Dit was de 8e Kunstroute Kralingen-Crooswijk - september & oktober 2014

Foto's van Marita Beukers, Ida Broekhart, Willem van Hest e.a.

Column

Spiegel
door: Arjen Baas - 3 september 2014

Het is nog niet zo makkelijk te vinden.
Met de gekregen uitleg in mijn achterhoofd loop ik de statige laan op in de richting van de kapel. Aan weerszijde hoge bomen. Het is prachtig weer. Na de kapel sla ik af naar links, het tweede pad is mij verteld. Een klein bord steekt net ver genoeg uit de grond om de tekst te kunnen lezen; 'Kastanjelaan'. Daarnaast een bordje met het opschrift: 'De algemene graven op vak H met de nummers 3518 t/m 3729 worden per 1 juli 2014 geruimd'. Dan een telefoonnummer voor informatie. Zo gaat dat. Maar het graf waar ik naar zoek is er nog; het ligt er al zo'n 120 jaar. Gekochte graven worden niet geruimd.

Tussen graven en muren met urnen wandel ik verder. Zonnestralen vallen tussen takken en gebladerte. Boven in de bomen kwettert een zwerm halsbandparkieten. Het mooie weer, de kwetterende vogels en de planten- en bloemenweelde brengen mij in een lichte, bijna vrolijke stemming. En dat op een begraafplaats. Tegen een laag hegje staat een rij van bezems, schoffels en harken. Er is niemand te zien. Aan het eind van de pad kom ik bij een poort; de oorspronkelijke ingang van begraafplaats. Hier moet het ergens zijn. Het graf zou op een soort terp liggen. Hoewel het me goed is uitgelegd, moet ik toch even zoeken. Net als ik mijn telefoon wil pakken om meer uitleg te vragen, valt mijn oog op de steen waarop de naam prijkt die ik zoek: 'Familiegraf Rochussen'. Daaronder een rij namen. Helemaal onderaan, de naam van degene die we dit jaar zo ongeveer tot de beschermheilige van de kunstroute hebben gemaakt:

Charles Rochussen
1 augustus 1814 - 22 september 1894

Vanaf het moment van de ontdekking van de 200ste geboortedag van Charles Rochussen kreeg de kunstroute 2014 een extra dimensie. Charles Rochussen; toonaangevend Rotterdams schilder, ontwerper, bestuurder, vermeend Kralinger van geboorte en begraven in Crooswijk. Een lichte euforie maakte zich meester van de organisatoren van de kunstroute. Een belangrijke doorgaande weg vanuit het Centrum naar Delfshaven draagt de naam van deze Rotterdamse meester. Dit doet veronderstellen dat hij een belangrijke plaats heeft in de geschiedenis van deze stad. En dat initiatieven voor een herdenking van Rochussen warm onthaald zullen worden. Niets is minder waar. Rochussen blijkt voor te komen in het stratenboek van Rotterdam, maar niet in het collectieve geheugen van de Rotterdammers. Veel werken van Rochussen zijn in depots terecht gekomen; schilderijen in dat van museum Boijmans, prenten in het depot van de Rotterdamse archiefdienst. Een tegenvaller. Het is nog erger; sommigen brengen hem in verband met de slavenhandel waar zijn voorvaderen zich aan bezondigd hebben, maar uit niets blijkt dat hij daar ook maar iets mee te maken had. Of het moet zijn dat hij een versie van De negerhut van oom Tom illustreerde.

Een bezoek aan de directeur van de Rotterdamse archiefdienst maakte duidelijk dat het inderdaad hard nodig is om deze kleurrijke stadgenoot, geworteld in Kralingen-Crooswijk uit de mottenballen te halen. Een uitdaging voor de organisatie van de kunstroute. Rotterdammers, de inwoners van Kralingen-Crooswijk in het bijzonder, worden getrakteerd op lezingen, een boekje en een herdenking. Dat laatste gebeurt op de plek van zijn laatste rustplaats; in de kapel van de begraafplaats Crooswijk en op de lommerrijke plek waar ik nu sta; zijn graf. En ook na de kunstroute gaat het zendingswerk door. In een programma voor de bewoners van de Rochussenstraat. De echo van Rochussen zal klinken over deze stad.

