezoek de lezing en ontdek het erfgoed van Sillevoldt.

Gedichten en muziek door Hans Wap en Henk de Bont
Na de lezing treden Henk de Bont en Hans Wap op:
Onze planeet bestaat voor het grootste deel uit water daarom noemen wij haar aarde.
Er groeit van alles en op de bloemen na zijn de meeste planten groen.
Een kleur waar Mondriaan een enorme hekel aan had
Het programma dat u vandaag voorgeschoteld krijgt gaat over omgezaagde bomen, snurkende dichters, over artsen in oorlogstijd, over de eerste en de laatste ademtocht, over het toerisme dat de stad overneemt, over de tuin waarin het elke dag oorlog is.
Henk de Bont: gitaar en zang Hans Wap: gesproken woord
Na het optreden is er een wandeling naar de Specerijenhof, waar een korte bezichting mogelijk is van het voormalige complex van Sillevoldt.

DEIRDRE CARASSO OPENT TWAALFDE KUNSTROUTE

DEIRDRE CARASSO OPENT TWAALFDE KUNSTROUTE

Donderdag 4 oktober, 17.30 uur Locatie: Oostzeedijk 108

Het is onwennig. Elf jaar lang trapte de Kunstroute Kralingen-Crooswijk af in Galerie Kralingen. Dit jaar gebeurt dat in De Achtertuin, i.s.m. The Backyard Farm, gehuisvest in een industrieel verzamelgebouw en naast de tramremise verborgen achter de huizen van de Oostzeedijk in Kralingen. Dit gebouw deed in de jaren zestig dienst als zeilmakerij. Daarna werden er praktijkopleidingen in gegeven. Nu biedt het ruimte aan innovatieve ondernemers en kunstenaars.
Opnieuw heeft de kunstroute weer een bijzondere gast uit de kunstwereld bereid gevonden om de kick off te doen. Dit jaar is dat Deirdre Carasso, sinds twee jaar directeur van het Stedelijk Museum in Schiedam. Uit Rotterdam naar Schiedam gehaald om dat museum toegankelijk te maken voor een breed publiek. En dat is precies de reden waarom juist zij gevraagd is voor deze opening. Deirdre, kleindochter van een beeldhouwer, is bekend met Rotterdam én met Kralingen. Zij werkte tien jaar in museum Boijmans van Beuningen en woonde aan de Voorschoterlaan. De avond wordt opgeluisterd door drumband Teamexplosion en DJ Peter met nostalgische vintage-muziek van 45 toeren vinylschijfjes.Op deze locatie zijn overzichtstentoon- stelingen van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk en kunstenaarscollectief Karmijn, een historische foto-expositie over de wijk Struisenburg en is een atelier gevestigd van jonge kunstenaars.

MIDZOMER FESTIVAL KRALINGEN 2018

MIDZOMER FESTIVAL KRALINGEN 2018

We kijken terug op een geslaagde èn zeer zonnige vierde editie van het Midzomer Festival Kralingen. Van zaterdag 22 juni t/m zondag 8 juli kon het publiek op mooie Kralingse locaties genieten van verrassende muziek, theater, poëzie en beeldende kunst. Daarnaast organiseerde historicus Dik Vuik twee wandelingen door het Kralingse groen.

‘Ik was hier nog nooit geweest, wat een mooie plek!’ was een veelgehoorde reactie van bezoekers.

Beeldend kunst exposeerden werk met als thema De magie van de tuin in de Botanische Tuin en in Trompenburg Tuinen&Arboretum. Dit thema sloot aan op de theatrale wandeling Tuin der Huiveringen op 24 juni in Trompenburg, georganiseerd door de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten. Ongeveer 750 mensen bezochten Trompenburg op deze zonnige zondag. Ook de Botanische Tuin was dit jaar decor voor een theatervoorstelling. Bijna zeventig mensen zagen er ‘Bon voyage’van Onderwater Producties.

Net als voorgaande jaren speelde muziek een belangrijke rol op het festival. Stichting Muzikc organiseerde drie concerten in Pro Rege, waarbij vooral zangeres Ntjam Rosie tijdens de jazzkerkdienst op 8 juli grote indruk maakte.

 

 

Roots

Roots

Enkele weken geleden mocht ik in de zondagochtendkerkdienst iets vertellen over de gelegenheidssamenwerking tussen Kunstroute Kralingen–Crooswijk en de Evangelische Broedergemeente. Dat wordt aangekondigd als een uitleg over ‘ons kunstproject’. Mooi, want poëzie en muziek zijn inderdaad uitingen van kunst. Mooi ook, omdat een accent gelegd wordt op ‘ons’; we doen dit samen.

Het idee ontstond toen Jan de Grauw, wijkbewoner en één van de organisatoren van dit initiatief, zijn project in Gambia ging afronden. Jarenlang ondersteunde hij Gambiaanse studenten bij het doorlopen van een universitaire studie. Het steentje dat hij wilde bijdrage aan de ontwikkeling van een land dat hem dierbaar was geworden. Het idee evalueert uiteindelijk tot een culturele avond met als thema ‘Roots’; wortels. Met de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het vooruitzicht wordt besloten contact te zoeken met de Evangelische Broedergemeente. Op een mail naar ds. Zinhagel komt een positieve reactie. Een goede relatie met buurt en buren is immers veel waard.

Lees verder

inschrijven kunstmarkt Lusthofstraat 2018

inschrijven kunstmarkt Lusthofstraat 2018

Vul onderstaand formulier voor 1 september in als je wilt deelnemen aan de kunstmarkt in de Lusthofstraat.
Op zaterdag 13 oktober van 11.00 -17.00 uur vindt een kunstmarkt plaats in de Lusthofstraat in Rotterdam, Kralingen. 
Deze kunstmarkt maakt onderdeel uit van de kunstroute Kralingen-Crooswijk 2018 die een podium biedt aan beeldende kunstenaars en culturele ondernemers. Zo’n 100 deelnemers exposeren hun kunst in eigen ateliers of verzamellocaties en in winkels in de Lusthofstraat. Daarnaast vinden er allerlei workshops, optredens en culturele activiteiten plaats.

Lees verder

Hotspots verbinden kunst en cultuur met de straat

Hotspots verbinden kunst en cultuur met de straat

Persbericht, juli 2018

De Kunstroute Kralingen-Crooswijk beleeft in oktober 2018 haar twaalfde editie. Van donderdag 4 tot en met zondag 14 oktober is er een programma vol kunstexposities, muziek, poëzie, spoken word, wandelroutes en lezingen. Meer dan 100 kunstenaars exposeren werk in eigen ateliers, winkels en op verzamellocaties.

De Kunstroute vernieuwt door hotspots te programmeren, locaties in Kralingen en Crooswijk waar met een combinatie van kunst, muziek en poëzie nadrukkelijk het contact met de straat wordt gezocht. Levendigheid voor de wijk en het betrekken van zoveel mogelijk wijkbewoners staan centraal. Er is kunst en cultuur voor jong en oud met aandacht voor diversiteit.

De opening wordt gefaciliteerd door Backyard Farm en vindt op 5 Oktober plaats bij De Achtertuin, een bijzondere locatie aan de Oostzeedijk. Daarna barst een spektakel los met tien dagen exposities, kunstworkshops, voorstellingen en tal van andere activiteiten.

Lees verder

AFSLUITING MIDZOMERFESTIVAL MET JAZZKERKDIENST

AFSLUITING MIDZOMERFESTIVAL MET JAZZKERKDIENST

Datum/Tijd

Date(s) – 08/07/2018
17:00 – 18:00

 ZONDAG 8 juli – 17.00 uur
Zondag a.s. vindt ter afsluiting van het Midzomerfestival Kralingen een Jazzkerkdienst plaats in Pro Rege.
U bent van harte uitgenodigd om bij dit bijzondere evenement aanwezig te zijn.
Een evenement in het kader van North Sea Round Town in samenwerking met de Protestantse Gemeente Kralingen, SKIN Rotterdam en IDEM (Expertise centrum op het gebied van integratie, discriminatie en lbht integratie).
Tijdens de dienst vindt een optreden plaats van Ntjam Rosie en haar pianist Anan de Boer. – ‘ Breaking Cycles’;  Voorganger: ds. Ilse Hogeweg.
Entree: vrije gift.
Locatie: Pro Rege, Oudedijk 113, 3062AD Rotterdam. 
Ntjam Rosie (2018)
inschrijven kunstmarkt Lusthofstraat 2018

inschrijven kunstmarkt Lusthofstraat 2018

Vul onderstaand formulier voor 20 augustus in als je wilt deelnemen aan de kunstmarkt in de Lusthofstraat.
Op zaterdag 13 oktober van 11.00 -17.00 uur vindt een kunstmarkt plaats in de Lusthofstraat in Rotterdam, Kralingen. 
Deze kunstmarkt maakt onderdeel uit van de kunstroute Kralingen-Crooswijk 2018 die een podium biedt aan beeldende kunstenaars en culturele ondernemers. Zo’n 100 deelnemers exposeren hun kunst in eigen ateliers of verzamellocaties en in winkels in de Lusthofstraat. Daarnaast vinden er allerlei workshops, optredens en culturele activiteiten plaats.
Ben jij (beeldend) kunstenaar (schilder, fotograaf, beeldhouwer, keramist, edelsmid of sieradenmaker) en zou jij met een kraam (3.00 x 1.20 m) willen deelnemen? Schrijf je dan voor 20 augustus a.s. in via onderstaand formulier. Kosten voor deelname zijn € 25,00. Het is ook mogelijk om samen met een andere kunstenaar een kraam te delen. Deelname is beperkt.
Na afloop van het invullen van dit formulier kun je direct betalen. Na betaling is de inschrijving pas definitief.
Als je niet de mogelijkheid hebt om online te bankieren stuur dan een mail naar info@kunstroutekralingencrooswijk.nl  We zoeken dan samen met jou naar een andere oplossing.
Stichting Kunstroute Kralingen-Crooswijk
KvK-nummer 24434953
Bank: NL64 RABO 0129 411 841
vestigingsadres (geen bezoekadres):
Oostmaasstraat 8a
3061 ZS Rotterdam
M: (06) 14 82 74 32
site@nullkunstroutekralingencrooswijk.nl
Geen categorie
6 juli Poëziebijeenkomst ‘Roots’

6 juli Poëziebijeenkomst ‘Roots’

Kunstroute Kralingen-Crooswijk presenteert samen met de Evangelische Broedergemeente (EBG) aan de Avenue Concordia een poëziebijeenkomst op vrijdagavond 6 juli a.s. Het thema van de bijeenkomst is ‘Roots’, waarbij ook relatie wordt gelegd met (de herdenking van) de afschaffing van de slavernij

U bent van harte uitgenodigd om op deze avond aanwezig te zijn. 

