Nieuws

7 oktober 2011
Het rijk van Kralingen, Oudedijk 239
Zaterdag 8 oktober om 17.00 uur, aansluitend op de kunstroute, leest de Crooswijkse dichter Joop van den Bos in kunstcafé Het rijk van Kralingen Rotterdamse gedichten. Hij doet dat op zijn eigen, karakterstieke wijze.
Een aanrader voor iedereen met een hart dat klopt voor deze stad.

7 oktober 2011
Sfeer, lusthofstraat 45
De Kralingse lunchroom Sfeer serveert op zaterdag 8 oktober een speciaal kunstroutemenu.
Dat ziet er als volgt uit:
Een kopje koffie en/of thee, 3 mini sandwiches, rosbief, zalm, kaas. Een mini quiche met spinazie, champions en gesmolten kaas, met taart ter afsluiting.
Dit wordt aangeboden voor de prijs van € 15,95.

7 oktober 2011
Het ukulelle paradijs, paradijslaan 132a
Zondagmiddag om 13.00 uur is iedereen welkom om mee te doen met het zero fingers liedje de gouden hoefkes.
Naast de drie paarden die te gast zijn op lokatie worden er muziek en film opnames gemaakt voor een bijzondere videoclip!
Dresscode: het Wilde Westen5 oktober 2011
Jan de Grauw geeft toelichting op zijn werk en Ad Vermeer speelt gitaar
Zaterdag 8 oktober geeft Jan de Grauw in Pro Rege een openbare toelichting op zijn werk en speelt Ad Vermeer passende werken op gitaar, om 16.00 uur bent u van harte welkom!

5 oktober 2011
Wandelen met Vera op zondag
Vera maakt een wandeling langs kunst in openbare ruimte op zondag 9 oktober vanaf Nivon van 13.00 uur tot 14.00 uu met uitloop, reserveren: 010-2132941. De mobiel staat aan, dus laatkomers kunnen aansluiten.

30 september 2011
Pop-up Galerie op de Kortekade
Schuin tegenover de nieuwe culinaire hotspot Vicini op de Kortekade 63 heeft Bob Smit Gallery een Pop-up Galerie ingericht. Hedendaagse kunst, voornamelijk objecten en schilderijen, zijn te bekijken, zelfs als de galerie gesloten is. In Vicini zelf, onderdeel van de culinaire kunstroute, is tevens een verzamel tentoonstelling te zien van werk van fotografen uit Crooswijk en Kralingen.


werk van Richard Hutten te zien bij de Pop-up Galerie van Bob Smit

Pop-up Galerie

Galerie Iris Cornelis
Sanne Luijben, Noah van Dongen en Monique Benthin
Frank Taal Galerie
Saminta Ekeland
Galerie Zic Zerp
Josepha de Jong en Sarah van der Pols
HB galerie
Wietske Eken
Bob Smit
Mischa van der Wekke, Tjaling Visser, Rolf.fr , Laurien Dumbar, Karin van der Veen, Thomas I’ Anson galerie Hommes
Francoise Magrangeas, Enrico Tealdi en Anton Vrede
Frans de Winter toont eigen werk
Meer informatie: www.franktaal.nl
30 september 2011
Pop-up etalages op de Goudserijweg
In vier etalages op de Goudse Rijweg, die Kralingen met Crooswijk verbindt, zijn werken tentoon gesteld van vier kunstenaars.

30 september 2011
Het topje van de Boszoom, Boszoom 60, locatie 47 op de kunstroute-kaart
Hugo Lammerink toont een overzicht van 8 jaar interdisciplinaire kunstprojecten op boerderijcomplex de Boszoom. Met installaties, films, schilderijen, tekeningen en sculpturen van: Hans Kok (Xox), Stephan Schmidt (Helmuth Ziegenmalte), Vicente Fita Botet, Fred Schurink, Hugo Lammerink (Humango), Andries Micke, Henri van Zanten, Bas van de Tas, Larisa Rezun, Svetlana Prigoditch, Maxim Sinderovich, Rita Vilhena, Astrid Leegwater (Hoidesign), Jup de Heer, Joke Olthaar (Theater Grrr), Theo Huijgens, Richard van Beek en de deelnemers van labdeverstedelijking.n
Geopend tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Zaterdagavond is er vanaf 19.00 uureen programma met theater Grrr, een 20 koppige samba band en performances.
Kijk voor meer informatie op boszoomsolutions.nl

impressie van de locatie van het topje van de Boszoom

30 september 2011
Cultuurdebat in Podium O950 op zondag 2 oktober, 16.30 - 17.30 uur.
Onderwerp: 'Zin en onzin van kunstroutes'.
Een breed publiek kan in discussie gaan met een panel van kunst- en cultuurprominenten, bestaande uit Marita Beukers, Ron Blom, Theo Cornelissen en Bob Smit.
Moderator is Jan de Grauw.