Over de Kerkenlaan wandel ik terug naar de uitgang. Ik passeer een veldje met oude graven die zijn overgebracht uit oude Rotterdamse kerken. Uit de Grote kerk, na het bombardement en uit de Oosterkerk. Die stond in de Hoogstraat en werd kort voor de oorlog gesloopt. Deze begraafplaats staat voor Rotterdamse geschiedenis; de bijzondere grafmonumenten, de prachtige beelden en de doden, bekende en onbekende rotterdammers. Aan het eind van het pad valt mijn oog op een plaat glanzend zwart graniet. Daarop de naam van degene die er begraven ligt en de datum van geboorte en van sterven. Bijna 66 jaar oud, reken ik snel uit. Daaronder een tekst van de Iraanse dichter Ahmad Shamlu: 'Ik zet een spiegel tegenover jouw spiegel om jouw beeld oneindig te weerkaatsen'. Prachtig! En een opsteker voor de taak die wij op ons genomen hebben.

Ik wens u een mooie kunstroute.

Arjen Baas

12 juni 2013: column 'Verbeelding' - Arjen Baas
september 2013: column 'Zóóóó 2013...' - Dik Vuik
11 jan 2014: column 'Nu of nooit' - Arjen Baas'
27 april 2014: column 'Laat de zomer maar komen...' - Dik Vuik'


De datsja!-workshop in Pniël op de Oudedijk 15, zaterdag 12 okt 2013 De resultaten waren 's avonds te zien tijdens drukbezocht optredens: muziek, verhalen, gedichten & rappende meisjes.Vrijdagavond 11 oktober 2013 in the kitchen: de opening van het Kralingse kunstroute-weekend.
Vandaag en morgen 12 & 13 okt 2013 van 12 tot 6: op 40 locaties werk van 120 kunstenaars. Vanmiddag om half 6: de afsluiting van de eerste dag in Pniël met exposities, muziek, verhalen & gedichten.Donderdagmiddag 10 oktober 2013 opende Arjen Baas de expositie van JAYVEN in De Steek, een van de exposities in het kader van het Kralingse Kunstroute-weekend


foto's Ida Broekhart, Wil Verkleij en Willem van HestDe artparade 'Vuurpijl' opent de Crooswijkse kunstroute op zaterdag 5 oktober 2013voor het door de paradijsvogels beschilderde gebouw tijdens Croosart-buitenkunst in de Rakakker
foto: Wil VerkleijPaulette Verbist & artpade 'vuurpijl' opende de overzichtsexpositie van de 7e kunstroute Kralingen-Crooswijk in galerie Kralingen op vrijdag 4 oktober 2013Maarten Laupman opent de foto-tentoonstelling in Buitenhuys Kralingen , donderdagmiddag 3 oktober 2013Donderdagavond in galerie Kralingen: het concert van Cruise Control en gedichten bij de tekeningen van Manuel Kneepkens (2013)
Naast de exposities vinden de volgende evenementen plaats:


KUNSTWEEKEND KRALINGEN

VRIJDAG 10 OKT. | 17.30 uur

Opening overzichtsexpositie fotografie (t/m 5 november)
Osteria & Mercato Vicini | Kortekade 63


De Hef, door Marita Beukers

Opening van de expositie van aan de Kunstroute deelnemende fotografen door Margot Annuschek, educatief medewerkster van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
De feestelijke opening wordt muzikaal opgeluisterd door een optreden van de Kralingse gitarist Ad Vermeer.
Speciaal voor de gelegenheid improviseert hij op het thema: 'Verstilde Beelden'.
De tentoonstelling is tot en met 5 november te bezoeken


Margot Annuschek


Wil Verkleij


Marita Beukers

ZATERDAG 11 OKTOBER 11.00 uur
Opening kunstweekend Kralingen
Pniël | Oudedijk 15

Muzikale opening met koffie. U kunt een expositie en de resultaten van de wildbrei-actie bekijken. Optredens van de Artparade, Kwartet 4Now en dichter Joop van den Bos.
U kunt nog tot 6 oktober meebreien!
Meer informatie vindt u op: pniel.leliezorggroep.nlZATERDAG 11 OKT. | 11.00 uur - Artparade
Laat u meevoeren door de kunstoptocht die vanaf 11.00 uur door Kralingen trekt, om ca. 11.30 uur een optreden verzorgt in Pniël en u vanaf 12.00 uur meeneemt naar een aantal ateliers en een galerie in de buurt.


klik hier voor een vergroting


Klik: Artparade op Facebook

ZATERDAG 11 OKTOBERR
12.00 uur - Arte Concordia

De TROMBONEKLAS van het ROTTERDAMS CONSERVATORIUM speelt 'DUSK' uit 'MUSIC FROM WILDERNESS LAKE' van R. MURRAY SCHAFER.