22 juni – 8 juli Midzomerfestival Kralingen

Graag nodigen we u uit voor de opening van het Midzomerfestival Kralingen, op vrijdag 22 juni om 17.30 uur in de Botanische Tuin Kralingen. De Botanishe Tuin heeft twee ingangen: Cederstraat 5 en Kralingse Plaslaan 110.
Nel van Holst van de Vrienden van de Botanische Tuin verwelkomt de bezoekers waarna Gert Fortgens, directeur-hortulanus van Trompenburg Tuinen & Arboretum, het festival opent. Willem van Hest stelt de kunstenaars voor die in de Botanische Tuin en en in Trompenbrug Tuinen & Arboretum werk exposeren rond het thema De magie van de tuin. Daarnaast lezen Kralingse dichters voor uit eigen werk.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door (slide)gitarist Ad Vermeer. En natuurlijk heffen we samen het glas op een mooie zomer!

Het is alweer de vierde keer dat we het begin van de zomer vieren met een festival op bijzondere locaties in Kralingen: de Botanische Tuin Kralingen, de Hoflaankerk, Pro Rege en Trompenburg Tuinen & Arboretum. Het festival duurt twee weken en biedt muziek, theater, beeldende kunst, poëzie en wandelingen door het Kralingse groen. Bijgevoegd vindt u de flyer met het hele programma. U vindt deze informatie ook op onze website www.midzomerfestivalkralingen.nl

We hopen u te mogen verwelkomen!

Midzomerfestival Kralingen is een initiatief van de Botanische Tuin Kralingen, Cantorij Protestants Kralingen, de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, stichting Muzikc en Trompenburg Tuinen & Arboretum.

PROGRAMMA

22 juni – 17.30 uur
Opening Midzomerfestival Kralingen
Locatie: Botanische Tuin, Cederstraat 5/Kralingse Plaslaan 110
Entree: gratis

22 juni – 20.00 uur
Meesters en leerlingen
Locatie: Pro Rege, Oudedijk 113
Entree: € 20.- (voorverkoop € 15,-/ studenten € 5,-/ kinderen t/m 15 jaar gratis)

 23 juni – 20.00 uur
Onderwater Producties speelt ‘Bon Voyage’
Locatie: Botanische Tuin, Cederstraat 5/Kralingse Plaslaan 110
Entree: gratis

24 juni – 11.00 tot 16.30 uur
Tuin der Huiveringen, een theatrale wandeling van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten
Locatie: Trompenburg Tuinen & Arboretum, Honingerdijk 86
Entree: € 7,50 (RotterdamPas /Museumkaart: gratis)

28 juni – 20.00 uur
Ellington & beyond, met Ruud Bergamin (saxofoon) en Jan Hendrik van de Kamp (orgel)
Locatie: Pro Rege, Oudedijk 113
Entree: vrije gift

30 juni – 14.00 uur
Wandeling langs Kralingse en Boszoom o.l.v. historicus Dik Vuik
Start: Botanische Tuin Kralingen, Kralingse Plaslaan 110
Deelname: € 2,50

1 juli – 10.00 uur
Cantatedienst Cantorij Protestants Kralingen
Locatie: Hoflaankerk, Oudedijk 2
Entree: gratis

1 juli – 14.00 uur
Wandeling door De Esch en het Toepad o.l.v. historicus Dik Vuik
Start: Trompenburg Tuinen & Arboretum, Honingerdijk 86
Deelname: € 2,50

8 juli – 17.00 uur
Jazzkerkdienst met Ntjam Rosie en pianist Anan de Boer
Locatie: Pro Rege, Oudedijk 113
Entree: vrije gift

Inschrijving Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2018

Inschrijving Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2018

Rotterdam, mei 2018

Beste kunstenaar,

Dit jaar kun je deelnemen aan 12e Kunstroute Kralingen-Crooswijk, de grootste kunstroute van Rotterdam. Tien dagen lang bruist Kralingen-Crooswijk van de activiteiten rond kunst en cultuur, exposities en podia met poëzie, spoken word en muziek.

Je krijgt voor je inschrijving heel veel terug, zoals een uitgebreid profiel in het programmaboekje waarvan je een aantal exemplaren kunt verspreiden onder je
bekenden. Je krijgt met je profiel ook aandacht op onze website en op onze facebookpagina met ruim duidend volgers. Verder kun je je werk laten zien op locaties die we tijdens de kunstroute voor je organiseren en waar we veel publiek verwachten. Voor betrekkelijk weinig kosten kun je je aan een groot publiek laten zien, de afgelopen jaren telden we tussen 3000 en 4000 bezoeken aan locaties van de kunstroute.

Ben je geïnteresseerd? Vul het formulier in voor 25 juni als je wilt deelnemen aan de Kunstroute Kralingen Crooswijk 2018. Doe dat via deze link: http://www.kunstroutekralingencrooswijk.nl/site/index.php/inschrijven-kunstroute-kralingen-crooswijk-2018
Je kunt kiezen voor deelname aan het kunstrouteweekend Crooswijk & Kralingen-West (6 & 7 oktober) óf deelname aan het kunstrouteweekend Kralingen-Midden & Oost (13 & 14 oktober).

Midzomerfestival Kralingen –De magie van de tuin- Deadline inschrijving: 14 mei
Als je je inschrijft voor de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, krijg je ook dit jaar weer de gelegenheid om deel te nemen aan de expositie in de Botanische Tuin tijdens het Midzomerfestival Kralingen. Het thema is dit jaar ‘De magie van de tuin’. De deadline voor inschrijving is maandag 14 mei.
Afhankelijk van het aantal deelnemers kan met één of een aantal werken worden deelgenomen. De mogelijkheden zijn beperkt, het kan dus zijn dat we niet iedereen een plek kunnen aanbieden. Opening 22 juni, de laatste dag is 8 juli. Lees verder

kunstroute 2018

kunstroute 2018

De kunstroute 2018 vindt plaats van 4 oktober t/m 14 oktober.

Inschrijven is vanaf maandag 7 mei via een link op deze site mogelijk, door het invullen en verzenden van het inschrijfformulier.

Kunst-Veiling en Nieuwjaarsborrel

UITNODIGING
NIEUWJAARSBORREL
ZONDAG 28 JANUARI

Het bestuur van Stichting Kunstroute Kralingen-Crooswijk
nodigt u uit om met elkaar het glas te heffen
op het nieuwe jaar.

Kom daarvoor op zondag 28 januari om 15.00 uur
naar Vicini, Korte Kade 65.

De nieuwjaarswensen worden begeleid met de
muzikale klanken van Elly Bezemer & Han Ruigrok.

KUNST-VEILING
Tevens zullen er een twintigtal werken worden geveild
door ‘veilingmeester’ Kees Vrijdag.
Allemaal kunstwerken van deelnemers uit de
Kunstroute Kralingen-Crooswijk editie 2017.
Het vooraf bekijken van de kunstwerken
kan vanaf 14.30 uur.

HULDIGING
Eveneens huldigen we deze middag de bekende
Kralingse 90 jarige dichter: Joop v/d Bos.

Wilt u bij Vicini blijven eten?
Reserveer dan wel tijdig: tel 010 890 05 55.

Kunstroute eindigt 2017 in Stijl

Kunstroute eindigt 2017 in Stijl

Datum/Tijd

17/12/2017
14:30 – 18:00

De Kunstroute Kralingen-Crooswijk pakt in 2017 nog één keer uit voor het jaar ten einde komt. In Galerie DeelenArt is op zondag 17 december een feestelijke afsluiting van het jaar met een lezing over 100 jaar De Stijl. De kunstrichting De Stijl ontstond in 1917 op initiatief van Theo van Doesburg en werd bepalend voor tal van disciplines, met invloed op niet alleen de beeldende kunst (Mondriaan), maar ook meubels (Gerrit Rietveld) en architectuur (J.J.P Oud, W.M. Dudok).
Historicus Dik Vuik vertelt aan de hand van beeldmateriaal over het ontstaan van De Stijl en de betekenis ervan in de kunstwereld. Ook in Rotterdam zijn sporen van de stroming te vinden, zoals het in 1940 gebombardeerde en later aan de Westersingel herbouwde Café De Unie van architect Oud.

De lezing wordt afgewisseld met optredens van Sommerhus. Dit muzikale duo betovert het publiek met haar eigen stijl. Sommerhus is een verstilde weg, een begaanbare weg met verrassende zijpaden. Sommerhus is niet bang voor de stilte en maakt muziek die is teruggebracht tot de essentie. Geen opsmuk, maar ontroering met een glimlach en vol hoop gegoten in een muzikaal minimalisme.
(www.sommerhus.nl)

Programma
Zondag 17 december
Galerie DeelenArt, Admiraliteitskade 90-B
14.30 uur Inloop
15.00 uur Optreden Sommerhus
15.30 uur Lezing 100 jaar De Stijl
16.30 uur Optreden Sommerhus

Locatie
Deelen Art
Evaluatie kunstroute

Evaluatie kunstroute

Op maandag 16 oktober is de Kunstroute Kralingen Crooswijk geevalueerd met geinteresseerde deelnemers.

Naast lof voor de organisatie en een paar kritische noten , is er besproken hoe we de kunstroute ook voor jongere bezoekers interessant kunnen maken. De lancering voor de REWRITERS app tijdens de kunstroute Crooswijk en verschillende life-paintings hebben samen met de urban-sports op het Schuttersveld voor veel jonge deelnemers en bezoekers gezorgd. We danken REWRITERS voor de prettige samenwerking.

Deze diashow vereist JavaScript.

fotografie: Marita Beukers

Kunstroute verbindt Crooswijk

Kunstroute verbindt Crooswijk

Oude en nieuwe kunstvormen worden op zaterdag 14 en zondag 15 oktober zichtbaar, in ateliers maar ook op verrassende pop-up plekken. Professionele en amateurkunstenaars laten hun werk zien en meer dan ooit is de straat het decor voor kunst en cultuur.