26 september 2011
Fotografen in Vicini
Vrijdag 30 september, opening
In de nieuwe Kralingse culinaire hotspot Vicini (Kortekade) is een grote overzichtstentoonstelling te zien van fotografen die dit jaar deelnemen aan de Kunstroute. In het restaurant is van elke fotograaf een foto te zien. In het souterrain is ruim 50 meter wand gevuld met verzameld werk van de fotografen.
Curator Jan de Grauw geeft tijdens de opening, samen met gastheer Remco Witberg van Vicini, om 17.30 uur een toelichting op de foto-expositie.
'Fotografen in Vicini' is de gehele maand oktober te zien.

26 september 2011
Kinderkunstroute
Kinderen van scholen in Kralingen-Crooswijk laten zich op 1 oktober bij buurthuis Goudserijweg en het Nivon (Dirk Smitsstraat) inspireren door kunstenaars en werken vervolgens aan hun eigen kunst. Journalistieke kinderpersgroepen ondervragen de makers van de kinderkunst en leggen de resultaten vast in het document 'The making of'.
Er wordt onder meer gewerkt met muziek, beeldende kunst, video en journalistiek. 's Middags worden de ervaringen verwerkt in een expositie, een film en een muzikale theatershow.
De expositie is ook te zien tijdens het Kunstroute weekend op 8 en 9 oktober in Nivon, Dirk Smitsstraat 76.

26 september 2011
Kunstveiling in Podium O 950
zondag 2 oktober, 18.00 uur - 19.30 uur
Veilingmeesters Kees Vrijdag en Gerda Verhaar Eeuwijk presenteren op 2 oktober na het Cultuurdebat op speelse wijze een Kunstveiling. Zij veilen werk dat speciaal voor deze gelegenheid is aangeboden door de deelnemende kunstenaars van de Kunstroute. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de Kunstroute.
De aangeboden kunstwerken kunnen van tevoren zowel op de website als in Podium O 950 worden bekeken.
veilingcatalogus

22 september 2011
De Kunstroute in de Pers: Jong 010 - Dé Rotterdamse Kinderkrant
'Kinderkunstroute'

22 september 2011
De Kunstroute in de Pers: Rotterdam-Noord Dichtbij
'Nieuwe weg voor de Kunstroute'

16 september 2011
De kunstroute op de kunst- en antiekmarkt
Op zondag 25 september vindt voor de tweede maal de Kralingse kunst- en antiekmarkt plaats.
Op de Admiraliteitskade organiseert Mary-Ann Consultants
( mary-ann.nl/kunstenantiekdagenkralingen2011.php) weer vanaf 11 uur de afwisselende markt, waar ook een aantal kunstroute-kunstenaars te vinden zullen zijn.
Ook hier is natuurlijk de catalogus van de kunstroute gratis mee te nemen.


Workshop-voorbereiding voor de kinderkunstroute
in de Witte Slagerij in Crooswijk


Kunstroute-bespreking in Galerie Kralingen


Werk inleveren en ophalen promotie-materiaal
in Galerie Kralingen
7 september 2011
Kunstroute Kralingen-Crooswijk van start met 'Fashion & Design'
De Kunstroute Kralingen-Crooswijk viert dit jaar haar vijfde uitvoering. Met de lustrumeditie wordt de weg naar vernieuwing ingeslagen. Meer dan ooit krijgt jong en aanstormend talent de kans om zich te laten zien. Vier weken lang zijn er exposities en evenementen rond kunst en cultuur in Kralingen-Crooswijk.

Het openingsevenement is de expositie Fashion & Design in Podium O950. Curator Elske Revelman de Vries heeft een prikkelende expositie samengesteld. Er is werk te zien van Peter en Mirjam Carels (Ode aan U), Kavita Doekharan, Mirjam Peters, Heike Rabe (Heksenvuur), Esther Stasse, Marielle Wichards en Elske Revelman de Vries.

Van draagbare kunst en vilten kleding en wandkleden tot keramiek en kunstgerelateerde woonaccessoires, Podium O950 biedt een verrassend kijkje in de keuken van mode en design. De expositie is te zien vanaf de opening tot en met het Kunstroute weekend op de zondagen tot en met 9 oktober. De catalogus met het volledige programma is vanaf 14 september beschikbaar bij onder meer het deelgemeentekantoor, de wijkbibliotheek en galeries.

pening Fashion & Design: zondag 18 september, 17.30 uur
Adres: Podium O950 (Oostmaaslaan 950)

Voor meer informatie:
Elske Revelman de Vries (curator), tel. 06-1328 7886
Jan de Grauw (voorzitter) 010-452 26 25, of:
Willem van Hest (coördinator) 06-1482 7432
augustus 2011
Vier weken kunst en cultuur in de vernieuwde vijfde Kunstroute Kralingen-Crooswijk
Begon de Kunstroute Kralingen-Crooswijk als een atelierroute van één weekend, nu heeft het programma zich uitgebreid over vier weken. Het lustrum biedt bijna honderd kunstenaars in heel Kralingen-Crooswijk gelegenheid om hun werk te laten zien. In ateliers, galeries en andere bijzondere plekken in Kralingen-Crooswijk is gratis een kijkje te nemen in 'de keuken' van de schilder, fotograaf, beeldhouwer, designer, keramist, tekenaar of videokunstenaar.