ZATERDAG 11 OKTOBER | 20.00 uur
De Witte Slagerij, Rakstraat 2 in Crooswijk

'I'm Fine' door Sophie de Vos
muziek: Iris van der Valk
Sophie de Vos gaat over haar expositie 'I'm fine' in gesprek met Hugo Borst en Nico Dijkshoorn
lees hier verder over de tentoonstelling

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
14.00 - 22.00 uur
Gratis portretfoto's door Rogier Maaskant

Honingerdijk 99 B (Parkeren gratis) - Portretsessies op elk heel uur van 14.00 tot 22.00 uur.
In het weekend van 11 & 12 oktober start op ieder heel uur, van 14.00 tot 22.00 uur, een portretsessie van 20 minuten.
Per sessie is er plaats voor ongeveer vijf mensen. U kunt zich tot woensdag 8 oktober aanmelden met voorkeur voor datum en tijd via contact@rogiermaaskant.com, maar natuurlijk ook gewoon langskomen. Daarnaast exposeer ik nieuw werk. Wat precies, daar kan ik nog niets over zeggen.
Rogier Maaskant is beeldend kunstenaar en all-round fotograaf. Zijn portretten verschenen o.a. in de VPRO-Gids, Intermediair en de New York Times rogiermaaskant.comZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
12.00 - 16.00 uur
Restauratie Mausoleum

Begraafplaats Oud Kralingen | Laan van Oud Kralingen 1
Het mausoleum van de familie Kruyff dateert van 1911. Het is een van de weinige mausolea in Nederland en daarom op de monumentenlijst geplaatst. De kelder wordt omgebouwd tot columbarium. Op 11 en 12 oktober kunt u rondkijken tijdens de restauratie en een bezoek brengen aan de kelder, het toekomstig columbarium. Verzamelen in de aula (doorlopen vanaf de parkeerplaats naar het eind van de oprijlaan). Korte lezing op zaterdag en zondagmiddag om 15.00 uur.

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
12.00 - 18.00 uur
Demonstratie Zilvergieten
- Atelier Bernarda Roelofs | Oostmaaslaan 35-B
In de cursusruimte van haar atelier geeft edelsmid Bernarda Roelofs een demonstratie zilvergieten. info@bernardaroelofs.nl

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
12.00 - 18.00 uur
Muziek en tentoonstellingen

Lambertusstraat 104
In een oud schoolgebouw aan de Lambertusstraat werken verschillende kunstenaars. Tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk ontvangen zij u graag in hun atelier.
Naast een kopje koffie of thee en natuurlijk een diversiteit aan kunst wordt u getrakteerd op optredens van het Retorisch Kwartet, Canto Lyrico en dichters Floor Leemans en Yvonne van der Haven.

Programma:
Retorisch Kwartet (zat. 12.00 uur en 15.00 uur)
Floor Leemans (zat. 13.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur)
Canto Lyrico (zon. 13.00 uur en 15.00 uur)
Yvonne van der Haven (zon. 14.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur).

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
14.00 & 16.00 uur
Erasmus Universiteit | Rondleiding en exposities
Burgemeester Oudlaan 50
De kunstroute van de Erasmus Universiteit omvat onder meer werken van Karel Appel, Luuk Bode, Charlotte van Pallandt en Constance Wibaut.
In de Erasmus Galerij kunt u de tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Bodewits (1971-2014) bezoeken.
Op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen om 14.00 en 16.00 uur, waarbij ook de expositie van Sylvie Overheul in de Facultyclub wordt bezocht. Voor de rondleidingen graag vooraf aan melden bij kunstzaken@efb.eur.nl. Vermeld s.v.p. bij het onderwerp 'rondleiding kunstroute'.

