Roots

Enkele weken geleden mocht ik in de zondagochtendkerkdienst iets vertellen over de gelegenheidssamenwerking tussen Kunstroute Kralingen–Crooswijk en de Evangelische Broedergemeente. Dat wordt aangekondigd als een uitleg over ‘ons kunstproject’. Mooi, want poëzie en muziek zijn inderdaad uitingen van kunst. Mooi ook, omdat een accent gelegd wordt op ‘ons’; we doen dit samen.

Het idee ontstond toen Jan de Grauw, wijkbewoner en één van de organisatoren van dit initiatief, zijn project in Gambia ging afronden. Jarenlang ondersteunde hij Gambiaanse studenten bij het doorlopen van een universitaire studie. Het steentje dat hij wilde bijdrage aan de ontwikkeling van een land dat hem dierbaar was geworden. Het idee evalueert uiteindelijk tot een culturele avond met als thema ‘Roots’; wortels. Met de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het vooruitzicht wordt besloten contact te zoeken met de Evangelische Broedergemeente. Op een mail naar ds. Zinhagel komt een positieve reactie. Een goede relatie met buurt en buren is immers veel waard.

Korte tijd later zitten we aan tafel met Meta Walden en Joyce Hoever, twee vertegenwoordigers van de kerk die deze uitdaging met ons willen aangaan. Natuurlijk is dat eerst aftasten en aan elkaar wennen. Wat halen we in huis, wat kunnen we verwachten, welke ruimte is er en waar liggen grenzen? Dat gaat ook over onderlinge vertrouwen.

Dat vertrouwen komt er; in een aantal besprekingen ontstaat een mooi programma. Van de zes dichters worden drie namen door de Meta en Joyce aangedragen; Wilfriede Boldewijn, Ruud Watson en Burnice Hiwat. Jan en ik stellen de andere drie namen voor. De bekende Tsjechische dichteres Jana Beranová, de kort geleden door mij, op poetry international, ontdekte dichter en performer Dean Bowen en Jan zelf, die zich tijdens het voordragen van zijn gedichten laat begeleiden door een resonatorgitaar, bespeeld door gitarist Ad Vermeer.

Natuurlijk hoort er op zo’n avond ook een onderdeel muziek te zijn. Vorig jaar was ik in De Doelen bij de CD presentatie van een Congoleze muzikant; Lwela Kasulwe. Lwela blijkt een innemende man te zijn met een prachtige stem, die bovendien ruim 20 jaar in Rotterdam woont. Lwela maakt het programma compleet.

Met een rijke oogst aan smaakmakende ingrediënten wordt een mooie avond voorbereid. De dichters worden weloverwegen in een bepaalde volgorde gezet, waarmee er een gevarieerd programma ontstaat. Lwela Kasulwe krijgt het podium bij aanvang van het eerste deel en bij aanvang van het tweede deel, na de pauze. Ik mag de dichters introduceren en Meta doet het welkomstwoord namens de kerk. Misschien is de opkomst van bezoekers nog wel het meest spannend. Aan de publiciteit zal het niet liggen; naast de aankondiging in de ochtenddienst werden flyers verspreid bij andere kerkdiensten, op verschillende plekken in de stad en huis aan huis in de Avenue Concordia en de Voorschoterlaan.

Met een opkomst van ca. 75 mensen is dat een geruststellend begin. Onder de bezoekers zie ik ook buurtgenoten. Het wordt een mooie avond. Met stemmige muziek, mooie gedichten, smakelijke hapjes en drankjes en veel leuke ontmoetingen. De indringende afstuiting van Dean Bowen geeft hier en daar stof voor gesprek. Wat mij betreft is dat ook wat poëzie moet doen; een snaar raken. Dat heeft het bij mij gedaan. Niet alleen de laatste performance, ook de mooie avond en de aangename samenwerking met de Evangelisch Broedergemeente. Wat mij betreft smaakt dat naar meer.

Arjen Baas
Medeorganisator voorbereidingsgroepje Roots/
Voorzitter kunstroute Kralingen – Crooswijk

Deze diashow vereist JavaScript.