Waar is de mens?
Ondergronds, in de oude gewelven onder het Oostplein, heeft Ron Blom samen met Karin Aarink vijf jonge, net afgestudeerde kunstenaars (Elise Marcus, Kayleigh Smetsers, Barbara Boers, Romina A. Ciaffi en Pip Passchier) gevraagd hoe zij zich verhouden tot de wereld om hen heen. In de tentoonstelling ‘Waar is de mens?’ tonen zij werk dat laat zien hoe zij zichzelf een plaats maken in de wereld. Idealistisch, speels, erotisch, verstild of juist verveeld. ‘Waar is de mens?’ opent op donderdag 12 oktober bij Europoort meubelbedrijf.

Street Art en Rewriters
Koffiebar Croos wordt getransformeerd tot een Street Art expo met zeer uiteenlopende kunstenaars. De kunstwerken zijn te koop. Naast de expositie is er op vrijdag 13 oktober een feestelijke opening van de nieuwe Street Art Route van Rewriters, die door Crooswijk voert. De route brengt je langs circa tien kunstwerken waarvan je sommige kunstenaars ook tijdens de expo kan zien. Op zondag is er een life performance van verschillende streetart-artiesten op het Schuttersveld in Crooswijk. Lees verder

KUNSTROUTE CROOSWIJK  14 & 15 oktober 2017

Paars de lokaties die geopend zijn tijdens de Crooswijkse kunstroute op 14 & 15 oktober

12  Ateliergebouw Crooswijk
Pootstraat 43
Vera Whistler/Witleer, Machteld Wijlacker, Tom Waakop Reijers, Angelo Evelyn, Danny van Walsum, Ineke Hekking, Dina Vos, Montebasso
14/15 oktober van 12-18 uur
19  Boksschool Van ‘t Hof
Slachthuiskade 39
Debora Fernald
door omstandigheden helaas gesloten
22  Brazzo
Boezemstraat 188
Sylvie Overheul
14/15 oktober van 12-18 uur
23  Brouwerij Crooswijk
Linker Rottekade 5-a
Rutger van der Voort, Lennart van Nieuwenhuizen
14/15 oktober van 12-18 uur
27  Croos
Exercitiestraat 2
Rewriters: Tymon (MeLikePainting), Mr. JUNE, The Bushwick Collective, Ready2Rumbl, Nina Valkhoff, Thor (CFH/Lastplak), Rul3rs, Nuno Viegas
14/15 oktober van 12-18 uur
30  De Nieuwe Branding
Isaäc Hubertstraat 153
Michiel Boelaarts, Willem van Hest, Marcel Koeleman, Sylvie Overheul, Louky Scheltema, Diet van Velzel
14/15 oktober van 12-18 uur
34  Europoort gewelven
Admiraliteitskade 96
Elise Marcus, Kayleigh Smetsers, Barbara Boers, Romina A. Ciaffi, Pip Passchier
Donderdag 12 oktober: 17.00 – 19.00 uur (opening) Vrijdag 13 oktober: 10.00 – 21.00 uur
Zaterdag 14 oktober: 10.00 – 17.00 uur
38  Hoppesteyn
Boezemsingel
Plus Parade Festival,Toke Mes-Lebree,
14/15 oktober van 12-18 uur
39  Hotspot Hutspot
Goudse Rijweg 651-a
Marcel Koeleman
14 oktober van 12-18 uur
Zondag 15 oktober gesloten
48  MeLikePainting galerie
Schuttersweg 113
Tymon Ferenc de Laat alias MeLikePainting, Nuno Viegas , Daniel Grita
14/15 oktober van 12-18 uur
51  Nivon
Dirk Smitsstraat 76
Jan Drenth met cursisten (zie pg 12), Anja Goedendorp, Stefan Zoutewelle
14/15 oktober van 12-18 uur
55  Plezierrivier De Rotte
Kerkhoflaan 145
14/15 oktober van 12-18 uur
59  Rubroek
Crooswijksekade 15
Expositie Plus Parade Festival
14/15 oktober van 12-18 uur
62  Winkel nr 13
Linker Rottekade 13
Sira Minetti, design meubels
14/15 oktober van 12-18 uur

 

KUNSTROUTE KRALINGEN  7 & 8 oktober 2017

Blauw de lokaties die geopend zijn tijdens de Kralingse kunstroute op 7 & 8 Oktober

01  Alliantie Middelpunt Weteringstraat 328 Peter Martens 7/8 oktober van 12-18 uur
02  Atelier Bernarda Roelofs Oostmaaslaan 35-b Lida Houkes, Bernarda Roelofs edelsmid 7/8 oktober van 12-18 uur
03  Atelier Camille et Auguste Oudedijk 209-a Nobert Hugenholtz 7/8 oktober van 12-18 uur
04  Atelier Djon Louis Voorschoterlaan 135 Djon Louis 7/8 oktober van 12-18 uur
05  Atelier Jessica van de Ven Oudedijk 7 Jessica van de Ven, Gerie-Janne van Dinter 7/8 oktober van 12-18 uur
06  Atelier Manuel Kneepkens Voorschoterlaan 137 Manuel Kneepkens 7/8 oktober van 12-18 uur
07  Atelier Marita Beukers Lambertusstraat 170-b Marita Beukers, Yvon Koopman, Maaike van Vugt sieraden 7/8 oktober van 12-18 uur
08  Atelier Miedema Waterloostraat 192-b Clara Miedema 7/8 oktober van 12-18 uur
09  Atelier Thea van Doorn Avenue Concordia 64 Thea van Doorn 7/8 oktober van 12-18 uur
10  Atelier Willem van Hest Annastraat 10 Willem van Hest, José Ras, Leida de Nobel, Wouter Julien van den Haak, N.N., Francisca Henneman 7/8 oktober van 12-18 uur
11  Ateliergebouw Lambertusstraat 104 Sasha Zuidam, Jan Wagner, Bert Mulder, Jacqueline Specken, Els Mulder, Marijn de Jong, Fiet de Vijsel 7/8 oktober van 12-18 uur
13  Arte Concordia Avenue Concordia Juan Beladrich, Willem Besselink, Anna Bondt, Ellen Boersma, Iris Bouwmeester, Paul Cox, Jessica van Deursen, Rolf Engelen, Albert Kliest, Robin Kolleman, Maurice Meewisse, Tanja Smeets, Josua Wechsler 7/8 oktober van 12-18 uur
14  Bavokring t.o. Gashouderstraat 9 Expositie Kinderkunst, Madame Jeanette 7/8 oktober van 12-18 uur
15  BB Atelier Laan van Weltevreden 15 Bregje van den Berg, Bernarda Roelofs edelsmid 7/8 oktober van 12-18 uur
16  Bello & Buono Vlietlaan 44-b Marcel Koeleman 7/8 oktober van 12-18 uur
17  Bernhard Vogt Wollefoppenstraat 69-b Bernhard Vogt 7/8 oktober van 12-18 uur
18  Bob Smit Gallery Slaak 20 Aljaz Celarc 7/8 oktober van 12-18 uur
20  Bont Frits Ruysstraat 20-a Caroline Bijvoet, Bastiaan Mol 7/8 oktober van 12-18 uur
21  Botanische Tuin Cederstraat 5 Bizhar Hamdi, Debora Fernald, Flip Kolet, Vera Harmsen 7/8 oktober van 12-18 uur
24  Buitenhuys Kralingen Louise de Collignylaan 302 Alina Smocov 7/8 oktober van 12-18 uur
25  Cezve Frits Ruysstraat 50-d Marcel Koeleman 7/8 oktober van 12-18 uur
26  CompaNanny Voorschoterlaan 73 Job Gorree, José van Hek 7/8 oktober van 12-18 uur
28  Datte & Die Lusthofstraat 72-b Alien Smid 7/8 oktober van 12-18 uur
29  De Bakkerswinkel Oostplein 223 Sylvie Overheul 7/8 oktober van 12-18 uur
31  De Nieuwe Plantage Weteringstraat 225 Beeldentuin & Plus Parade Festival 7/8 oktober van 12-18 uur
32  De Steek Lusthofstraat 2-a Ad Vermeer 7/8 oktober van 12-18 uur
33  Deelen Art Admiraliteitskade 90 Lia Laimbock, Paul Cupido 7/8 oktober van 12-18 uur
35  Fleurs Depot IJsclubstraat 13-b Jole, Louky Scheltema, Willem van Hest 7/8 oktober van 12-18 uur
36  Galerie Kralingen Gashouderstraat 9 Overzichtstentoonstelling, Dik Vuik, Ruben de Jong, Marja Tholenaars 7/8 oktober van 12-18 uur
37  Hofje Gerrit de Koker tuin-ingang Taborstraat Beeldentuin: Jacqueline Specken, Yvon Koopman, Els Bleijenberg, Leida de Nobel, Marcel Koeleman 7/8 oktober van 12-18 uur
40  Huiskamerexpositie Jeruzalemstraat 22-a Wouter van Kelle, Donald Schenkel 7/8 oktober van 12-18 uur
41  Inekekunst Snelfilterweg 270 Wilma Blanken, Lia ter Haar, Soula van Hacht, Anke Hartman, Yvonne Higler, Silvia de Hoop, Leah Houweling, Otte Jacob, Francien Kroon, Huub van Meel, Elly Mols, Renata Nikolic, Teresa Oseurska, Hanny Rennen, Mieke Ruitenga, Ellen Paaimans, Liane Salazar, Riet Schuurbiers, Jacqueline Smits, Ank Snabel, Hermanze Steenbergen, Joop Steenbreker, Els Toen, Edith van Zuijen, Fia van Zijl, J.M. Douma, Duc van Niekerk 7/8 oktober van 12-18 uur
42  Jordy’s Vlietlaan 52 Jack de Deugd 7/8 oktober van 12-18 uur
43  Katinka Tromp Photostudio Oostzeedijk 232 Katinka Tromp Photography 7/8 oktober van 12-18 uur
44  Lijstenmakerij Pergamon Waterloostraat 174-d Gary Wing 7/8 oktober van 12-18 uur
45  Lokanta Waterloostraat 148-a Andie Wieringa 7/8 oktober van 12-18 uur
46  Lusthofkwartier Lusthofstraat 59 fotografie overzichtstexpositie: Einar Been, Marita Beukers, Michiel Boelaarts, Winish Chedi, Debora Fernald, Lida Houkes, Marcel Koeleman, Katinka Tromp en Bea Wolf. 7/8 oktober van 12-18 uur
47  Mazesteyn Watertorenweg 3 Expositie Plus Parade Festival 7/8 oktober van 12-18 uur
49  Mevrouwjansen Nazarethstraat 2-c Loréne Bourguignon, mevrouwjansen 7/8 oktober van 12-18 uur
50  Mieke Krediet Plantageweg 18 Mieke Krediet 7/8 oktober van 12-18 uur
52  Oostelijk Zwembad Gerdesiaweg 480 POOL – Badgasten II 7/8 oktober van 12-18 uur
53  Oostmolensteyn Oostplein 250-400 Expositie Plus Parade Festival 7/8 oktober van 12-18 uur
54  Parochiehuis st.Lambertus Beneden Oostzeedijk 5 Margriet Wehrmeijer & haar cursisten: Els van Everdingen, Monique Guichard,  Henriette Jung, Monique Raats, Elly van der Rijst, Jan Roeloff, Hadi Sutedja,  Marlies Trimbos, Janus ten Berg, Janneke Versluis. alleen op zaterdag 7 oktober van 12-18 uur geopend
56  Postkantoor (DOEN) Avenue Concordia 30 Dertien deelnemers, zie Arte Concordia 7/8 oktober van 12-18 uur
57  Pro Rege Oudedijk 113 Antoinette MH Brandenburg, Els Bleijenberg/Uniek Keramiek, Els van Teeffelen, Lara Muradjan, Michalina Malolepsza, Nellie Ravensbergen, Thea Sabelis, Tineke Noordzij, Jan Senhorst 7/8 oktober van 12-18 uur
58  Robin Bussemaker Gerdesiaweg 231 Robin Bussemaker 7/8 oktober van 12-18 uur
60  Trompenburg Honingerdijk 86 Lidwien Kusters 7/8 oktober van 12-18 uur
61  Van ’t Hart autoverhuur Kortekade 82-96 Bea Wolf 7/8 oktober van 12-18 uur