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
12.00 - 18.00 uur - Kunst beweegt mensen

Wim Wiegmann beweegt met een mobiele videopresentatie door Kralingen.
Doorlopend vertoont hij korte documentaire ontboezemingen, niet gebonden aan locaties maar wel verbonden met kunst.
zie: wimw.kw.nl/kunstroute en vimeo.com/dutchdocu

ZONDAG 12 OKTOBER | 15.00 uur
Opening expositie 'Aan Zee' van Jan M. de Grauw
(t/m 19 nov.)
De Steek | Lusthofstraat 2-A
Muziekperformance 'Zeegeluiden' van de multi-instrumentalist Ad Vermeer en toelichting op het geëxposeerde werk door de exposant.

ZONDAG 12 OKTOBER | 16.00 & 17.00 uur
Muzikaal optreden

Pro Rege | Oudedijk 113
'Dave's wave', Dave op gitaar.

T/M ZONDAG 12 OKT. - Arte Concordia | Beelden & installaties in de openlucht
Zaterdag 13 september is de tweede editie van Arte Concordia luisterrijk geopend.
Aan de sfeervolle Avenue Concordia zijn beelden en installaties te zien van de Rotterdamse kunstenaars Douwe Halbertsma, Karin de Visser, Humango, Kees Buckens, Hendri van der Putten, Egied Simons, George Belzer, Carla Feijen en Jacqueline Specken, Chantal van Heeswijk en Cora Moret.
De afsluiting van de tentoonstelling is op zondag 12 oktober tijdens het kunstweekend Kralingen.
Meer informatie over de deelnemende kunstenaars, het programma en de activiteiten vindt u in weekblad De Ster, bij boekhandel Amesz en op arteconcordia.nl.
Kom kijken en laat u verrassen!
Contactpersoon: Cora Moret. Arte Concordia is mogelijk gemaakt door de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, het Elise Mathilde Fonds, Kunstroute Kralingen-Crooswijk en diverse sponsors.
KinderKunstRoute Kralingen

ZATERDAG 11 & ZON. 12 OKTOBER
12.00 - 18.00 uur - Kinder Krabbels

Kindertekeningen op keramiek door Bregje van den Berg
Vicini | Kortekade 63-69. Vereeuwig je eigen kinderkunstwerk op keramiek.

Leef je uit en maak je eigen kunstwerk! Bregje zal de tekening/schildering vereeuwigen op keramiek naar keuze. Van pizzabord tot kaasplank..maak je eigen servies! Ook een bijzonder cadeau voor opa of oma, Vaderdag of Moederdag.
kinderkrabbels.nl

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
12.00 - 18.00 uur - Kunstlessen voor kinderen

Creatief van Huis Uit, Noordeinde 6-A
Ilse Heij geeft lessen tekenen, druktechnieken, knutselen en poppentheater aan kinderen. creatiefvanhuisuit.nl

ZATERDAG 11 & ZONDAG 12 OKTOBER
12.00 - 18.00 uur
Beginnerscursus Speksteenbewerking

Atelier Camille et Auguste | Oudedijk 209-A
Geniet ongestoord van de Kunstroute en meldt uw kind voor een beginnerscursus Speksteen bij Norbert Hugenholtz. Norbert Hugenholtz werkt voornamelijk figuratief in hard en zacht gesteente.
U kunt ongestoord genieten van de Kunstroute door uw kind aan te melden voor een beginnerscursus Speksteen.
Tel: (010) 4129830.


KUNSTROUTE CULINAIR

Op een aantal locaties kunt u even uitrusten van het kunstkijken en iets eten of drinken.

KOFFIE5EURO | Paradijslaan 130-B | vanaf 11.00 uur open
Hangout van Kunstweekend Crooswijk op 4 en 5 oktober. Koffie, hapjes en drankjes.

POTTENBAKKERIJ HEKSENVUUR | Paradijslaan 118-A - Pop-up café op 4 en 5 oktober: koffie en taart van Rotterdams serviesgoed tegen een kleine vergoeding. heksenvuur.nl

DE STEEK | Hoek Lusthofstraat -Waterloostraat
Dit gezellige eetcafé is op 11 en 12 oktober geopend van 12.00 tot 24.00 uur
Naast de gewone kaart, kunt u tijdens de kunstroute genieten van Salade De Steek met stukjes biefstuk, Bal gehakt De Steek met gebakken champignons en Tosti De Steek.
iens.nl/restaurant/32689/rotterdam-de-steek

KUNSTCAFE RIJK VAN KRALINGEN
Oudedijk 239-A - Café en galerie.
Speciale aanbieding voor de Kunstroute: gepekelde en op eikenhouten vuur gerookte kippenpoot met gebakken aardappelen en salade voor € 7,50.