Thema exposities
Maar deze Kunstroute is veel meer dan een weekend vol 'open deuren'.
De Kunstroute Kralingen-Crooswijk slaat de weg naar vernieuwing in voor jong aanstormend talent in onze deelgemeente. De vernieuwde Kunstroute biedt daarom vier weken lang een programma met veel diversiteit en kwaliteit. Nieuw zijn dit jaar onder meer de speciale themalocaties, waar een curator een samenhangende expositie maakt over bijvoorbeeld product & fashion design, fotografie, Community Art en educatieve kunst. Ook cultureel erfgoed in de deelgemeente krijgt dit jaar in samenwerking met onder meer Museum Rotterdam aandacht in exposities.

Pop-up Galeries en culinaire verrassingen
Verder zijn de Pop-up Galleries een nieuw verschijnsel in de Kunstroute Kralingen Crooswijk. Dit zijn leegstaande panden, die in samenwerking met Bob Smit Gallery en makelaars tijdelijk worden ingericht als expositieruimte. Deze verrassingslocaties worden kort voor de Kunstroute bekend gemaakt op de website. Er is voor de eerste keer een Culinaire Route, waarbij lekker eten en kunst & cultuur hand in hand gaan.

Kinderkunstroute
Ook kinderen kunnen dit jaar volop meedoen aan kunstzinnige activiteiten in Kralingen-Crooswijk. Leerlingen van diverse scholen maken onder begeleiding zelf kunst, muziek en videoreportages. De kinderen leggen zelf journalistiek hun inspanningen vast in 'The Making of...'. Hun werk wordt tijdens de Kunstroute geëxposeerd bij het Nivon.

Veiling en preview
Daarnaast zijn er nog andere locaties waar het werk van meerdere kunstenaars kun worden bekeken. Zo vindt bij Podium O 950 een kunstveiling plaats, waarmee de organisatie van de Kunstroute wordt ondersteund. In de Witte Slagerij in Crooswijk is een preview, in Galerie Kralingen een grote overzichtstentoonstelling en ook bij Pro Rege zijn verschillende kunstenaars aanwezig.

Kunstdebat
Tenslotte wordt tijdens een debat volop gelegenheid gegeven aan publiek en deelnemers om over de waarde van kunstroutes mee te denken en te praten. Met het debat over 'Zin en onzin van kunstroutes' wil de Stichting Kunstroute Kralingen-Crooswijk zichzelf vooral scherp houden en de eigen kunstroute meer diepgang geven.

De Kunstroute Kralingen-Crooswijk wordt mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van tal van sponsors en subsidiegevers, alsmede de deelnemende kunstenaars.
15 juni 2011
POP-UP GALERIES
Pop-up galleries zijn een nieuw verschijnsel in de Kunstroute Kralingen-Crooswijk.
Een Pop-up Galerie is een leegstaande vastgoed locatie die tijdelijk wordt ingericht als expositieruimte.
De jonge en ambitieuze Bob Smit, die sinds april een Gallery heeft aan de Kortekade 65-A, verzorgt met een netwerk van nieuwe eigentijdse galeristen deze Pop-up exposities.
6 juni 2011
VERNIEUWINGEN
De Kunstroute vernieuwt dit jaar om aantrekkelijker te worden voor jongere creatieve professionals. Dit is direct terug te zien in de nieuwe vormgeving.
Ook wordt de Kunstroute dit jaar verbeterd door de kwaliteit te verhogen, de diversiteit te vergroten en de Kunstroute duidelijker te profileren.
Om verdieping tot stand te brengen en scherp te blijven vindt een debat plaats over de zin en onzin van kunstroutes. Dit jaar zijn expliciet culinaire locaties een aanloop naar een toekomstige culinaire kunstroute.
Verder is er voor het eerst een kinderkunstroute. Die vindt plaats in het weekeinde van 1 en 2 oktober.
16 mei 2011
VERZAMELLOKATIES
Om nog meer kwaliteit te bieden zijn er speciale verzamellocaties waar een curator een samenhangende expositie maakt.
Er zijn curatoren voor productdesign & fashiondesign en fotografie. Verder wordt van het cultureel erfgoed in de deelgemeente een expositie samengesteld, onder meer over de Jamin fabriek en het Holland Pop festival van 1970.
15 mei 2011
KINDERKUNSTROUTE
Voor de eerste keer wordt de Kunstroute Kralingen-Crooswijk voorafgegaan door een kinderkunstroute.
Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober kunnen kinderen 's ochtends werken aan eigen creaties, daarbij geïnspireerd door professionele kunstenaars. Journalistieke kindergroepen bezoeken en ondervragen de andere kinderwerkgroepen en leggen hun resultaten vast in een document 'The making of'.
's Middags worden de ervaringen verwerkt tot een expositie, een film en een muzikale theatershow in het Nivon.
De gehele expositie zal de week erop tijdens de Kunstroute te zien zijn in het Nivon.