 

 

Kunstroute Kralingen Crooswijk

Kunstroute Kralingen Crooswijk

ÉÉN VAN DE GROOTSTE KUNSTROUTES IN ROTTERDAM
Op meer dan vijftig locaties is werk te zien van ruim honderd kunstenaars en culturele ondernemers. Daarnaast is deze kunstroute niet alleen een atelierroute, maar ook een levendig evenement voor zowel bewoners als bezoekers. Op straat vinden manifestaties plaats met muziek, dichters, pop-up presentaties en wandelroutes. Onder de vele hoogtepunten zijn dit jaar het slotweekend van de beeldenmanifestatie Arte Concordia, het Plus Parade Festival voor ouderen in Kralingen-Crooswijk, een festival aan de Linker Rottekade en nieuwe spannende locaties zoals de oude gewelven aan de Admiraliteitskade en de net begonnen Brouwerij Crooswyck.

Straatkunst in Crooswijk
In het oog springend thema in Crooswijk: Straatkunst! De kunstenaars verzorgen samen met de ‘rewriters’ de opening van het Crooswijkse weekend in ‘Croos’, Exercitiestraat 2 in Crooswijk. Voorts zijn er workshops en komt er een ‘wandel-app’.
Al met al is dit een evenement dat je niet mag missen!

Vrijdag 6 oktober: vanaf 17.00 uur: Opening in Galerie Kralingen
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober: 12.00-18.00: Kunstroute Kralingen
Maandag 9 t/m vrijdag 13 oktober: Plus Parade Festival
Zaterdag 14 en zondag 15 oktober: 12.00-18.00: Kunstroute Crooswijk

Kunstroute KC-programmaboekje

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

PROGRAMMA 11E KUNSTROUTE KRALINGEN CROOSWIJK Lees verder

Als jonge fotograaf wilde je PM zijn

Als jonge fotograaf wilde je PM zijn

Openingsspeech van Carel van Heest ter gelegenheid van de tentoonstelling: ‘KUNSTROUTE EERT FOTOGRAAF PETER MARTENS’

PM 1937-1992

Beste mensen, lieve familie en vrienden van Peter Martens – namens de organisatie van de 11e Kunstroute Kralingen-Crooswijk mag ik u van harte welkom heten! Ik wil u eerst even aan een aantal mensen voorstellen.

Winish Chedi, is een jonge fotograaf die foto’s wil maken zoals Peter dat deed. Het was zijn initiatief om deze tentoonstelling te maken en hij is daarbij geholpen door Einar Been en natuurlijk door Lotje en Anna Martens. Ze zijn hier allemaal aanwezig. De foto’s die hier te zien zijn maken een klein deel uit van het oeuvre van Peter. U ziet foto’s uit Nederland, uit Rotterdam en uit New York, de stad waar Peter uitermate door werd gefascineerd en waar hij vele malen naar terugkeerde.

Ik heb het geluk gehad Peter Martens persoonlijk gekend te hebben. Lees verder

VERTONING DOCUMENTAIRE HOLLAND POP FESTIVAL

Zaterdag 14 oktober, 20.00 uur (inloop 19.30) Locatie: Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9
In 1970 vond in Rotterdam de manifestatie C70 plaats, waarmee symbolisch een eind van de wederopbouwperiode werd gevierd. Georges Knap wilde daarbij een concert organiseren voor jongeren. Samen met Berry Visser ging hij aan de slag en de plannen groeiden gestaag. Het resultaat van hun inspanningen was het grootste evenement dat ooit
in Kralingen heeft plaatsgevonden, het roemruchte Holland Pop festival in het Kralingse Bos. U kunt deze avond de documentaire zien die over Holland Pop werd gemaakt. In de documentaire ziet u optredens van grootheden uit de muziekwereld die destijds allemaal in Kralingen optraden, zoals Pink Floyd, Santana, The Byrds, Mungo Jerry, de blues formatie Canned Heat, Focus, Ekseption en nog veel meer. Er werd muziekgeschiedenis geschreven. Georges Knap, inmiddels eigenaar van Galerie Kralingen, geeft persoonlijk een toelichting bij de documentaire. Al met al een avond om niet te missen!

NIVON, Kaapverdiaanse muziek en kunst

NIVON, Kaapverdiaanse muziek en kunst

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober, 12.00-18.00 uur
Locatie: Dirk Smitsstraat 76

In de barruimte van NIVON exposeert Anja Goeden-dorp. Haar werk is te zien tot vrijdag 27 oktober. Anja: “Als klein kind was ik altijd al aan het tekenen en voor verjaardagen vroeg ik altijd tekenspullen. Niet zo gek, want het zit in de familie. Ik erfde het van mijn vader en heb een tekenende broer, nichtje en zoon. Ik volg al een aantal jaren lessen bij Mariska de Kok. Het is heerlijk om te tekenen of schilderen, het is ontspannend en de uren vliegen zo voorbij.” In de grote zaal exposeert detailtekenaar en foto- graaf Stefan Zoutewelle met circa 25 werken in het thema ‘Vervoer en mobiliteit’. Zoutewelle tekent sinds zijn zesde en werkt bij de RET, waarvoor hij aan een wandtekening met de skyline van Rotterdam werkt.

In de grote zaal is eveneens werk te zien van de cursisten van docent Jan Drenth, die vanaf 23 september een cursus fijnschilderen (realistische kunst) bij Nivon geeft. De exposerende cursisten zijn Els van Dijk, Gerda van Grevenbroek, Winifred van Grevenbroek, Wini Jongeneel, Hans Leer, Gulhanim Ozden, Ellen Poot, Ingrid Schell, Carla Vis en Jeanette Zwartbol.

Op zondag vindt vanaf 17.00 uur een slotoptreden van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk plaats, met een muzikale Kaapverdiaanse verrassing… Na het optreden kun je aanschuiven bij Eten met André, een 3-gangen diner met deze keer een Kaapverdiaans tintje. (5,- euro per persoon, op tijd opgeven gezien het beperkte aantal plaatsen)

Kom langs voor deze afterparty, want daarna moet je weer een jaar wachten tot de volgende kunstroute.

RUMOER AAN DE ROTTE, poezie en kunst

RUMOER AAN DE ROTTE, poezie en kunst

Zaterdag 14 oktober, 12.00-18.00 uur
Zondag 15 oktober, 12.00-18.00 uur
Locatie: St. Plezierrivier de Rotte, Kerkhoflaan 145

Stichting Plezierrivier De Rotte stelt haar Huiskamer aan de Kerkhoflaan beschikbaar tijdens de Kunst- route Kralingen-Crooswijk. Er is een expositie, een kunstmarkt (alleen op zaterdag) en een podium met optredens. Tijdens de kunstmarkt laten kunstenaars en creatieve ondernemers hun werk zien bij kramen op het pleintje aan de Kerkhoflaan. Zowel binnen als buiten kun je zo van kunst genieten, met een hapje en een drankje erbij. Op het podium is een verrassings- programma met live muziek en dichters. Vanaf de markt kun je op zaterdag aan de Linker Rottekade langs gaan bij Brouwerij Crooswijk, waar ook een expositie is te bewonderen, of bij designwinkel Nr. 13 van Sira Minetti.

100 JAAR DE STIJL

100 JAAR DE STIJL

Zondag 8 oktober, 13.30–15.00 uur Locatie: Sociëteit Eendragt maakt Magt, Kralingse Plaslaan 38

In 1917, dit jaar precies 100 jaar geleden, ontstond een nieuwe kunstbeweging in Nederland. Een groeiend aantal kunstenaars experimenteerde met abstracte kunst. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de neutraliteit van Nederland had voor Nederlandse kunstenaars een periode van isolement tot gevolg. Geïnspireerd door kubisme en futurisme ontstond een hele eigen kunstuiting: De Stijl, met kunstenaars als Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld als boegbeelden.

Uiteraard besteedt Kunstroute Kralingen Crooswijk ook aandacht aan dit jubileum. Dat gebeurt op een bijzondere plaats. Aan de Kralingse Plaslaan 38 staat een prachtig gebouw uit 1928, het rijksmonument ‘Van der Leeuwhuis’. Het pand, van oorsprong het woonhuis voor de directeur van de Nellefabriek, is in zijn opdracht ontworpen door Brinkman en Van der Vlugt volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. Een bouwstijl die in het directe verlengde ligt van De Stijl.

Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als
sociëteit van de vereniging ‘Eendragt maakt Magt’. Op zondagmiddag 8 oktober is dit gebouw éénmalig te bezichtigen: een buitenkans! Daarbij geeft Ir. Mein- dert Booij, architect BNA bij BroekBakema, een korte lezing over het pand en de achtergrond daarvan. Helaas is dit gebouw niet toegankelijk voor mensen die problemen hebben met traplopen. Er kunnen niet meer dan 40 mensen worden toegelaten in dit gebouw, dus wees er op tijd bij.

MARITIEM ERFGOED IN KRALINGEN-CROOSWIJK

MARITIEM ERFGOED IN KRALINGEN-CROOSWIJK

Zaterdag 7 oktober, 20.00 uur lezing in Deelen Art

Maandag 9 oktober, 10.00-12.00 uur presentatie jeugdbrochure East Side Rotterdam met kinderen van basisschool De Kleine Wereld, aan de Admiraliteits- kade

Erfgoed is een vast onderdeel geworden van de Kunst- route Kralingen-Crooswijk. Dit jaar ligt het accent op het maritieme verleden van de omgeving van het Oostplein. Een rijk verleden, met scheepswerven van de VOC en de admiraliteit, verschillende molens en gemalen en havens met haringvissers en andere bedrijvigheid. Historicus Dik Vuik geeft een lezing met beeldpresentatie over deze rijke geschiedenis. Bezoekers krijgen een exemplaar van de eerder dit jaar verschenen wandelgids East Side Rotterdam mee.

Vera Harmsen en Dik Dik Vuik presenteren bovendien een vervolg op de wandelgids, een brochure voor de jeugd waarin kinderen worden geprikkeld om op zoek te gaan naar sporen uit het maritieme verleden.

De oude gewelven van het voormalige stoomgemaal aan de Admiraliteitskade zijn eenmalig toegankelijk voor een bijzondere kunstexpositie, waarover u elders meer kunt lezen.

FRANCINE HOUBEN OPENT DE 11E KUNSTROUTE

FRANCINE HOUBEN OPENT DE 11E KUNSTROUTE

Francine Houben is creatief directeur van Mecanoo architecten. Met haar bureau brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. Haar oeuvre varieert van theaters, musea en bibliotheken tot kantoren, hotels, woonwijken en parken. Bekende gebouwen van haar hand in Rotterdam zijn woontoren Montevideo op de Wilhelminapier, Nieuw Terbregge, de Kapel Heilige Maria der Engelen in Crooswijk en haar eigen woonhuis met studio in Kralingen, waar ze al meer dan 25 jaar woont. Ieder ontwerp begint met observeren. Van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. De analyse vormt het uitgangspunt voor een ontwerp dat aansluit bij de behoeften van nu, maar ook anticipeert op (on)voorspelbare veranderingen. Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan de universiteiten van zowel Yale als Harvard. In 2015 reikte Koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan haar uit voor haar gehele oeuvre.

Vrijdag 6 oktober 17.30 uur
Opening 11e Kunstroute Kralingen-Crooswijk door Francine Houben
Muzikale omlijsting: Elly Bezemer, zang en piano en Han Ruigrok , gitaar
Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9

Kunst verrijkt, kunst ontroert, kunst geeft inzichten.

Kunst verrijkt, kunst ontroert, kunst geeft inzichten.

Kunst verrijkt, kunst ontroert, kunst geeft inzichten. Kunst brengt mensen met elkaar in contact en maakt de wereld mooier. Dat zijn precies de drijfveren van de organisatoren en deelnemers van kunstroute Kralingen Crooswijk om ook in 2017 weer een mooi kunstevenement te organiseren. Dit jaar voor de elfde keer, nadat we vorig jaar bij ons tweede lustrum een mooie onderscheiding van de gebiedscommissie Kralingen Crooswijk ontvingen: een plaquette met de titel ‘Boezemvriend’. De kunstroute wil een platform zijn voor zoveel mogelijk uitingen van kunst. De kunstroute wil aansprekend zijn voor alle inwoners van Kralingen Crooswijk én voor Rotterdammers uit andere wijken en geïnteresseerden van buiten de stad. Met deze formule is de Kunstroute Kralingen Crooswijk uitgegroeid tot de grootste kunstroute van Rotterdam, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Er wordt samengewerkt met partners. Eén daarvan is Pluspunt, een expertisecentrum voor senioren en participatie. Pluspunt organiseert op verschillende plekken creatieve activiteiten voor en door ouderen, onder de noemer Plus Parade Festival. Een andere is Plezierrivier de Rotte, een nieuwe partner in Crooswijk, met wie gezamenlijk een aantrekkelijke programmering is gemaakt aan de Kerkhoflaan.
Lees verder
JACK DE DEUGD

JACK DE DEUGD

42

Schilder, tekenaar, kindvriendelijk’ werk

Als tekenaar/schilder wil ik mensen anders naar de werkelijkheid laten kijken. Dit doe ik door aan herkenbare onderwerpen een andere draai te geven. De kijker hoeft zich niets aan te trekken van mijn titels maar mag er ook een eigen verhaal bij bedenken.

kunst.is.echt@nullgmail.com

Elfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk

Elfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk

Dit jaar vindt de elfde editie plaats van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, een bijzonder kunst- en cultuurevenement en één van de grootste kunstroutes in Rotterdam.

Op meer dan vijftig locaties is werk te zien van ruim honderd kunstenaars en culturele ondernemers. Daarnaast is deze kunstroute niet alleen een atelierroute, maar ook een levendig evenement voor zowel bewoners als bezoekers. Op straat vinden manifestaties plaats met muziek, dichters, pop-up presentaties en wandelroutes. Onder de vele hoogtepunten zijn dit jaar het slotweekend van de beeldenmanifestatie Arte Concordia, het Plus Parade Festival voor ouderen in Kralingen-Crooswijk, een festival aan de Linker Rottekade en nieuwe spannende locaties zoals de oude gewelven aan de Admiraliteitskade en de net begonnen Brouwerij Crooswyck.

Al met al is dit een evenement dat je niet mag missen!

Vrijdag 6 oktober, vanaf 17.00 uur Opening in Galerie Kralingen
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober, 12.00-18.00 Kunstroute Kralingen
Maandag 9 t/m vrijdag 13 oktober Plus Parade Festival
Zaterdag 14 en zondag 15 oktober, 12.00-18.00 Kunstroute Crooswijk

Tuin der lusten-exposities

Tuin der lusten-exposities

15 Kunstroute-Kralingen-Crooswijk-kunstenaars in de Botanische Tuin en in Trompenburg tuinen & arboretum – Midzomerfestival Kralingen, t/m 6 juli
Nog t/m 6 juli: -tuin der lusten-expo- van 15 kunstenaars in het kader van Midzomerfestival Kralingen in de Botanische tuin, Cederstraat 5.
Open van di. t/m vr. van 10 tot 16 uur.
Toegang gratis

Deze diashow vereist JavaScript.

Lees verder
Midzomer wandeling Kralingerhout

Midzomer wandeling Kralingerhout

Datum/Tijd
Date(s) – 01/07/2017
14:00 – 16:00
Het Kralingse Bos is het grootste park en natuurgebied in Kralingen. Tijdens de wandeling wordt uitleg gegeven over het oorspronkelijke landschap, het ontstaan van de plas en het bos en de vele attracties die er zijn te vinden.

Het bos werd een eeuw geleden aangelegd en had aanvankelijk de naam ‘Kralingerhout’ gekregen. Het verleden van het bos is nog terug te zien in namen van paden, restanten van oude bebouwing en de zeilverenigingen die er zijn gevestigd. Maar ook nieuwe attracties zijn een toevoeging voor het bos en de manier waarop bezoekers het bos kunnen beleven.

Zaterdag 1 juli 2017
Start: 14.00 uur bij ingang Botanische Tuin Kralingen, Kralingse Plaslaan
Duur: circa 2 uur
Deelname: 2,50 per persoon
Gids: Dik Vuik

Opening van het Midzomerfestival Kralingen

Opening van het Midzomerfestival Kralingen

de opening van het Midzomerfestival Kralingen, –  tuin der lusten – door cultuurscout Jolanda Copier in de Botanische Tuin, Cederstaart 5 

werk van Jole en Diet van Velsel in de kas van de Botanische Tuin. 

Samen met het werk van 13 andere kunstenaars nog tot en met 6 juli te zien. Ook in Trompenburg, tuinen en arboretum, Honingerdijk 86 bij de entree en in en om de kas tot en met 6 juli – tuin der lusten -werk te zien.

MIDZOMERFESTIVAL KRALINGEN – 23 juni t/m 6 juli 2017

MIDZOMERFESTIVAL KRALINGEN – 23 juni t/m 6 juli 2017

Twee weken lang dans, muziek, theater, poëzie, beeldende kunst en nog meer op mooie locaties in Kralingen

Op 23 juni opent Jolanda Copier, cultuurscout van Kralingen-Crooswijk, om 17.00 uur het Midzomerfestival Kralingen. De opening vindt plaats in de Botanische Tuin Kralingen, Cederstraat 5, 3061 HC Rotterdam.
Tijdens de opening is, in samenwerking met de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, werk te zien op het thema Tuin der Lusten van zeventien kunstenaars. De Kralingse dichters Joop van den Bosch en Manuel Kneepkens dragen voor uit eigen werk en illustrator Maaike Wijnands vertelt over het boek ‘Kralingse Bos, geïllustreerd portret van een groot stadspark’ dat ze heeft gemaakt met auteur Zita Bebenroth. De muzikale omlijsting is van het duo ‘Sommerhus’.

Het Midzomerfestival Kralingen wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en is een initiatief van de Botanische Tuin Kralingen, Kunstroute Kralingen-Crooswijk, stichting Muzikc, de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten en Trompenburg Tuinen & Arboretum. Dit jaar heeft ook de Hoflaankerk zich aangesloten.
Tijdens het Midzomerfestival Kralingen kan er twee weken lang op mooie locaties worden genoten van beeldende kunst, dans, muziek, theater en nog meer. Lees verder

Midzomerfestival Kralingen

Midzomerfestival Kralingen

Van 23 juni t/m 6 juli kun je op verschillende mooie locaties in de Rotterdamse wijk Kralingen genieten van muziek, beeldende kunst, poëzie, dans, theater en gezelligheid.
MIDZOMERFESTIVAL KRALINGEN is een initiatief van de Botanische Tuin, Cantorij Protestants Kralingen, de Hoflaankerk, Kunstroute Kralingen- Crooswijk, stichting Muzikc, de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten en Trompenburg Tuinen & Arboretum.
Lees verder
Kunstlezing met Olphaert den Otter

Kunstlezing met Olphaert den Otter

foto: Marijn de Jong

De Kunstroute Kralingen-Crooswijk organiseert een kunstlezing met de bekende Kralingse kunstenaar Olphaert den Otter. De lezing vindt op donderdag 15 juni plaats bij Deelen Art.