OSTERIA VICINI | Kortekade 63, Italiaanse buurtrestaurant - open van 9.30 tot 23.30 uur.
In dit Italiaanse buurtrestaurant kunt u terecht voor een espresso, focaccia of een diner met het hele gezin. Geopend van 9.30 tot 23.30 uur.
vicinirotterdam.nl

THE KITCHEN | Willem Ruyslaan 223 | vanaf 7.00 uur open
Bar, café en Europees restaurant op een nieuwe locatie met een nieuw menu.
The Kitchen biedt tijdens de kunstroute koffie en een taartje naar keuze aan voor € 4,25.
www.the-kitchen.nl

BUITENHUYS KRALINGEN
Louise de Colignylaan 302
Uitgebreid café-restaurant. U kunt hier vanaf 12.00 uur terecht voor koffie, lunch, een bittergarnituur of een diner.


  like ons op facebook en volg ons op twitter

'De Crooswijkse plas', een nieuw straatkunstwerk in de Paradijslaan
Foto's van een zonnige middag in het kader van de kinderkunstroute en de artparade: de onthulling op de Pardijslaan op 11 juni 2014. Naast de 'Crooswijkse plas'-panelen was er ook de bijpassende zeefdruk door - de ontmoeting - en was de nazit in de Rakakker-tuin.
één van de panelen van het kunstwerk


KKC Podium Literatuur in Eetcafé De Steek

Je komt binnen met je droom in het rood vandaag.
Je kijkt of er niets te zien is, zo kijk je! Maar hoe je stem ook woorden gebruikt, als om te zeggen, wat er te zeggen valt, je komt binnen heel gewoon, alsof er geen verscholen droom over je gelaat gaat.
Je komt binnen vandaag, met dat rood, juist met dat rood, dat alles anders maakt.
Maar je doet of er niets aan de hand is, dat het gewoon is dat je bestaat, dat je er bent! Zo spiegelend schoon!
Je komt binnen heel gewoon!


Dit gedicht van de Kralingse dichter Joop van den Bos werd door hemzelf voorgedragen tijdens het 'KKC Podium Literatuur' in Eetcafé De Steek in de Lusthofstraat in Kralingen op 27 april 2014.
Het sluitstuk van een geslaagde 'literaire middag', met vijf dichters, een columnist en de barbershop singers '4 NOW', georganiseerd door de Kunstroute Kralingen-Crooswijk.
De Kunstroute stookt in de aanloop naar de Kunstroute in oktober het vuurtje alvast een beetje op.
(Met dank aan de Ster)


Kunstlezing door Alma Brevé

Het aankoopbeleid van Museum Boymans-van Beuningen door Renilde Hamacher; moderne kunst in de jaren 1962-1978
3 april 2014


Alma Brevé foto Marita Beukers

klik hier voor meer info over de lezing


Nieuwjaarsreceptie Kunstroute
11 januari 2014

klik hier voor meer foto's
Foto'van Kunstroute Kralingen-Crooswijk 2013 van Marita Beukers, Vera Harmsen & Willem van Hest


kinderen & optocht in Crooswijk


Kunstroute in KralingenKUNSTWEEKEND CROOSWIJK

Klik hier voor foto's op Facebook over het Crooswijkse kunstroute-weekend

ZONDAG 5 OKT. | 11.00 - 13.00 uur
Lezing Charles Rochussen
Algemene Begraafplaats Crooswijk | Kerkhoflaan 1
Lezing, wandeling en expositie over de schilder Charles Rochussen. Monique Groeneweg en Dik Vuik geven een lezing over de schilder Charles Rochussen en zijn tijd.
Rochussen werd precies 200 jaar geleden geboren, groeide deels op in Kralingen en werd na zijn dood in 1894 bijgezet op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.
In de lezing wordt stilgestaan bij zijn schilderwerk, dat deels ook Kralingen en Crooswijk in zijn tijd laat zien, en zijn betekenis voor de Nederlandse kunst. Ook komen aspecten aan de orde als de Napoleontische tijd en het ontstaan van het koninkrijk, het slavernijverleden en andere kenmerken van het tijdperk van Rochussen.
Tijdens de bijeenkomst is een expositie over Rochussen te zien.
Aansluitend vindt onder begeleiding van een gids een wandeling plaats naar het graf van Charles Rochussen en andere kunstenaars op deze monumentale begraafplaats.


