KUNSTROUTE BERICHTEN 2013



Het Vermoeden speelt toneel bij Utopia aan de op zondag 13 oktober bij de Watertorenweg tussen 14.00 en 16.00 uur.
Aansluitend is er een optreden van rockband Het Gebroken Oor tussen 16.00 en 17.00 uur

Aanvullende info:
Het Vermoeden speelt een preview van Philip Glass koopt een brood
In november speelt Het Vermoeden het absurdistische stuk 'Philip Glass koopt een brood' van de Amerikaanse toneelschrijver David Ives op locatie in Kralingen/Crooswijk. Een stuk waarin gesproken wordt zoals de muziek van Philip Glass klinkt. Vol herhalingen en omkeringen. Tijdens de kunstroute is alvast een preview te zien van deze bijzondere voorstelling. Spelers zijn Barrie Kors als de bakker, Pim Dumans als Philip Glass en Adrie van Wijk en Marina Meyers als de twee dames. Regie is van Fedde Spoel.


Voor kinderen is er ook weer genoeg te doen in de aanloop van de kunstroute en tijdens de kunstroute.
Zo is er op zaterdag 5 oktober van 12 tot 13 uur en van 14 tot 15 uur in de speeltuin in Crooswijk op het Schuttersveld creatief kinderwerk met kunstenaar Christien de Jong, die is geïnspireerd door aboriginal kunst.
Aanmelden van tevoren wordt op prijs gesteld, bel 06-13.28.78.86.

Aanstaande zaterdag 5 oktober om 13 uur: opening Straatkunst Rakakker CROOSART BUITENEXPO, in de Rakstraat
Een primeur: de allereerste straatkunstmanifestatie van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk vindt plaats in hartje Crooswijk.
In de Rakstraat is hard gewerkt aan de Rakakker. Een grote buurttuin om naar te kijken, van te eten en om in te feesten. De Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2013 speelt zich dit jaar niet alleen af in galeries en ateliers, maar ook op straat. De CroosArt BuitenExpo is een bijzonder onderdeel van de Kunstroute in Crooswijk.
In schilderingen op wanden en panden in de wijk komt de geschiedenis van Crooswijk beeldend en kleurrijk naar voren. Kunstenaars als Robert Rost, Rikkert Mullenders, Bernd van Buuren, Darrin Umboh, David Louf, Ron Blom, Willem van Hest en Perry de Man geven er met behulp van kwast, spuitbus en viltstift hun eigen interpretatie van.



Hoogtepunt van CroosArt is beschildering van een heel pand op de hoek van de Rakstraat en Schuttersweg door het Crooswijkse collectief de Paradijsvogels.
Tijdens de opening op zaterdag 5 oktober wordt om 13.00 uur de laatste verfstreek op dit enorme project gezet.In heel Nieuw Crooswijk is tijdens CroosArt veel te zien en te beleven. Ateliers, galeries en kunstzinnige winkeltjes zetten hun deuren open. Kinderen trekken met een ArtParade 'Vuurpijl' door de wijk en maken daarna zelf kunst.
Op panelen kan een megakleurplaat worden ingevuld en er zijn workshops tekenen en guerilla-gardening.
De nieuwe buurttuin Rakakker in de Rakstraat, pal naast het spectaculaire beschilderde pand, wordt dë hangout van CroosArt. Hier kun je de route beginnen of eindigen met een kopje koffie, een drankje en een hapje op 5 & 6 oktober van 12 tot 6 uur.



Tijdens het Crooswijkse kunstrouteweekend opent op zondag 6 oktober om 17 uur in de witte slagerij, Rakstraat 2 de video-installatie 'Sea Of Desire' van Rabin Huissen en Robert Stroomberg - Corsage-Studio, een onderzoek van het 'verlangen' met video, beeldhouwwerk en textiele vormgeving. Ook is hun werk te zien bij 'Vleesch noch Vis', het Brugwachtershuisje aan de Zaagmolenbrug.
corsage-studio.com , dewitteslagerij.nl

Galerie Rianne Groen in de Berkelstraat nummer 8 in Kralingen is erbij tijdens de kunstroute Kralingen-Crooswijk met de expositie 'No man steps in the same river twice' van Miko Veldkamp.
De opening is op zaterdag 5 oktober van 18 tot 21 uur.
Miko Veldkamp (Paramaribo, 1982) maakt werk waarin hij terugkeert naar de basis van de schilderkunstige traditie. Zijn schilderijen hebben de vluchtigheid van een enkel moment, als een haastig genomen vakantiekiekje.
In de eerste plaats zijn kleuren en vormen de basis van het werk. Flarden van Veldkamp's jeugd in Suriname raken bredere thematieken als kolonialisme en exotisme.
riannegroen.com



Extra in Crooswijk in het Heinekengebouw:
Kunst, presentatie Dik Vuik & Erika Blikman & column Arjen Baas
Op zaterdag 5 oktober presenteren Dik Vuik en Erika Blikman het project 'De Heineken Familie', verzamelde verhalen en foto's van oud-medewerkers van de brouwerij in Crooswijk. In 2014 te verschijnen in boekvorm.
Arjen Baas, één van de bestuursleden van de kunstroute, leest tijdens de presentatie een persoonlijke column over zijn vader, die bijna 30 jaar bij Heineken werkte.
De presentatie is in het Heinekenhuis aan de Crooswijksesingel en begint om 17.00 uur.



Jazz in het Kunstroute-Crooswijk-weekend, zondag 6 oktober
In combinatie met veel (buiten)kunst kijken een mooie aanvulling op de tweede dag van het Kunstroute-Crooswijk-weekend op zondagmiddag 6 oktober, 14 uur: een jazzconcert in de speeltuin op het Schuttersveld: Lamoer.
Zoals alles is ook dit gratis; organisatie Nico Piek; dansen toegestaan! jazzincrooswijk.nl
Vanaf 17 uur verder feesten in het Nivon-gebouw met meer kunst, de vooraankondiging van de Crooswijkse wandelgids, (Crooswijkse) kunst, eten, drinken, Crooswijkse gedichten van Joop van den Bos en 1/2-watt-muziek van Bruusq.




Temporary art gallery Quint Hartman op de Oudedijk 177 b opende op 20 september zijn deuren met een expositie van Ytsen Engelsma en Gustav Sörenson, was net niet op tijd voor de uitgebreide programmakrant van de Ster, maar is erbij tijdens de kunstroute in Kralingen. quinthartmann.com


Yolanda van den Bosse exposeert in een etalage van de Vlietlaan
Halverwege winkelstraat Vlietlaan in Kralingen zijn vier schilderijen van Yolande van den Bosse, portretten. Ook tijdens de route dag en nacht te zien.



Expositieruimte 'Vleesch noch Vis', op de grens van Crooswijk en het Oude Noorden is een initiatief van kunstpodium De Witte Slagerij en Stichting Brugwachtershuisjes en opent met een expositie van Denise Collignon & Aniek Meeldijk.





De start van de promotie-campagne van de 7e kunstroute tijdens de drakenbootrace aan de Kralingse plas, zondag 1 september