Olphaert den Otter (Poortugaal, 1955) was curator van Arte Concordia, een opzienbarende buitenexpositie van beeldende kunst in de Avenue Concordia die in september 2017 weer plaatsvindt. Hij genoot zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie (1976 – 1981).

Den Otter werkt met eitempera, vaak in grote series. Eén daarvan, de Stal- en Kluismorfologieserie met 127 werken, werd in 2008 getoond in Museum Boijmans Van Beuningen. Van tijd tot tijd maakt Den Otter wandtekeningen met pastel op lokatie (Malta Contemporary Art en de KetelFactory, Schiedam) en animatiefilms. Werk van Den Otter is onder meer te vinden in Museum Boijmans van Beuningen en het Stedelijk Museum (Amsterdam). Eén van zijn werken werd onlangs besproken in het televisieprogramma Panorama Pijbes.

Lees verder

Bloedverwanten, Poëzie En Muziek Programma

Bloedverwanten, Poëzie En Muziek Programma

Op zondagmiddag 7 mei 2017 organiseert de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, op de vide van WIJNHANDEL DEN TOOM, Vredenhofstraat 74 te Rotterdam-Kralingen, een POËZIE EN MUZIEK PROGRAMMA, met als thema: ‘Bloedverwanten’.

Het programma begint om 15.00 uur (inloop 14.30 uur) en duurt tot 17.00 uur.

Aan dit programma werken voor de pauze mee, de dichters: José van Zutphen en Jana Beranová; Jan de Grauw en Marcel Koeleman
Er is een boekentafel met publicaties en bundels van de dichters en in de pauze is de bar open.

Na de pauze treedt op: ‘SOMMERHUS’ met bewerkte songs van The Everly Brothers.

Het programma wordt gepresenteerd door: Arjen Baas, voorzitter van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk

DE ENTREE IS GRATIS

Date(s) – 07/05/2017
15:00 – 17:00

Locatie
Wijnhandel Den Toom

Categorieën

Schrijf je in voor 11e Kunstroute Kralingen-Crooswijk

Schrijf je in voor 11e Kunstroute Kralingen-Crooswijk

De elfde Kunstroute komt er aan! Het Kunstroute weekend Kralingen is dit jaar op 7 en 8 oktober. Het Kunstroute weekend Crooswijk op 14 en 15 oktober.

Schrijf je in als je je werk wilt laten zien aan een steeds groter wordend publiek.
Inschrijven kan tot 1 juni via de link naar het formulier op onze website:

http://www.kunstroutekralingencrooswijk.nl/site/index.php/inschrijven-kunstroute-kralingen-crooswijk-2017/

Lees verder

Succesvolle Kunstroute-preview in Lusthofstraat

Succesvolle Kunstroute-preview in Lusthofstraat

De Kunstroute preview op zaterdag 1 april was een heel geslaagd evenement. Veel winkelend publiek kwam langs bij de stand in de straat en in de twee expositieruimtes bij Bewonersvereniging Lusthofkwartier. De kunstenaars leerden elkaar beter kennen en er werd kunst verkocht. Al met al een succesvolle preview voor de samenwerking in oktober, als we weer gaan samenwerken met de winkeliers van de Lusthofstraat.

Nieuwsbrief Kunstroute Kralingen-Crooswijk – maart 2017

Nieuwsbrief Kunstroute Kralingen-Crooswijk – maart 2017

Exposeren op de kunstroute-preview op 1 april (geen grap!)

Werk inleveren op vrijdag 31 maart van 11 tot 13 uur

 

Onze kunstroute is op verzoek van de Bedrijven Investering Zone (BIZ) Lusthofstraat, dé winkelstraat van Kralingen, ingegaan op het verzoek om regelmatig te exposeren met de kunstroute-kunstenaars. De BIZ organiseert vier evenementen per jaar. Daarbij worden zoveel mogelijk winkeliers gevraagd mee te werken als expositieplek. Meer daarover in een volgende brief.

Nu werken we als eerste proefproject mee aan het evenement ‘Beleef de Lusthofstraat’, op zaterdag 1 april. Er zijn proeverijen, spannende kinderactiviteiten, muziek en er is kunst! In de winkel van Bewonersvereniging Lusthofkwartier (voorheen een schoenenwinkel), waar vorig jaar de expositie over fotografie was.

Lees verder

Expo Badgasten

Expo Badgasten

In 2017 gaat het monumentale Prinses Beatrixbad in Rotterdam meerdere keren als expositieruimte fungeren. De eerste tentoonstelling in de reeks Badgasten opent op vrijdag 27 januari.

Bij de pilottentoonstelling is werk te zien van Madeleine Berkhemer, Jonathan Gaarthuis, Serge Game, Menno Hiele en Johannes Langkamp.

De expositie is samengesteld door Sabine Alders en Serge Game.

Expo Badgasten is te zien vrijdag, zaterdag en zondag  13.00 – 17.00.

tot en met zondag 5 maart.

de laatste uren overzichtsexpositie & veiling in Galerie Kralingen

de laatste uren overzichtsexpositie & veiling in Galerie Kralingen

Zaterdag 22 & zondag 23 okt. 12–16 u. de laatste uren overzichtsexpositie & veiling in Galerie Kralingen, Gashoudersstraat 9 van de 10e Kunstroute Kralingen-Crooswijk   
Veel kunstroutewerk blijft zelfs nog langer te zien:

Flip Kolet & Sylvie Overheul  tot eind november in de Bakkerswinkel, Oostplein 233.

Job Gorree tot 4 november in The Kitchen, Willem Ruyslaan 225.

Michael Bom bij Wijn aan de kade, Admiraliteitskade 80 t/m 20 oktober van 11tot 19 u.

DSC08016 Lees verder

K U N S T I N D E S T E E K

K U N S T I N D E S T E E K

V E R A H A R M S E N exposeert ASSEMBLAGES in Eetcafé ‘De Steek’
13 oktober – 7 december 2016

Tijdens de kunstroute is Vera Harmsen op zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2016, van 12.00 – 18.00 uur in Eetcafé DE STEEK aanwezig.

De opening van de expositie wordt verricht door Arjen Baas, voorzitter van Kunstroute Kralingen-Crooswijk en vindt plaats op zondagmiddag 16 oktober 2016 om 16.00 uur.
De muzikale omlijsting is van DAVE’S WAVE.

In het verlengde van deze opening worden bezoekers, medewerkers en kunstenaars van Kunstroute Kralingen-Crooswijk uitgenodigd om in ‘De Steek’ deze 10e editie van de Kunstroute met een drankje af te sluiten.
U bent daarbij van harte welkom!

OpeningVeraHarmsenDeSteek16oktober2016.doc
Blijft u eten? Reserveer dan een tafel: Telefoon 010 21 30 966
(Wij serveren een “Steek Van De Week” al voor € 14,50!)

E e t c a f é “D e S t e e k” | Dagelijks geopend vanaf 16.00 uur
Lusthofstraat 2a (hoek Waterloostraat) Rotterdam | Kralingen

ATELIERGEBOUW LAMBERTUSSTRAAT

ATELIERGEBOUW LAMBERTUSSTRAAT

ZATERDAG 15 EN ZONDAG 16 OKTOBER, 12.00-18.00 UUR

Locatie: Lambertusstraat 104

In het sfeervolle, monumentale ateliergebouw wordt u op 15 en 16 oktober ontvangen met koffie en thee. Een gastvrouw maakt u wegwijs langs de ateliers van Pim van Halem, Bert Mulder, Jacqueline Specken en Jan Wagner. Marijn de Jong toont een doorlopende presentatie van zijn fotografisch werk. Gastkunstenaars zijn Freetje Meijer (beelden, www. freetjemeijer.nl), Cora Moret (tekeningen en schilderijen, www.coramoret.nl) en Sophia de Vries (metaalobjecten, www.sophiadevries.nl).
In de hal beneden, met zijn heerlijke akoestiek, wordt live muziek gemaakt.

zondag 16 oktober

zondag 16 oktober

Zondag 16 oktober om 14.00 uur, presentatie Cora over de Winterreis.

Harpmuziek in Sereen, Oudedijk 213 op zaterdag- en zondag tussen 14 en 16 uur. 

Zondag van 12 tot 17 uur ‘Sunday Believes’ een middag vol inspiratie, kunst, spiritualiteit, dans en muzikaal genot in Pompgebouw Esch, Rijnwaterstraat 23. 

In de ateliers in de Lambertusstraat 104 zondagmiddag 14uur: presentatie Cora Moret over haar werk; 16 uur: Saskia de Loos op fluit.

Expositieopening Vera Harmsen door Arjen Baas op zondagmiddag 16 uur in de Steek, Lushofstraat 2 a, hoek Waterloostraat.
OpeningVeraHarmsenDeSteek16oktober2016.doc
ROTTERDAMSE AVOND

ROTTERDAMSE AVOND

ZATERDAG 15 OKTOBER, 20.00 UUR (INLOOP VANAF 19.30)
Locatie: Deelen Art, Admiraliteitskade 90-B
Bij galerie Deelen Art vindt een wervelende Rotterdamse Avond plaats. Aansluitend op de wederopbouwviering van Rotterdam, is het thema van deze avond ‘Vier de stad’, uiteraard met de focus op kunst.
Siebe Thissen, hoofd Beeldende Kunst en Openbare ruimte, vertelt met passie over de kunst in de Rotterdamse buitenruimte. Uiteraard met een accent op Kralingen-Crooswijk. Siebe is onder meer schrijver van het onlangs verschenen standaardwerk ‘Beelden, stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940’.
Er is ook poëzie, onder meer van Hester Knibbe, stadsdichter van Rotterdam. Het werk van Hester is in 2000 bekroond met de Herman Gorterprijs. Daarnaast ontving ze twee oeuvreprijzen; de Anna Blaman Prijs (2001) en de A. Roland Holst-Penning (2009). In 2015 kreeg ze de VSB Poëzieprijs voor haar dichtbundel Archaïsch de dieren.
De avond wordt muzikaal opgeluisterd door Arie van der Krogt; Rotterdams stedenbouwkundige, dichter, vertaler, zanger en liedjesschrijver. Arie zingt vooral kritisch over de stad en doet dat met humor. Arie is schrijver van het boek Atlas Kralingen. 2,5 km2 geschiedenis.