klik voor vergroting


ZAT. 4 & ZON. 5 OKTOBER | 12.00 - 18.00 uur
Landschaps-art & fashion

Buurttuin de Rakakker | Rakstraat
Judith Bohmer en Eli den Hartog presenteren landschaps-art & fashion. Muziek Dave's wave Heineken gebouw
Edouard Jacobsstraat, hoek Crooswijksesingel

ZAT. 4 & ZON. 5 OKTOBER | 12.00 - 18.00 uur
The art of yoga
, Rusthoflaan 56
Kom tot rust in de studio van Yoga met Lef!, tussen de kunstenaars van R56 Ateliers.
U bent van harte welkom in de yogaruimte voor een moment van stilte, een praatje met één van de docenten of een kop yogi tea. Eigenaresse Monique van Driel ziet een verband tussen yoga en creativiteit: 'Yoga laat de energie stromen en stelt je in staat buiten de gebaande paden te gaan. Het kan mensen inspireren zich vanuit het diepst van hun binnenste te uiten'.
yogametlef.nl

ZONDAG 5 OKT. | 11.00 - 13.00 uur
Lezing Charles Rochussen

Algemene Begraafplaats Crooswijk | Kerkhoflaan 1
Lezing, wandeling en expositie over de schilder Charles Rochussen.
Monique Groeneweg en Dik Vuik geven een lezing over de schilder Charles Rochussen en zijn tijd. Rochussen werd precies 200 jaar geleden geboren, groeide deels op in Kralingen en werd na zijn dood in 1894 bijgezet op de Algemene Begraafplaats Crooswijk. In de lezing wordt stilgestaan bij zijn schilderwerk, dat deels ook Kralingen en Crooswijk in zijn tijd laat zien, en zijn betekenis voor de Nederlandse kunst. Ook komen aspecten aan de orde als de Napoleontische tijd en het ontstaan van het koninkrijk, het slavernijverleden en andere kenmerken van het tijdperk van Rochussen.
Tijdens de bijeenkomst is een expositie over Rochussen te zien. Aansluitend vindt onder begeleiding van een gids een wandeling plaats naar het graf van Charles Rochussen en andere kunstenaars op deze monumentale begraafplaats.

ZONDAG 5 OKT. | 14.00 - 19.00 uur
Afsluiting Kunstweekend Crooswijk

Jazz in Crooswijk
Speeltuinvereniging Crooswijk | Schuttersstraat 74
Het kunstweekend Crooswijk wordt afgesloten met een workingclass jazzfest. Met optredens van SIDHI (14.00 uur), Masha Bijlsma (16.00 uur) en Maarten Ouweneel (18.00 uur).
jazzincrooswijk.nl

ZONDAG 5 OKT. | 17.00 uur
De Witte Slagerij Oktober 2014

'I'm Fine' door Sophie de Vos
Opening zondag 5 oktober 17:00 uur
muziek: Iris van der Valk
lees hier verder over de tentoonstelling


KinderKunstRoute Crooswijk

ZATERDAG 4 & ZONDAG 5 OKT. | 12.00 - 18.00 uur Tekenworkshops door Laura Voogt
Tekenpraktijk Turkoois | Rakstraat 12-A
Tekenworkshops voor kinderen en volwassenen door Laura Voogt. Plezier in het creatieve proces is belangrijker dan een 'goed' resultaat.
tekenpraktijkturkoois.com

ZATERDAG 4 & ZONDAG 5 OKT. | 15.00 - 17.00 uur - Workshop Mobiles bouwen
Buurttuin De Rakakker | Rakstraat - Kinderen bouwen mobiles en exposeren bij het tuinhuisje van de Rakakker met HarVArt, Vasiliki en Harvey.
Voor meer informatie: Studio HarVArt, info@harvart.nl

ZATERDAG 4 & ZONDAG 5 OKT. 12.00 - 17.00 uur - Textiele Kunst & Visual Art in een Pop Up Gallery

