HOTSPOT STRUISENBURG

Backyard Farm, Boerengat e.o.

DEIRDRE CARASSO OPENT TWAALFDE KUNSTROUTE
Donderdag 4 oktober, 17.30 uur Locatie: Oostzeedijk 108
Het is onwennig. Elf jaar lang trapte de Kunstroute Kralingen-Crooswijk af in Galerie Kralingen. Dit jaar gebeurt dat in De Achtertuin, i.s.m. The Backyard Farm, gehuisvest in een industrieel verzamelgebouw en naast de tramremise verborgen achter de huizen van de Oostzeedijk in Kralingen. Dit gebouw deed in de jaren zestig dienst als zeilmakerij. Daarna werden er praktijkopleidingen in gegeven. Nu biedt het ruimte aan innovatieve ondernemers en kunstenaars.

Opnieuw heeft de kunstroute weer een bijzondere gast uit
de kunstwereld bereid gevonden om de kick off te doen. Dit jaar is dat Deirdre Carasso, sinds twee jaar directeur van het Stedelijk Museum in Schiedam. Uit Rotterdam naar Schiedam gehaald om dat museum toegankelijk te maken voor een breed publiek. En dat is precies de reden waarom juist zij gevraagd is voor deze opening. Deirdre, kleindochter van een beeldhou- wer, is bekend met Rotterdam én met Kralingen. Zij werkte tien jaar in museum Boijmans van Beuningen en woonde aan de Voorschoterlaan. De avond wordt opgeluisterd door drumband Teamexplosion en DJ Peter met nostalgische vintage-muziek van 45 toeren vinylschijfjes.Op deze locatie zijn overzichtstentoon- stelingen van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk en kunstenaarscollectief Karmijn, een historische foto-expositie over de wijk Struisenburg en is een atelier gevestigd van jonge kunstenaars.

 

HOTSPOT STRUISENBURG
Zaterdag 13 oktober, 12.00-17.00 u Locaties: De Achtertuin, Oostzeedijk 108
Happy Cacao, ’s Landswerf 21

De maritieme geschiedenis van Struisenburg staat centraal tijdens een programma op zaterdagmiddag. Beleef de hoogtijdagen van weleer, waarop schepen af en aan voeren over het Buizengat en Boerengat en de tal van bedrijven aan de kades waren te vinden. Er is een foto-expositie van bewoners in De Achtertuin, er zijn twee wijkwandelingen en bij Happy Cacao is de hele middag koffie en cake en kun je deelnemen aan een speeddebat over de rol van maritieme helden uit het verleden.
Ook zijn er die middag drie optredens van Shanty- koor Rotterdam. Wandel, zing en doe mee tijdens dit evenement!

Programma:
12.00 Verzamelen bij de foto-expositie in De Achtertuin, korte bezichtiging
12.15 Wijkwandeling Struisenburg onder leiding van historicus Dik Vuik
13.15 Koffie met koek bij Happy Cacao, ‘s Landswerf
Speed-debat ‘Ruyters en rovers’ over de
maritieme helden uit het verleden 15.00 Verzamelen bij de foto-expositie in
De Achtertuin, korte bezichtiging
15.15 Wijkwandeling Struisenburg onder leiding
van historicus Dik Vuik
16.15 Koffie met koek bij Happy Cacao,
‘s Landswerf
Speed-debat ‘Ruyters en rovers’ over de maritieme helden uit het verleden

Aanbieding:
Uitgeverij Watermerk biedt deze dag de laatste exemplaren aan van het boek ’s Lands werf.
De roemrijke historie van een bijzondere plek in Rotterdam. (2010, 120 pg) Geschreven door
Piet de Ruiter. Dagprijs: 12,50

 

DE ACHTERTUIN:
KUNST- EN ERFGOEDEXPOSITIES
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 uur Locatie: De Achtertuin, Oostzeedijk 181

De Achtertuin is een bijzondere en spiksplinternieuwe locatie in Kralingen, gefaciliteerd door
The Backyard Farm. Na de opening van de twaalfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk is hier in verschillende zalen ook een expositie met van werk van deelnemende kunstenaars.
Verder zijn er meer dan dertig werken te zien van het Rotterdamse kunstenaars-collectief Karmijn.
Ten slotte is bij De Achtertuin een foto-exposiitie te zien van de bewonersgroep van de buurt Struisenburg. Zij zijn met een erfgoedproject begonnen om de rijke geschiedenis en ontwikkeling van hun buurt in beeld te brengen. Het eerste resultaat is te zien tijdens deze kunstroute: een foto-expositie met historische plekjes in de buurt, vastgelegd in heden en verleden.
In de achtertuin zelf is een atelier gevestigd dat tijdens de opening en in het weekend van 13-14 okt is te bezoeken. Vier jonge illustratoren en ontwerpers, Jasper van Doorn, Tharim Cornelisse, Bas de Geus en Floor Milou Smit met ieder een eigen stijl en interesse exposeren daar hun werk, onder meer prints, zines, muurschilderingen, animaties en 3D renners.
Gedurende het expositieweekend kunt u Floor Smit aan het werk zien in de Achtertuin, waar zij bezig zal zijn met het maken van een muurschildering.

 

Lezing Specerijenhof
Zondag 14 oktober, 11.30 uur
Locatie: De Achtertuin, Oostzeedijk 181

Waarom is er een Specerijenhof in Kralingen? Op die vraag gaat historicus Dik Vuik in tijdens een lezing over het oer-Kralingse bedrijf Sillevoldt, dat met de merknaam Silvo nog steeds in supermarkten is te vinden. Maar er is in Kralingen nog meer van het bedrijf terug te vinden dan alleen die zakjes kruiden…

Bezoek de lezing en ontdek het erfgoed van Sillevoldt.

Gedichten en muziek door Hans Wap en Henk de Bont
Na de lezing treden Henk de Bont en Hans Wap op:
Onze planeet bestaat voor het grootste deel uit water daarom noemen wij haar aarde.
Er groeit van alles en op de bloemen na zijn de meeste planten groen.
Een kleur waar Mondriaan een enorme hekel aan had
Het programma dat u vandaag voorgeschoteld krijgt gaat over omgezaagde bomen, snurkende dichters, over artsen in oorlogstijd, over de eerste en de laatste ademtocht, over het toerisme dat de stad overneemt, over de tuin waarin het elke dag oorlog is.
Henk de Bont: gitaar en zang Hans Wap: gesproken woord
Na het optreden is er een wandeling naar de Specerijenhof, waar een korte bezichting mogelijk is van het voormalige complex van Sillevoldt.