Poster 2 Rotterdamse avond 15 okt 2016

De volgende kuntroute tentoonstellingen zijn nog te zien:

Flip Kolet & Sylvie Overheul  tot eind november in de Bakkerswinkel, Oostplein 233.

Job Gorree tot 4 november in The Kitchen, Willem Ruyslaan 225.

DSC08016

Eli Dijkers ‘Interrupted Dreams’ bij Deelen Art, Admiraliteitskade 181 t/m 5 november.

DSC09423

Antoinet Deurloo bij Sereen, Oudedijk 213 t/m 28 oktober.

Meltdown

Jack de Deugd in het Rijk van Kralingen, Oudedijk 239 a t/m 13 november.

OpeningVeraHarmsenDeSteek16oktober2016.doc

Vera Harmsen in De Steek, Lusthofstraat 2 a t/m 7 december.
Vera Harmsen in Nivon, Dirk Smisstraat 76, t/m 23 oktober

Serge-Game-The-Messengers-400x600

Serge Game ‘A Motley Crew’ bij Bob Smit Gallery, Slaak 20 t/m 20 november.

Willem Nieland tot begin december in De Nieuwe Plantage, Weteringsstraat 225 & Pniël, Oudedijk 15.

Fototentoonstelling ‘Mijn Rotterdam’ in Pniël t/m eind oktober.

Keramiek-expositie en bevrijdings-vijfluik, Pompgebouw De Esch, Rijnwaterstraat 225
t/m november.

De textiel-tentoonstelling & fototentoonstelling van Tjemmes in Hoppesteyn, Boezemsingel 100, t/m november.

De textieltentoonstelling in Rubroek, Crooswijksekade 15, tot eind november.

Marijke Teeuw in Trompenburg Tuinen & Arboretum, Honingerdijk 86, t/m eind oktober.

DSC08082

Graffity-kunstwerken & kinderkunst op het Crooswijkerzand, Catharina van Zoelenstraat
voor nog onbepaalde tijd.

zaterdag 15 oktober

zaterdag 15 oktober

11.00 uur: Opening van het Kralingse weekend
Hofje van Gerrit de Koker, tuiningang Taborstraat
Met koffie, thee, taart en een optreden van het koor Bella Cantara.
12.15 uur: Kunstwandeling langs openbare kunst in Kralingen
Hofje Gerrit de Koker, tuiningang Taborstraat. Door Dik Vuik.
12.00 – 18.00 uur:  Kunstroute Kralingen,  diverse locaties in Kralingen
Kunstenaars exposeren in hun eigen ateliers, in pop-up locaties en op andere tijdelijke plekken. Kijk op de plattegrond wat er waar te zien is.
13.30-16.00: Plus Parade Festival, Kunstkijk-tourbus met gids
Wilt u mee? Martijn de Kreek of Heili Bassa: tel. (010) 467.17.11 of info@nullpluspuntrotterdam.nl. Zie ook www.pluspuntrotterdam.nl.

14.00 uur: presentatie Cora Moret over haar werk, 
Lambertusstraat 104

16.00 uur: pop-up-expo’s ‘The New Current’ 
een dansperformance op door Courtney Robertson in samenwerking met Yoko Ono.

philine_van_den_hul_bij_the_new_current

17.30 uur: Naborrelen met David Bowie & het niholisme 
van Wim Wiegmann & Ron Blom & Vicini-hapjes, Kortekade 63, zaterdag

IMG_9542

18.00 – 20.00 uur: Opening tentoonstelling POOL,
Oostelijk Zwembad aan de Gerdesiaweg 480

14567496_1039214176199887_3992817350316260798_o

20.00 uur: Rotterdamse avond,  Deelen Art, Admiraliteitskade 90-B
Siebe Thissen, hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte, geeft een lezing over kunstvoorwerpen in het straatbeeld van Rotterdam. Met poëzie van Hester Knibbe, Manuel Kneepkens en Rien Vroegindeweij. Muziek: Arie van der Krogt

Poster 2 Rotterdamse avond 15 okt 2016

PREMIERE: BEELDENTUIN HOFJE GERRIT DE KOKER

PREMIERE: BEELDENTUIN HOFJE GERRIT DE KOKER

ZATERDAG 15 OKTOBER, 11.00 UUR Locatie: Tuin Hofje van Gerrit de Koker, Taborstraat Het Kralingse weekend wordt op zaterdagochtend 15 oktober geopend met koffie, thee, taart en een optreden van het koor Bella Cantara. Tijdens deze Kunstroute Kralingen- Crooswijk exposeert een tiental beeldhouwers en keramisten voor het eerst hun werk op een nieuwe locatie voor de kunstroute: de weelderige tuin van het Hofje van Gerrit de Koker. De glooiingen in de tuin zorgen voor natuurlijke afscheidingen en wanden voor het werk van Kaije Feenstra, Vera Harmsen, Marcel Koeleman, Leida de Nobel, Thea Sabelis, Jacqueline Specken, Yvonne Smit, Frank Stoopman en Marja Tholenaars. Er is ook werk te zien van de door Nelleke Spaan gegeven workshops schilderen. Er is poëzie van Carla Scheepe en Mirjam Peeters exposeert de resultaten van haar viltwerk-workshop.

het hofje van gerrit de koker

PLUS PARADE FESTIVAL KRALINGEN-CROOSWIJK

PLUS PARADE FESTIVAL KRALINGEN-CROOSWIJK

ZONDAG 9 OKTOBER T/M ZATERDAG 15 OKTOBER
Locatie: verschillende locaties

Bent u creatief? Houdt u van kunst? Of bent u gewoon nieuwsgierig? Kom naar het Plus Parade Festival en ontdek waar uw creatieve talenten liggen. Het Plus Parade Festival in Kralingen-Crooswijk biedt senioren de kans om hun talenten te ontdekken en hun passie te volgen tijdens inspirerende gratis workshops. Ook zijn er optredens en exposities van werk van ouderen te zien, zoals schilderijen, textielwerk, gedichten en foto’s. Na twee succesvolle jaren is dit alweer de derde editie! Het Plusparade Festival wordt ook dit jaar weer gecombineerd met de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Het is voor ouderen soms wat moeilijker om naar kunstinstellingen te gaan, daarom komen de kunstenaars naar de locaties toe. Met het Plus Parade Festival willen we graag mensen bereiken die niet of nauwelijks aan kunstactiviteiten toekomen. Door actief aan kunstactiviteiten mee te doen ontdek je je eigen talenten en mogelijkheden. Zoals een deelnemer bij het dichten zei: “ Ik wist niet dat ik het kon! Ik schreef en dacht er niet over na wat anderen er van zouden vinden. Nu krijg ik complimenten op mijn 76ste!!”. Lees verder

Na Crooswijk feest de Kunstroute door in Kralingen.

Na Crooswijk feest de Kunstroute door in Kralingen.

De feestelijke 10e Kunstroute Kralingen-Crooswijk opende spectaculair met veel muziek, dans, een veiling en Joep van Lieshout afgelopen vrijdag.

Na een mooi eerste kunstweekend in Crooswijk is nu het Plus Parade Festival in volle gang.

Deze diashow vereist JavaScript.

(foto’s van Winish Chedi)

Komend weekend volgen in Kralingen exposities op 60 plekken.
Heel veel beeldende kunst, muziek, dans, dichters, openingen, presentaties en workshops.

ROCHUSSEN REVIVED

ROCHUSSEN REVIVED

rochussenZONDAG 9 OKTOBER, 16.30 UUR
Locatie: Nivon, Dirk Smitsstraat 76
In 2014 startte een projectgroep met het initiatief Rochussen Revived om het werk van de Rotterdamse kunstenaar Charles Rochussen (1814-1894) weer onder de aandacht te brengen. Als laatste onderdeel van dit project wordt tijdens de kunstroute in Crooswijk een expositie getoond en wordt er een boekje gepresenteerd met zijn werk over Rotterdam, met name Kralingen-Crooswijk. Het boekje is gratis beschikbaar tijdens de kunstroute.

KUNST VOOR JE KANIS, CROOSWIJKERZAND

ZATERDAG 8 OKTOBER, 12.00-18.00 UUR
Locatie: buurtmoestuin Catharina van Zoelenstraat

Het Crooswijkerzand in 2015 met een werk van Jacqueline Specken
Het Crooswijkerzand in 2015 met een werk van Jacqueline Specken

Op zaterdag 8 oktober werken graffiti artiesten op Crooswijkerzand, onder meer Nio (seckdesign), Rowald Snitselaar, Lastplak, Alex van der Lee, Richard (Popshop Alex) en Tymon Ferenc de Laat (Me Like Painting).

Kom langs, zie hoe streetart tot stand komt en hoe veelzijdig deze kunstvorm is. Van 14.00 tot 16.00 uur is er een gratisworkshop voor kinderen. Vanaf 17.00 uur zijn de resultaten te bewonderen tijdens een gezellige borrel voor kunstliefhebbers en buurtbewoners. Kom langs!

Opening van het Crooswijkse Kunstrouteweekend

Opening van het Crooswijkse Kunstrouteweekend

 croos

op zaterdagochtend 8 oktober, 11 uur, in Croos, Exercitiestraat 2

Croos is ook dit jaar weer het Crooswijkse festivalcafé.

Op zaterdag 8 oktober is hier de opening van de kunstroute in Crooswijk.
Koffie, thee, feestelijke kunstroute-10-jaar-verjaardagstaart .
Met relaxte muziek van singer-songwriter Fedde Spoel, zang en gitaar.

Er is dan, op de rest van de zaterdag en op zondag 9 oktober van 12 tot 18 uur werk over Crooswijk te zien van fotograaf Einar Been, Marita Beukers en Jan Wagner.

Een glossy over de geschiedenis en  bijzondere plekken in Crooswijk is gratis mee te nemen.
Het werk van Einar Been en Jan Wagner is tegelijk een preview op de grote manifestatie over de Koninginnekerk, die op zaterdag 29 oktober begint bij Galerie Kralingen. De voormalige Koninginnekerk in de wijk wordt dan belicht in twee grote exposities en in een thematijdschrift.