15.00 uur - Openingsborrel met hapjes en muziek

Een ontmoeting met verschillende kunstenaars. Annemarie Stuivenberg en Anita Doornhein hebben een gezamenlijke interesse in het werken met textiel en materie. Zij zien dit nieuwe project als een uitdaging om hun creativiteit te verenigen. Er wordt gewerkt met licht (Anita) en met lagen textiel (Annemarie).De verschillende disciplines komen samen in de workshops voor kinderen en voor allochtone vrouwen uit de wijk. In de kinderworkshop wordt een groot textiel object gemaakt. In de workshop voor allochtone vrouwen staat het ontwerpen van diverse soorten tasjes centraal.
De exposities van Annemarie en Anita zijn de gehele maand oktober te bezichtigen, samen met het kunstwerk van de kinderen en de tasjes van de vrouwen uit Crooswijk. De presentatie van energie speelt een grote rol in het werk van de kunstenaressen, samen met thema's zoals lichteffect, beweging en duurzaamheid. De kern van hun werk is de beleving en verruiming van materie.
De expositie is verder geopend in de weekends van 18/19 en 25/26 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

18.00 uur - Film, 'Crooswijkerzand gekraakt'
Koffie5euro | Paradijslaan 130-B - Korte film over Crooswijkerzand met inleiding door filmmaker Ron Blom.
Doorlopende vertoning op 4 en 5 okt van 12.00 - 16.00 uur
Inleiding door filmmaker Ron Blom en vertoning van zijn korte film over Crooswijkerzand.
zie: ronblom.nl


Festivalcafé Koffie5euro op de hoek Rakstraat, Paradijslaan met daarnaast De Witte Slagerij in 2013ZATERDAG 4 oktober 17.30 uur: napraten
Koffie5euro is een muziekpodium, film- en expositieruimte op de hoek van de Rakstraat en de Paradijslaan. Tijdens het kunstweekend in Crooswijk is Koffie5euro het festivalcafé, waar u terecht kunt voor koffie, optredens, hapjes en drankjes. Na de opening om 11.00 uur treedt Peter Graute op met soundscapes, 'Songs without words'.
Op zaterdag en zondag vinden diverse live jamsessies plaats, onder meer begeleid door Peter Graute.
facebook.com/Koffie5Euro

ZATERDAG 4 & ZONDAG 5 OKT. | 11.00 uur
Opening Kunstweekend Crooswijk

Koffie5euro | Paradijslaan 130-B - Festivalcafé tijdens kunstweekend Crooswijk met diverse jamsessies en optredens van onder meer Peter Graute.


Arjen Baas opent samen met Ton Jansen het Crooswijkse kunstweekend voor festivalcafé Koffie5euro op zaterdagochtend 4 oktober.

VRIJ. 3 OKT. | 17.30 & 20.00 uur - Opening Kunstroute Kralingen-Crooswijk
Galerie Kralingen | Gashouderstraat 9
17.30 uur Opening van de Kunstroute 2014 en de overzichtsexpositie door Eric Dullaert.
Muziek van duo René Koop (klarinet) en Suzette Ronteltap (accordeon).
20.00 uur Jazzformatie Cruise Control en introductie Kunstroutedeelnemers.
Lees verder


Het openingsconcert van Cruise Control in Galerie Kralingen op 3 oktober

ZON. 28 SEPT. | 13.00 - 15.30 uur - Podium Literatuur
Aula Algemene Begraafplaats Crooswijk | Kerkhoflaan 1-5 - Literaire middag rond het thema Vergankelijkheid


Met vijf dichters, twee columnisten en een zangeres met muzikale begeleiding
Lees hier het persbericht
en overige informatie


Sopraan Ellen Bouwmeester


Nu al kunst van de route te zien in Crooswijk en in Kralingen. Naast het werk van Tineke Noordzij In het Nivon in Crooswijk is nu ook op de Avenue Concordia in Kralingen in de open lucht het werk van 11 kunstenaars te zien. De muzikale opening was op 13 september, waarvan hierbij een beeld. De afsluiting vindt plaats tijdens het kunstroute-weekend in Kralingen.


zie hier meer foto's van Marita Beukers


Het affiche van de tentoonstelling van het werk van Tineke Noordzij in het Nivon, Dirk Smitstraat 76 in Crooswijk.


op het Slag-bij-Waterloo-festival was de Kunstroute erbij met de nieuwe poster, de flyer en werk van deelnemende kunstenaars