HOTSPOT PARADIJS

Croos, Nivon
Thema ouderenprogramma & kinderprogramma

NIVON
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober, 12.00-18.00 uur exposities
Zaterdag 6 oktober, 15.00-16.30 uur
Workshop tekenen op pianomuziek

Zaterdag 6 oktober, 16.30 uur
Optreden Ad Vermeer

Locatie: Dirk Smitsstraat 76
Bereikbaarheid: Tram 4 & 8 Noordsingel, of bus 38 Admiraal de Ruyterweg (wegens werkzaamheden geen tram en bus op halte Noorderbrug). Parkeren (sector 61): op zaterdag en zondag betaald parkeren tot 18:00 uur. In de aangrenzende sectoren 65 en 75 kunt u op zondag gratis parkeren.

In het NIVON wordt op zaterdag 6 oktober een workshop tekenen op pianomuziek georganiseerd.

Tijdens deze workshop maken de deelnemers tekeningen met pastelkrijt in diverse technieken geïnspireerd door live gespeelde pianomuziek van Irene van Osch. Hierbij worden zij begeleid door kunstenares/tekendocente Hella De Boo. Leeftijd onbelangrijk, geschikt voor jong en oud, ervaring is niet nodig.

Heb je interesse om mee te doen?
Toegang: gratis. Aanmelden is niet nodig.

Ad Vermeer
Ter afsluiting van de workshop treedt Ad Vermeer op. Ad is een Rotterdamse zanger en instrumentalist die speelt op gitaar (akoestisch en elektrisch), mandoline, stringbender, dobro, slide, banjo, bouzouki en viool. Uiteraard zijn alle deelnemers, bezoekers en buurt bewoners uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Zondag 7 oktober, 17.00-18.00 u Optreden Stain Music
Zondag 7 oktober, eten bij André (driegangendiner bij NIVON; 5,00 voor leden, 6,50 voor niet-leden)
Locatie: Dirk Smitsstraat 76

NIVON is gehuisvest in een 130 jaar oud school gebouw dat nog vele authentieke details heeft en alleen al een bezoek waard is.
In de bar exposeert tekenaar en schilder Hans van Rongen (Schiedam, 1950). Hij volgde zijn opleiding aan de academie van beeldende kunsten in Rotterdam. Zijn eerste leermeester was Hendrik de Vries (1891–1985) uit Santpoort. Sinds 1977 is Hans van Rongen actief met opdrachtenwerk, zoals stadsgezichten, portretten en illustraties. Hoewel de figuratie en het ambachtelijke altijd voorop staan, laten zijn grotere schilderwerken vaak een wat meer expressionistische kant zien.
In de grote zaal, eveneens op de begane grond, exposeert de fijnschildergroep van Jan Drenth. Jan Drenth (1943) heeft zich als oud douane-beambte ontwikkeld tot een autodidact kunstenaar. Van 2002 tot 2005 heeft hij zich op de kunstacademie te Wildt, de school voor realistische kunst. Hier maakte hij zich het fijnschilderen meester, waarna hij enkele jaren met acyl op papier schilderde bij beeldend kunstenaar Nelis Oosterwijk (Nivon). Toen Nelis in 2014 stopte, starte Jan met een cursus fijnschilderen met olieverf op paneel. De cursus telt gemiddeld tien cursisten, zowel beginners en gevorderen maar geen van allen heeft ervaring met olieverf op paneel.
De cursus bestaat uit elf lessen en vindt plaats vanaf de eerste woensdagmiddag in februari tot half april en laatste woensdagmiddag in september tot half december.

Stain Music
Op zondag wordt de kunstroute in Crooswijk afgesloten met een optreden van Stain Music (István Ouborg). Deze zanger-gitarist speelt akoustische muziek en heeft een zeer breed repertoire. Zijn voorliefde voor akoestische muziek begon al vroeg. Geïnspireerd door de 2 meter sessies van Jan Douwe Kroeske speelde hij zijn liedjes voor zijn publiek. Tijdens zijn performance gebruikt hij een vocal pedaal die zijn zang een oppepper geeft. Dit geeft een verrassend effect en een mooie sound.

 

PIETJE BELL EN DE BENDE VAN DE ZWARTE HAND
Zondag 7 oktober, 11.30-17.00 uur Locatie: café Croos, Exercitiestraat 2

Midden in de Kinderboekenweek (4 t/m 14 oktober) is Croos de plek waar je als kind wilt zijn! Joris Lutz opent de dag met een optreden rond het liedjes en voorleesboek ‘Fred in de Haven’. Hij zingt liedjes en leest voor uit het boek. Het boek, over de hond Fred die op zoek naar zijn baas in de Rotterdamse haven belandt, is op deze dag ook te koop. Het bevat een CD met de liedjes en prachtige tekeningen van Sebastiaan de Ruiter.

Vervolgens wordt een expositie geopend over de in Crooswijk opgegroeide schijver Chris van Abkoude en zijn geesteskinderen Pietje Bell en Kruimeltje.
Pietje Bell is de Rotterdamse kwajongen die avonturen beleeft in de stad en met zijn vriendjes de ‘Bende van de Zwarte Hand’ vormt. Pietje Bell verbindt generaties Rotterdammers en zijn bende komt deze dag weer helemaal tot leven! Van Abkoude gaf enkele jaren les op een volksschool in Crooswijk voor hij jeugdboeken ging schrijven.
Afgelopen jaar verscheen van de hand van Jan Oudenaarden en Jan Maliepaard de biografie ‘Dat is Pietje Bell. Het geheime leven van Chris van Abkoude.’ over het leven van de schrijver.
Aanstormend literair talent van De Schrijfschool Rotterdam draagt voor uit eigen werk.
Op de boekenkraam vindt je jeugdliteratuur, maar daarnaast ook andere boeken over Kralingen-Crooswijk en gratis exemplaren van de door Dik Vuik, Ron Blom en Wil- lem van Hest samengestelde Wandelgids Crooswijk.

Programma
11.30-12.30 u Optreden Joris Lutz
13.00-17.00 u Voordrachten van verschillende schrijvers en vertoning van de jeugdfilm Pietje Bell bij Croos Boekenkraam