The New Current

The New Current

Na de opening op a.s. vrijdag vanaf 17.00 uur in de Bavokring en Galerie Kralingen  opent in de Lusthofstraat 40 – 46 ‘The New Current’, een pop-up expositie met werk van opkomende, Rotterdamse kunstenaars. Feest verder met werk van Sil Krol, Jochem Esser, Michèle van Vliet en Philine van den Hul en live muziek in het voormalige winkelpand van De Marskramer. Opgezet door Assembled by Root en FLTR projectspace. Vanaf 19.00 uur.

Daarna is ‘The New Current’ nog te zien tijdens de weekends van 8 en 9 en 15 en 16 oktober van 12.00 tot 18.00 uur.

EEN TIEN VOOR KUNST!

EEN TIEN VOOR KUNST!

In 2007 vond de eerste Kunstroute Kralingen-Crooswijk plaats. Dat maakt van de editie van dit jaar de tiende kunstroute en we heten u daarbij van harte welkom. Zoals altijd wordt u op tal van locaties weer gastvrij ontvangen door de deelnemende kunste- naars. Er is heel veel kunst te zien, muziek te horen, er zijn voor- drachten met gedichten en beelden, er zijn wandelingen langs kunst in de buitenruimte en zelfs bustochten.

Lees verder

De beeldentuin in het Hofje van Gerrit de Koker

De beeldentuin in het Hofje van Gerrit de Koker

het hofje van gerrit de kokerTijdens deze 10e Kunstroute Kralingen-Crooswijk exposeren een tiental beeldhouwers en keramisten voor het eerst hun werk op een nieuwe locatie voor de kunstroute: de weelderige tuin van het Hofje van Gerrit de Koker.

De glooiingen in de tuin zorgen voor natuurlijk afscheidingen en achterwanden voor het werk van Kaije Feenstra, Vera Harmsen, Marcel Koeleman, Leida de Nobel, Thea Sabelis, Jacqueline Specken, Yvonne Smit, Frank Stoopman, Marja Tholenaars.
Ook zullen er de resultaten van workshops schilderen, gegeven door Nelleke Spaan, poëzie door Carla Scheepe en is er een expositie van een viltwerk-workshop door Mirjam Peeters.
Het Kralingse weekend wordt geopend op zaterdagochtend met onder andere koffie, thee en taart en een optreden van het koor Bella Cantara.

3de PLUS PARADE FESTIVAL in Kralingen-Crooswijk van 9 t/m 15 oktober 2016

pluspunt

Bent u creatief? Houdt u van kunst? Of bent u gewoon nieuwsgierig? Kom naar het Plus Parade Festival en ontdek waar uw creatieve talenten liggen.

Het Plus Parade Festival biedt senioren de kans om hun talenten te ontdekken en hun passie te volgen tijdens inspirerende gratis workshops. Ook zijn er optredens en exposities van werk van ouderen te zien, zoals schilderijen, textielwerk, gedichten en foto’s. Na twee succesvolle jaren, alweer de derde editie! Het Plusparade Festival wordt ook dit jaar weer gecombineerd met de Kunstroute in Crooswijk en Kralingen.
We kiezen bewust voor deze periode omdat er veel mooie diverse kunst te zien en te horen is. Dit werkt inspirerend, ook voor amateurs. Met het Plus Parade Festival willen we graag mensen bereiken die niet of nauwelijks aan kunstactiviteiten toekomen. Door actief aan kunstactiviteiten mee te doen ontdek je je eigen talenten en mogelijkheden. Zoals een deelnemer bij het dichten zei: “ Ik wist niet dat ik het kon! Ik schreef en dacht er niet over na wat anderen er van zouden vinden. Nu krijg ik complimenten op mijn 76ste!!”.
Het is voor ouderen soms wat moeilijker om naar kunstinstellingen te gaan, daarom komen de kunstenaars naar de locaties toe. Door ouderen bezig te zien worden anderen ook uitgedaagd.

Lees verder

Tentoonstelling Vera Harmsen vanaf 4 september in het NIVON

Tentoonstelling Vera Harmsen vanaf 4 september in het NIVON

Dierenbloemen-VH---Kikkerbe“Van 4 september t/m 23 oktober 2016 exposeert Vera Harmsen haar werk in het NIVON-gebouw. Haar website toont dat zij heel veelzijdig is. Zij maakt collages (bloemendieren) en muurschilderingen (ook in opdracht) en zij beschilderde electriciteitshuisjes die de buitenruimte opfleuren. Voor de SKVR verzorgt zij stadswandelingen waarbij zij vertelt over architectuur, kunst en de historie van de stad Rotterdam. Daarnaast heeft zij veel reizen gemaakt, in Europa en daarbuiten (zij had o.a. een expositie in Spanje). Zowel de natuur als de cultuur van de bezochte landen en de indrukken die zij er opdeed hebben haar werk duidelijk beinvloed.
Speciaal voor de tentoonstelling in het NIVON-gebouw heeft zij landschapsschilderijen uitgekozen die geinspireerd zijn op haar wandelreizen in Nepal IHimalaya) en wat later in Parc Mercantour (Frankrijk). De tentoonstelling bij NIVON is mede onderdeel van de Kunstroute 2016 (8 en 9 oktober) die ook dit jaar ons gebouw zal aandoen. In deze periode viert Vera ook het feit dat zij al 30 jaar een geinspireerd kunstenaar is, aanleiding voor een extra feestelijke opening op zondag 4 september. Alma Brevé zal de expositie openen, en er is een muzikaal optreden van Dave’s Wave.
Lees verder

Midzomerfestival Kralingen

Midzomerfestival Kralingen

10 jaar Kunstroute Kralingen-Crooswijk presenteerde tijdens de opening van Midzomerfestival Kralingen exposities met werk van  Kaije Feenstra in het groen van de Botanische Tuin; Ida Broekhart, Alina Smocov en Els van Teeffelen in het zadenhuisje en Willem van Hest, Lara Muradjan, Tineke Noordzij & José Ras in de subtropische kas.

Expositie t/m 1 juli. De tuin is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9 tot 16 u. & zondag 26 juni van 10 u. tot 16 u. Cederstraat 5.

Lees verder

Midzomerfestival Kralingen

Midzomerfestival Kralingen

10 jaar Kunstroute Kralingen-Crooswijk presenteerde tijdens de opening van Midzomerfestival Kralingen exposities met werk van  Kaije Feenstra in het groen van de Botanische Tuin; Ida Broekhart, Alina Smocov en Els van Teeffelen in het zadenhuisje en Willem van Hest, Lara Muradjan, Tineke Noordzij & José Ras in de subtropische kas.
Expositie t/m 1 juli. De tuin is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9 tot 16 u. & zondag 26 juni van 10 u. tot 16 u. Cederstraat 5.
Lees verder

Midzomerfestival Kralingen

Midzomerfestival Kralingen

A.s. zaterdag 18 juni is de 10-jarige Kunstroute Kralingen-Crooswijk één van de organisatoren van het 2e Midzomerfestival Kralingen. Thema: ‘Tango, Jazz en Midzomer’. Paulette Verbist, vicevoorzitter van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk en groot kunstliefhebster, opent om 16.30 uur het evenement in de prachtige botanische tuin.

flyer_midzomer_kralingenVOOR Lees verder

Place Bon Ton op het Pijnackerplein

Place Bon Ton op het Pijnackerplein

Op 4 juni is vanaf 11 uur op het Pijnackerplein opnieuw de Kunst- en Curiosamarkt Place Bon Ton. Place Bon Ton is niet alléén een Kunst- en Curiosamarkt, maar ook een cultureel evenement in Franse sfeer op een mooi historisch plein in het Oude Noorden. Er zijn muziekoptredens, (kunst)workshops voor jong en oud, terrassen en foodstands. In Souterrain P3 aan het Pijnackerplein is een literatuur podium. De deelnemers zijn Joop van den Bos, Peter Hofland, Manuel Kneepkens, Joz Knoop, Frank Vingerhoets en Dik Vuik. Lees verder

Ruwe bolster, blanke pit

Croos, zondag 14 februari 2016

Hebben Rotterdammers iets met kunst?

Rotterdam is een ruwe stad. Teleurstellingen daarover neem ik graag gelijk weg. Want het hoort namelijk zo. Dat zit in onze genen, dat is onze cultuur.

Wie anders beweert, kan op groot wantrouwen rekenen.

Rotterdam, een prachtige stad…? Een parel aan de Maas…?

Een Europese topstad, volgens Lonely Planet?

Ja daaaag. Kappe nou met die onzin en als de sodemieter onder de kouwe douche. Snel, wegweze. Ga je loftrompet maar ergens anders afsteken… Lees verder

inschrijven Kunstroute Kralingen-Crooswijk nu mogelijk

knop10jaarHet is vanaf nu mogelijk in te schrijven voor de feestelijke 10e Kunstroute Kralingen-Crooswijk in oktober: ​
​het Kunstroute weekend Crooswijk op 8 en 9 oktober
en/of het Kunstroute weekend Kralingen op 15 en 16 oktober.
Klik hier voor het inschrijfformulier!

Aangezien we onze tiende verjaardag vieren, pakken we dit jaar extra uit.
Naast onder meer het festivalcafé Croos, de veiling en straatkunst, zal er een spectaculaire opening zijn op vrijdag 7 oktober.
Ook komt er weer een culinaire route en wordt er een magazine gemaakt met de hoogtepunten van tien jaar Kunstroute met veel beeldmateriaal en verschillende interviews.
Het programmaboekje komt terug, naast natuurlijk de
​gebruikelijke uitgebreide ​publiciteit die we dit jaar ook extra zullen inzetten.

De tiende Kunstroute Kralingen-Crooswijk wordt een Kunstroute om niet te missen!

Expositie Alina Smocov in Croos van 10 april tot 6 mei

Alina Smocov exposeert in Croos en geeft op zondagmiddag 10 april 4 uur een lezing over haar werk.
Alina is deelnemer aan de kunstroute.

Croos_Cafe_solo_tentoonstelling_20161

Locatie Croos: hoek Paradijslaan en Exercitiestraat, natuurlijk in (Nieuw-) Crooswijk. Open op wo en do van 8.30 tot 17 u, op vr van 8.30 tot 18 u en op za en zo van 9.30 tot 18 u.

www.kunstroutekralingencrooswijk.nl
www.croosrotterdam.nl