PETER MARTENS

De Rotterdamse fotograaf Peter Martens overleed in 1992; precies 25 jaar geleden. Fotograaf Winish Chedi van De Ster kwam op het idee om voor deze gelegenheid een expositie van zijn werk te organiseren. Hij zocht contact met het bestuur van Kunstroute Kralingen–Crooswijk, die dit initiatief direct omarmde. Contacten met de familie van Peter Martens leverde een schat aan prachtige foto’s op. Curator Einar Been presenteert daarmee een mooie expositie die te zien is tijdens de komende kunstroute. 
Peter Martens (1937-1992) maakte foto’s van de donkere en schaamtevolle kanten van het leven. Vaak indringende beelden, treffend en indrukwekkend in beeld gebracht. In de Amerikaanse traditie van Lewis Hine, Walker Evans en Diana Arbus, ontwikkelde hij zich met Ed van der Elsken tot de Nederlandse straatfotograaf bij uitstek. Hij maakte zijn foto’s onder andere in Hong Kong, Calcutta, Kenia, New York en Rotterdam, overal legde hij individueel lijden vast. Peter Martens was een geboren Rotterdammer. Zijn moeilijke jeugd en de jaren op een streng katholiek internaat hebben zijn fascinatie voor de lijdende mens mee bepaald. Hij volgde een opleiding aan de Fotovakschool in Den Haag en in 1964 vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf in Rotterdam. In 1969 werd hij als eerste fotograaf in Nederland toegelaten tot de Beeldende Kunst Regeling. Dit was niet alleen een erkenning voor zijn eigen werk, maar ook voor het medium fotografie als beeldende kunst. Zijn harde en grofkorrelige zwart-wit reportages publi- ceerde hij onder meer in de weekbladen De Tijd, Nieuwe Revu en Panorama.
In 1977 en 1979 won hij ver- schillende prijzen bij World Press Photo. In 1984 werd hij bekroond met de Capi-Lux Alblas Prijs voor zijn hele oeuvre en in 1988 riep Stich- ting Zilveren Camera hem uit tot Fotojournalist van het Jaar. In 2012 werd onder de titel ‘Mensen van Martens’ in meerdere exposities het werk van Martens tentoon- gesteld en verschenen twee oeuvreboeken, Few Loving Voices en American Testimony, die Martens kort voor zijn dood in 1992 samenstelde. De expositie wordt geopend door Lotje, één van de dochters van Peter Martens.
De Rotterdamse fotograaf Carel van Hees geeft een toelichting op leven en werk van deze bijzondere fotograaf.
Opening donderdag 5 oktober, 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Bezoekuren t/m 22 oktober:
dinsdag 10/17, donderdag 12/19 en vrijdag 13/20 van 16.00 tot 17.00, zaterdag 7/14/21 en zondag 8/15/22 van 12.00 tot 18.00 uur.
Verder op afspraak met Einar Been (06-34.35.13.22) Locatie: Alliantie Middelpunt, Weteringstraat 328